Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

HUNDARNA STUPADE I SÄNG

2023-02-25

Fredag. En dag då flocken inte hade något inplanerat. En viss trötthet fanns hos Matte och Husse, efter mycket snöskottande flera dagar i rad.

Men - en granne hörde av sig på torsdagskvällen, då hans bilnyckel försvunnit på vägen från bilen och upp till huset. Det hade snöat och det snöade. En annan granne hörde av sig på torsdagskvällen, då han behövde hämta en sak nere i centrum före stängning på fredagen och han skulle inte komma att hinna från jobbet i tid. Alltså lovade Matte att på fredagsmorgonen hjälpa till med hundarna, för att försöka hitta den tappade bilnyckeln. Någon reserv fanns inte. Alltså lovade Husse att köra ner och hämta vad som måste hämtas två mil bort.

Kontentan av det hela blev att Matte insåg att när färden ändå gick de två milen till centrum var det smart att utnyttja möjligheten att uträtta andra ärenden samtidigt. Bra extrapriser i den stor Icabutiken bland annat. Varför hela flocken for iväg. Efter det att Matte och Aili gjort sitt bästa för att hitta en ensam tappad nyckel i snön. Aili var fantastisk! Hon letade väldigt ambitiöst och noga längs den oskottade stigen och trappen upp till stugan på berget. Ett koppelsök. Aili fastnade vid bilen och vid vindrutetorkarna. Där hade bilägaren vikt ut torkarbladen innan han lämnade bilen. Matte letade och letade men snö hade frusit till is vid torkarbladfästena och bilägaren ombads kolla där när isen smält eller om han lyckades få bort den.

Nere i centrum gick Husse åt sitt håll och Matte åt sitt. Hundarna fick mycket att titta på från bilen under tiden. Full rulle var det i det lilla centrumet vid lunchdags. Parkeringen var knökfull och någon blev väldigt glad när flocken drog vidare. Bor man ute i skogen och är ute och kör så passar man på att uträtta flera ärenden på en gång. Alltså tog flocken vägen över Arninge hem. Fåglarna behövde mera solrosfrön och första stoppet blev Granngården. Där passade Matte på att köpa laxolja till hundarna. Det enda kosttillskott Matte ger hundarna och det har hon alltid gjort. Året runt. Ytterligare en butik besöktes innan flocken återvände norrut och hem till skogen. 

På vägen hem gjordes ett stopp halvvägs hem  i "byn", där den lite mindre Ica-butiken. Den som ingen bilnyckel hade, hade heller inte så mycket mat hemma. Varför en stor kasse helgmat måste inhandlas. Vid hemkomsten gick Husse upp på berget med maten till grannen och Matte tog nu Dima för att låta även honom få leta efter den tappade bilnyckeln. Han letade också fint, men hittade ingen nyckel. Snön var nu rejält tilltrampad och Mattes gissning är att nyckeln ligger på stigen under ett lager hårt tilltrampad snö. Nu var det dags för hundarna att få släppa loss och leka på tomten. Mycket spring fanns det i benen på båda efter en hel del bilåkande. Ny snö hade fallti och lekunderlaget var mjukt och inbjudande.

Efter en lunchpaus i stugan tog Matte med sig hundarna på en någorlunda rask långpromenad i området. Där vägarna ÄNTLIGEN plogats! Idealtiden kunde hållas och Matte kände sig nöjd. Därefter blev det mer snölek för Aili och Dima. Dima älskar att kasta sig i snön och rulla runt och slå kullerbyttor, när han i full fart låter sig jagas av Aili! De leker väldigt fint tillsammans och har så gjort sedan den kvällen då Dima flyttade in i stugan och blev en del av flocken, för tre månader sedan. Ganska länge jagade hundarna varandra och brottades i snön, innan tempot mattades av en aning. Så småningom tyckte Matte att det var fikadags och drog sig in i stugan med hundarna till Husse.

Ännu ett tag ville både Aili och Dima vistas ute och då fick det bli uterummet där de har full koll på omgivningen framför stugan. Efter middagen gick de sedan raka vägen "hem till sig" och sina biabäddar i Mattes sovrum. Där blev de kvar, djupt sovande, ända till dess det var dags för kvällsrastning och nersläckning för natten. 

Trots att Matte vill få skratta till Bäst i Test på TV slocknade även hon, till och från, i sin fåtölj.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)