Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

FUNDERINGAR EFTER UTSTÄLLNINGEN

2016-09-26

Söndag.

En dag med hemmajobb. Husse plockade ner hela toaletten och gjorde ren den. Ett drygt halvdagsjobb som måste utföras utomhus. Ett jobb man slipper om man har en vattentoa. Men inte om man saknar kommunalt avlopp och använder en Separettoa. Som kan användas inomhus utan lukt tack vare en fläkt och urinseparering.  En toavariant som gillas av många, då man inte öser ut mängder med vatten varje gång man bara gör nummer ett. Men utan mängder med vatten slammar "urinröret" ut ur toan igen med tiden och måste rengöras hela vägen ner under huset. Så nu vet ni vad Husse sysslade med. När han så småningom var klar med detta skitjobb tog han med hundarna på en skön skogspromenad i det fina vädret innan en somrig grillmiddag.

Matte slet på sitt håll med bäckrensningen. Ett jobb som tar många dagar och där Matte växlar mellan att klippa rent kanterna med en liten elsax där varken gräsklippare eller trimmer fungerar och att med händerna i diskhandskar krafsa loss växtlighet från botten. Även detta ett jobb som måste göras en gång om året och lämpligast i slutet av växtsäsongen. Samtidigt skvallertränade Matte hundarna, då många var ute och promenerade denna härligt varma och soliga dag. Många passerade alltså precis utanför Lapskflocken staket och ett "uff" från Modji hade en tendens att sätta Aili i skall. Endast en gång flippade Lapsktrion ur rejält! Det var när varken Husse eller Matte befann sig tillsammans med hundarna på framsidan av huset och en stor och okänd Grand Danois utan koppel passerade. Här måste det vaktas! Tyckte alla tre. Som på tillsägelse och med Matte tillbaka på framsidan tystnade och överlämnade åt Matte att vakta. Godisbelöning så klart!

Man funderar en del när man går i en bäckfåra med gegga och rensar ogräs. Tankarna i Mattes skalle for lite hit och dit efter lördagens utställning. 

Människor lever friska längre och förväntas kunna jobba högre upp i åldrarna. Pensionsåldern höjs förmodligen. Åldersgränsen för veteranklass kanske är aningen lågt satt? Våra hundar kanske inte skall betraktas som gamla/veteraner redan vid åtta års ålder. Inte de Lapska i alla fall! En åttaårig Lapsk och en tolvårig Lapsk kanske inte skall tävla mot varandra. En exteriörbeskrivning är rättvisare. Eller bör man  som med de unga hundarna ha flera olika åldersklasser? På väg till Öppen klass förekommer flera klasser. För dem över åtta års ålder kanske det bör finnas två klasser?  En halvåring skall inte tävla mot en tvååring. När man nu faktiskt får ställa ut en hund över tretton års ålder och den hunden är fullt kapabel att trava i god fart, så kanske den hunden ändå inte skall tävla mot en åttaårig hund? Om domaren ser den medelålders hunden och rasstandarden som norm för hur alla hundar på en utställning skall bedömas i rörelse blir det ju fel. Hur de bör röra sig för att få betyget Excellent. Varken den mycket unga eller den mycket gamla hunden kan förväntas röra sig som hunden på toppen av sin karriär, då den fysiskt är på topp. 

Så är det ju problemet med att olika raser mognar olika tidigt/sent och lever aktivt olika länge. Lapphundarna håller sig generellt i trim högt upp i åldrarna. När medelåldern för en mycket storvuxen ras ligger betydligt lägre. Är det genomförbart att sätta gränsen för veteran olika för olika hundtyper? Olika mankhöjder? Små hundar blir generellt äldre än stora.

En svår nöt att knäcka. Två veteranklasser där man tävlar på lika villkor precis som för valparna/juniorerna och unghundarna förefaller mest rättvist. När det nu ändå är ett tävlingsmoment och inte en exteriörbedömning.

Men det kan inte vara rimligt att hålla inne ett Excellent med motiveringen att man ser att hunden är 13½ år. Men ändå ge hunden ett BIR-Veteran samt skriva att hunden ser excellent ut. 

Domaren var en mycket trevlig person. Men är det verkligen så att "man har en standard som man måste förhålla sig till" när man bedömer rörelserna hos en 13½-årig veteran? Där det inte får synas att hunden är 13½ år.

 

Antal kommentarer: 3

2016-09-26 12:44:49 - Lotta Marmolin, lotta.marmolin@oktv.se

Helt rätt tänk, borde delas upp i en seniorklass och veteran för de som är äldst, mer rättvis bedömning så tycker jag! På den tiden jag ställde vår gamla maremmadam i veteranklass så tycker jag ändock att domarna tog hänsyn till hennes ålder, visserligen var hon väldigt fräsch och lyckades knipa ett bir för de yngre konkurrenterna flera gånger men domarna kunde bortse från att hon tex, blivit blek i pigment, inte riktigt hade samma swung i steget osv.
Har för mig att det varit en sådan uppdelning i klasserna för länge sedan .

2016-09-30 18:39:21 - Cecilia & co

Tror inte det hjälper att ändra åldern, samma fenomen åt andra hållet förekommer ju när en ställer unga hundar. I juniorklass eller unghundsklass, och de får kritiken att de behöver mer tid & är för outvecklade. Tur är väl det, hur tunga & grova ska de annars bli om de ser ut som en 5-årig hund vid 1 års ålder...

2016-10-01 08:55:54 - Marianne

Vilket bevisar att alla domare inte tar hänsyn till vilken klass de bedömer hundarna i, när hänsyn inte tas till hundarnas faktiska ålder. Kan jag tycka. Det skall synas att en hund är ung i junior och unghund och likaså att det syns att den är gammal i veteranklass skall också tas hänsyn till. Annars kan varken en ung eller en äldre hund få ett Excellent som betyg! Vilket inte kan vara riktigt!
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)