Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

LAPP - HUNDAR ?

2015-01-16

Under det gångna året har man diskuterat huruvida det var nödvändigt eller inte att ur böckerna stryka att Pippi Långstrumps pappa var negerkung. När Matte var liten hette mörkhyade människor från Afrika negrer. Så var det bara. Man fick dockor som var beige eller mörkbruna och de mörkbruna var lika älskade. Det var bara så. Människor hade olika färg i olika delar av världen. När Mattes söner gick i lågstadiet hade de varsin mycket mörkhyad klasskamrat. Vid den tiden började ordet Neger bli ett N-ord som var laddat. De mörkhyade klasskamraterna fick frågan vad de kallade negerbollar, som nu inte skulle få heta negerbollar, utan benämnas chokladbollar. Svaret från de mörkhyade klasskamraterna kom med emfas: "Negerbollar så klart! Det heter ju det!"

När Matte var liten hette det Lappar. Lappar bodde i Lappland och en del av dem hade renar. Matte var oerhört intresserad av hur de levde och deras historia redan som ganska liten. Sagor lästes om Lapparnas barn som bodde i kåtor och lärde sig allt om att hantera eld, vassa knivar, djur och natur. Matte blev också medveten om att även Lappar blev ett L-ord och att man skulle säga Samer i stället, då det var mer korrekt och respektfullt. Matte var tidigt hundintresserad och funderade över att ordet Lapphund dock var helt korrekt att använda. Men i övrigt fick man inte använda ordet Lapp om vår ursprungsbefolkning. Men Lappland hette det också trots allt. Konstigt.

Hur hänger det ihop egentligen? Man får inte säga Neger - bollar och det är helt korrekt att använda ordet Lapp-hundar. Lappland är inget någon heller ifrågasatt. Funderar en språkintresserad Matte.

Matte funderar också över varför den spydiga kommunala chefens chef påstod att "man skulle höra av sig till Matte",  när ingen har gjort det ännu. Men på omvägar fick Matte höra att han ansåg att om Matte ansåg sig illa behandlad och tog illa vid sig var det Mattes problem. Så fungerar det i Vallentuna kommun. Som om en kvinna upplever att en sexuell beröring gjord av en okänd man är ett övergrepp, är det hennes problem. Den som i ord eller handling kränker en annan människa tillåts lägga skulden på den drabbade. Här är det en kommunal chef  som tänker så.

Matte avreagerade sig genom att hacka bort mängder med is, på gångvägen från grinden till ytterdörren. Hårt slitgöra är bra för att få utlopp för sina aggressioner.

Matte gick även en spikskopromenad med hundarna på de isiga vägarna i området. Icebugs! Den som inga har bör genast skaffa sig ett par. Matte lyckades med dessa dojor hålla samma tempo som vid barmark, men det är hårdare för kroppen än att gå på grusvägar med promenadskor. Mindre stötdämpning. Varför bra sulor kan vara en god investering.

Hundarna låg sedan ute i snön och tuggade gamla benbitar med stor energi. De verkade trivas och både de och Matte njöt av utevistelsen.

 

Antal kommentarer: 2

2015-01-16 12:51:53 - Anneli

Ja det här med språk har jag också alltid funnit väldigt intressant:)
Men du när ni blir pensisar (oops skriver man så eller panschisar ;))tycker jag verkligen ni skulle överväga att flytta uppöver o slippa Vallentuna Kommun!
Trevlig Helg BÄSTASTE Uppdretter(flower)!

2015-01-16 15:35:24 - Marianne

Nej inte nästan penisar!!!
Panschisar eller Friherrinnor och Friherrar!
Det finns ett passande hus i Haga i Nås.... Bodde i närheten i ett halvår för 40 år sedan.:)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)