Onsdag.
Husse och Matte uppskattar mycket att andra inspireras av de bilder från de egna hundarnas träning som läggs ut till allmän beskådan här och på FB! Tack för positiv respons! Nyligen var det nos- och tasstargetträning med lyckat resultat och bilder från gårdagens "båtsökträning" från bil är nu utlagda på FB. Tanken är just att inspirera andra till träning med sina Lapska i alla åldrar. Även till varierad träning passande rasen. Inspiration till lite av varje sprids uppenbarligen.
De egna hundarna har vid ett flertal tillfällen sökt från båt efter drunknade människor med lyckat resultat. Många har frågat hur man lär hundarna att söka från båt helt allmänt och att söka döda människor liggande under vatten.
Kärnan är att hundarna kan söka från fordon, rörliga och instabila underlag och att de kan lokalisera en försvunnen människa med hjälp av mycket små mängder vittring. De egna Lapska Vallhundarna i fyra generationer har alltid tränats att söka från instabila och rörliga underlag på olika sätt och de har alltid tränats att lokalisera en försvunnen människa med hjälp av bara mycket små mängder vittring. Hos en avliden finns människolukt kvar länge i hår och kläder och en kropp liggande i kallt vatten förändras inte så snabbt. Hundarna har i hela sina långa liv varit aktiva med den typen av träning och de har alla visat stor anpassningsförmåga till mycket varierande sökförhållanden och typer av utbildning och träning.
På onsdagens träning deltog hela Lag Gátchis, nu anmält till årets Lagtävling för sök- och räddningshundar, bestående av Modji, Aili, Lime (alla med prefixet Gátchis) samt Rocky som är en Jack Russelkille. Modji och Lime har i sin ungdom tränat båtsök på detta sätt från bil, men inte de övriga två. Modji och Lime har båda deltagit på skarpa sök tillsammans efter drunknade längs stränder.
På onsdagens träning lyckades Matte ta sig upp på en hög med stora vassa stenar, där hon sedan låg kvar och försökte vara osynlig i sina gråa kläder, liggande på rygg. Samtliga fyra hundar fördes sedan, en i taget, med sin föare runt i området på ett sök i den goda vinden. Hund och förare satt på motorhuven med en fuktig handduk under rumpan, för att inte halka av. Hundföraren dirigerade bilföraren med handtecken, för att ange hur bilen skulle styras för att ge hunden maximala vittringschanser i vinden för fynd. När hunden tydligt visade att den hade en intensiv vittring stoppades bilen och hunden fick avsluta söket med att okopplad, från mycket långt håll där de spikat vittringen, ta sig ända fram till figuranten Matte för belöning. De måste alltså först ta sig över en stor öppen yta och sedan upp i det vassa stenskravlet ända till Matte. Ensamma utan föraren. Samtliga hundar jobbade med stor arbetslust och stor motivation och samtliga hundar höll mycket hög fart hela vägen fram till figgen. Mycket bra jobbat av dem alla, där Husse fick köra både Modji och Aili, då det inte var helt enkelt vare sig att ta sig upp eller ner bland alla stenar för figgen. Därför valde Matte att figga åt samtliga ekipage när hon väl var på plats.
För att utbilda och träna en Lapsk Vallhund genom dess långa liv, med olika förutsättningar från valp- till seniorstadiet, underlättar det om man kan tänka utanför boxen. Man måste kunna anpassa utbildning och träning efter varje individ och dess personliga förutsättningar för bästa resultat. Här fungerar inga stereotypa modeller.
Vill man träna båtsök och inte har någon båt får man ta en bil. Eller en släpvagn, ett terrängfordon av något slag, eller en skottkärra. Har man vatten att färdas på krävs ingen stor båt. En kanot eller en SUP funkar också. Man får använda fantasin och inte bry sig om ifall man framstår som lite tokig ibland.
Lapska Vallhundar gillar generellt mycket varierad träning, betående av många olika moment som ger stor omväxling från träningstillfälle till träningstillfälle. Alla hundar gillar när träningen blir till lek och förarana är lite uppsluppna! Är Mattes och Husses erfarenhet från många olika Lapska, egna och andras, samt andra hundar av andra raser. Enahanda och förutsägbara träningstillfällen gör ingen glad. Varken förare eller hundar. Skratta måste vi alla! Man får inte göra hundträning för allvarlig. Därför verkar de flesta gilla agility. Fart och fläkt! Tjo och tjim! Trickträning blir allt populärare. Skratta och lek med era hundar!
Det översta fotot på Lime sittande på bilen med sin förare finns även på startsidan!
Klicka för större bilder.