Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

LÄTTSKALLAD SKARA, foton

2019-07-01

Söndag.

Söndagen bjöd på nöjda knytt och nöjd knyttmamma. Aili och Matte lyckades förhandla fram en bra lyalösning. Om Matte flyttatde om förvaringskartongerna under sin säng och Aili avstod från att försöka riva upp parketten, kunde platsen under fotändan av Mattes säng fungera som lya. Här ligger Aili helt osynlig under sängen, som är täckt av en skyddande sängkappa som når golvet. Tätt intill valplådan. Nöjd Aili, nöjd Matte och nöjda knytt. 

Dagen blev lika varm som dagen innan. Fullt korsdrag genom stugan, fläkten blåste på Aili och delvis på knytten i lådan. Den båtformade plastbehållaren fylldes med kallt vatten och placerades i skuggan för kalla och kylande tassbad. Aili valde att allt oftare lämna knytten när de var mätta och tysta, för att lägga sig på sina invanda favoritplatser i stugan då och då. Hon var dock lyhörd för knyttens allt mer hörbara missnöjesyttringar! En skara knytt med två skallmarkerande föräldrar har redan visat att skälla kan de! Här är det inga diskreta gnyenden och gnällanden!  Här skälls det i lådan när man vill något! Såpass att Matte avstår från att plugga in hörapparaterna, när hon kliver ur sängen på morgonen. En kvartett med mycket vilja, med egna önskemål om sovplatser, en i varje hörn och med förmåga att uttrycka missnöje! Vare sig man är hungrig eller behöver gå på toa. Men som kopplar av och sover när allt är till belåtenhet. De har alla lagt fint på hullet och är mycket rörliga. Samtliga tar sig runt och kors och tvärt i den stora lådan. Samtliga går på tur flera gånger dagligen. Ingen skillnad märks syskonen emellan nu. Alla är lika pigga och lika runda och äter med lika god aptit. Samt låter lika mycket när de är missnöjda.

Matte kunde ta sig tid och rensa undan överblommade perenner i rabatterna. Aklejorna sprider sig lätt och nu skulle alla höga stjälkar med frökapslar bort. Rosorna slog ut här och var i trädgården i måndags, när knytten föddes! Inga rabattrosor, bara buskrosor av gamla sorter och några klätterrosor. Vissna blommor klipptes bort för förlängd blomning. De kraftiga buskarna med vresrosen Hansa sprider sin doft i trädgården, tillsammans med doftshersminens blmmor.

Husse klippte gräsmattan, som nu var mer översållad av gula smörblommor och blålila blåsuga än av gräs! Därmed också översållad med bin, humlor och getingar. Insekterna har mat nog i alla övriga blommor i trädgården nu. Inte minst i mängderna med lila praktbetonika! Samt strålögans stora blommor som slår ut nu och rosorna!

I kvällningen låg hela gräsmattan i skugga. Hundarna älskar nyklippt gräs! Det river gott på ryggen när man rullar sig! Modji rullade hit och dit med alla fyra benen sprättande i luften! Hon njöt i fulla drag! I valplådan rådde det stora lugnet och Aili hade tagit ledigt. Matte delade ut rätt tjocka tuggpinnar åt dem båda och de tackade och tog emot! Liggande på gräsmattan som de brukar, hade de sedan sysselsättning i ungefär en halvtimme. Det är viktigt för Aili att få tillbaka en vardag. Lika viktigt för Modji. Enskilt och i flock! Egentid för en nybliven mamma är viktigt, oavsett antal ben. Modji har även fått hälsa på sina barnbarn, men utan fysiskt kontakt. De skall även vänja sig vid doften från Modji. Flockkänslan är viktig. Aili accepterar Modjis närvaro och litar på sin mammas goda omdöme uppenbarligen.

Klicka för större bilder.

Matte gick flera rastningsrundor med Aili under dagen och även i sällskap med Modji. På kvällen gick Husse en skogspromenad med Modji.

En dag då allt flöt på. Då det var enkelt att föda upp knytt!

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)