Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

ÅT RÄTT HÅLL

2012-11-03

fredagen tog Matte och hundarna en promenix i området och Modji, sin vana trogen, gjorde sitt bästa för att framstå som en mycket ung valp! Hon älskar att ta tag i kopplet, vira det ett varv runt nosen och sedan dra. Som hon drar och kampar och sliter och morrar och lever rövare.....   Men glad är hon! Kul har hon! Allt som oftast fäller mötande kommentarer som: "Å så söta valpar!" Avseende en hund på 9½ och en på nästan 4. Matte vill inte hindra Modji från att ha kul, men att ha en veritabel bromskloss som ivrigt strävar bakåt är inte vad Matte önskar på promenaden. Modji har börjat förstå att den riktningen är aja, baja. Däremot är det ganska OK att Modji drar sig bakom, anfaller och hoppar högt i luften och greppar kopplet, för att sedan göra en tjurrusning framöver, tvärnita, göra helt om och dra Matte framåt vägen. Ja, ni kan säkert tänka er hur det ser ut. Men Modji KAN gå väldigt fint i kopplet också. När hon eller Matte vill ha det så.

Beskrivaren sammanfattade Modjis MH med att det är en hund som tycker om att leka. Sådana hundar gillar Husse och Matte! De är lättbelönade vid träning. Hundar som nobbar leken på MH är av ett helt annat kynne. Mycket olika familjens egna hundar och inte den typ av hund som tilltalar för att jobba med. Det skall vara lite kamp och lek och full rulle för att bli bra arbetshundar. Kul hundar tycker Husse och Matte. Inte tråkiga tanter och farbröder redan vid två års ålder. Men vill man bara ha en gårdhund eller promenadkompis är det väl just en bekväm hund som inte har minsta lust att dra i kopplet som man vill ha. Husse och Matte vill ha hundar med lite fart och fläkt i och har fått Modji. Vilken lycka!

Matte for sedan iväg och handlade hem lite mat och då fick hundarna stanna hemma.

På eftermiddagen ägnade sig Matte åt att träna rally med både Modji och Násti. Gräsmattan är ogåbar, så träningen förlades till den 5 kvm stora planen framför grinden och längs vägkanten utanför huset. Fritt följ. A och O för alla moment/skyltar. Två tävlingar närmar sig med stormsteg och Matte pluggar skyltar separat. Det är mycket att hålla i huvudet. Positioner tränades utifrån det fria följet. Framför och sidoförflyttningar, helt om, ett varv runt. Modji måste köra lite extra på sitt - stå - gå runt hunden. Modji vänder sig gärna med Matte runt. Stabilitetsträning. Stå kvar hela tiden utan att vända på skallen! Det lyckades till sist med genomtänkta handplaceringar. Matte kör mer med handtecken än kommandon. Modji är mycket signalkänslig och svarar bra på handtecken.

Nástis juver har minskat och hon förefaller mer harmonisk. Metacam fick henne att kräkas, så det tog Matte bort. Hon får antibiotika och Galastop mot mjölkproduktionen. Att hon inte hoppat upp i Husses knä när han somnat i fåtöljen, har säkert hört ihop med ömmande juver. På fredagkvällen låg hon som vanligt i sin Husses knä! Det går åt rätt håll.

Antal kommentarer: 1

2012-11-03 15:18:01 - Anette och 2 lapska

Lek är A och O ! Matte är mycket tacksam för sin lek-Signe :) Att sedan sonen har minst-till och med ännu mer, föremålsintresse är ju bara så roligt !
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)