Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

TRÄNING MED ETT MÅL

2015-06-04

Onsdag.

En obehaglig händelse inledde dagen. 

Matte hade farit ner till ICA i Brottby och skulle handla lite. Utanför satt samme tiggare som brukar sitta där. En minibuss körde in på parkeringen och ut ur bussen rann det folk. En hoper karlar och en kvinna. Rumäner. De närmade sig tiggaren och en diskussion uppstod. Han reste sig och lämnade platsen. Stämningen blev allt hårdare och tiggaren som rest sig drog sig åt sidan när den övriga gruppen började knuffa på varandra under mycket högljutt dividierande. Kunder måste ta omvägar för att komma in. Personalen informerades och gänget kördes iväg. Minibussen användes för att pytsa runt tiggare och bråket gällde vem som skulle få sitta var. Brottby har en enda matbutik och det finns plats bara för en tiggare i denna lilla ort längs E18. Detta var första gången som Matte med egna ögon fick se hur toppstyrt och organiserat detta kan vara. Människohandel, slaveri, utnyttjande av sina landsmän. Man kan kalla det för många olika saker. Obehagligt var det att bevittna och tiggaren såg ut som ett hunsat tjänstehjon med böjd rygg och sänkt blick. Ägd av andra. Sina landsmän.

I ösregnandet for Matte vidare för ett annat ärende och tittade på vägen in hos sin gamla granne på gården där Matte levde i 24 år. En fika i en timrad gammal stuga med åkrarna utanför knuten satt bra! Här är nu inte bara svinhuset, utan även garaget ombyggt till bostad för att kunna hyra ut. Gården har förvandlats till något helt annat. Mycket pengar och god smak går inte alltid hand i hand. Grannen får bo kvar på undantag i den gamla flygeln. 

På kvällen tränade Lapskgänget plus Springertjejen i Vargmötet. Kalla stormbyar minnde mer om april än juniväder! Vittringen fick fara fritt i området med god fart! Här kan man träna miljö med allt byggskrot som ligger i högar. Lusten att hitta kluriga legor och knepiga situationer var stor! Lagtävlingen i oktober hägrar och ett väl sammansvetsat gäng lyckades bra sist. Nu gäller det att toppa formen igen!

Násti hindras från att klättra runt i allt detta genom att hon bara får figgar placerade i marknivå. Med lågt stående sol finns risk för bländning och fallrisk finns om hon skulle göra en felbedömning. Man får anpassa upplägget efter en enögd tolvårig dam, full av energi och spring i benen! Hon har lika stor arbetslust och motor som i sin ungdom! Fort gick det! Men på marknivå med endast några få mindre hopp och klättringar då Násti utnyttjade möjligheten att få vara lite klätterapa. Vilket hon älskar! 

Modji jobbade snabbt och säkert och plockade alla de fem figgarna på löpande band. Vad som Husse bedömde vara svårt, klarade Modji galant. En fröjd att se! Han hade gömt sig uppe på en container som stod bland stora kabelvindor som hindrade framkomligheten. Vittringen blåste iväg ordentligt. Modji löste uppgiften mycket snyggt! En god problemlösare. Smart hund.

Aili fick denna kväll en annan förare. Matte gömde sig och föraren fick inte veta var. Men inte hade Aili några problem med ny förare och hon var enligt uppgift mycket lydig och följsam. Inte var det några problem med att hitta Matte längst bort i området under en pressenning heller. Där hade Matte legat gömd för flertalet av hundarna. I sällskap med en äcklig snigel.

Med full grupp fick alla hundarna fem figgar denna kväll och i den starka vinden fanns alltid risken att vittringarna slog i varandra. Vilket hundarna inte lät sig störas av och löste sina uppgifter mycket bra. 

Räddningssök är en form av utbildning/träning som passar Lapsk Vallhund bra. Om individen har de egenskaper som en god renvallare behöver för sitt jobb. Motorn måste finnas där! Arbetslusten, självständigheten och problemlösningsförmågan likaså. 

Tack allihop för bra träning och kluriga legor! Att någon får plats att stå i det smala röret kan man inte tro!

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)