Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

UPP TILL BEVIS!

2017-09-27

Tisdag.

Kursavslutning på luktletarkursen skulle det bli till kvällen! Upp till bevis var det som gällde, om Matte lyckats bibringa Aili tillräckliga kunskaper på sitt eget sätt, när det gällde att fynda och markera lukten av eucalyptus. Innan dess skulle dock en hel del hinnas med under dagen, med en stilla förhoppning om att den avgasbolmande och stinkande sjuka gamla traktorn snett över vägen skulle få vila.... , så att planerat utomhusarbete kunde utföras. Lite bråttom kändes det. 

Matte startade dagen med att gömma en droppe doft, strax innanför nederkanten av dörren till linneskåpet i det lilla duschrummet. Dörren går inte igen helt så där finns en springa. Båda hundarna löste uppgiften galant i väntan på fukosten! Mitt på dagen fick hundarna en längre cykeltur med Matte i växlande tempo, men vartefter solen dök fram bakom de skingrande molnen blev det mest promenadtempocykling med trav för hundarna. Många timmars vila i sol eller skugga väntade sedan hundarna, medan Husse och Matte trädgårdsjobbade, för att få mindre att göra efter vintern. Ytterligare ett doftsök hann Matte ordna åt hundarna och nu blev det utomhus och precis framför huset kring trädgårdmöbeln. Två dofter gömdes, den ena uppe på bordet och den andra på marken under lite mossa mellan stenplattorna. Båda hundarna jobbade mycket bra och löste uppgiften fint. Det kändes lovande inför kvällens träningstävling!

Så var det dags! Kursavslutning. De fyra kurshundarna fick en uppvärmning i form av en burkramp och Aili löste uppgiften snabbt och säkert. Hon ville gärna göra detta många gånger för mycket godis! Två fick räcka tyckte Matte. Första stationen på kvällens träningstävling var fordonssök och Aili var taggad! Lite för taggad kanske, för det blev fort och fel! Söken sker alltid med kopplad hund. Aili svepte efter bilsidan och blindmarkerade snyggt vid den högra baklampan! Lukten fanns innanför nederkanten på vänster bakdörr....  Att blindmarkering här kallas "falsklarm" gjorde att det kändes väldigt allvarligt! Två minuspoäng. Som på lagtävlingen räknas en blindmarkering som ett fel som kostar mer än en missad figurant. Men Aili markerade klockrent vid bakljuset och Matte litade på Aili. Ingen optimal början.....

Nästa station var utomhussöket och det skedde i den snabbt tilltagande skymningen kring klubbstugans torrdass. Båda gavlarna och framsidan ingick, men vänster gavel togs bort när det var Ailis tur som sista hund. Här var det mörkt och det fanns stenbumlingar som instruktören inte ville att Matte skulle snubbla på. Tack för omtanken! Aili var mycket ambitiös och noga i sitt luktletande och markerade lukten nere mot marken vid högergaveln. Korrekt och Matte gjorde helt rätt som litade på sin hund! Maxtid 3 min. och Aili använde 1:00,54. En minut och 54 hundradelar.

Så var det dags för inomhussöket och hela lektionssalen ingick med alla stolar och bord samt diverse annat löst och rummet har en liten alkov. Ett rätt stort område alltså och Matte startade Aili genom att låta henne sitta vid tröskeln och dra in rummets dofter en stund. När Aili startades gick hon raka vägen fram till brandsläckaren, som hängde på väggen ungefär mitt i rummet på hörnet mot alkoven och markerade klockrent mot undersidan! Tid  -  : 7 ,47 av maxtiden på 3 minuter! 7 sekunder drygt tog det för Aili att gå från tröskeln och fram till brandsläckaren! Hon hade vittringskällan i nosen redan vid starten. Kanonfint jobbat!

Sista stationen var behållarsöket och i det stora träningsrummet låg en mängd olika kartonger och små lådor utspridda över hela golvet. Aili startades på samma sätt här, genom att hon fick sitta vid tröskeln och dra in rummets dofter. Hon startades och gick med raska steg mot en viss del av rummet, där hon mycket noga kollade några olika behållare, för att bestämma sig och hon markerade fint. Mycket snyggt och säkert jobbat även här! Tid  - : 10 , 67 av maxtiden på 3 minuter. På tio sekunder drygt hade Aili löst uppgiften och Matte kände sig mer än nöjd med kvällens resultat. Trots slarvet vid fordonssöket. En del av slarvandet får Matte ta på sig, då starten inte blev optimal. Aili borde ha startats närmare bilen med en tydligare angivelse av var Aili skulle söka av i form av ett punktsök. Som så ofta var nog Ailis misstag mest ett förarfel. Matte slarvade mer än Aili.

Instruktörens kommentarer på protokollet ser ut så här:

Fordonssök: Falsklarm 2 minuspoäng. 

Utomhussök: Bra nos, noga, bra markering.

Inomhussök: Snabb och korrekt.

Behållarsök: Snabb och korrekt.

Aili och Modji är anmälda till ett officiellt doftprov i början av november och en kurskamrat tänker anmäla sin hund, så nu skall det tränas.

Att Mattes testade variant av luktträning fungerade är härmed bevisat. Man måste inte börja med kartonger. Det kanske till och med kan vara att föredra att testa något annat.

På hemvägen nåddes Matte av ett sms och fick veta att Ailis kullsyster Saivi tagit tredje pinnen i rally fortsättningsklass! GRATTIS! Saivi har nu titlarna RLD N och RLD F! De är duktiga i B kullen där B står för bargi som betyder arbeta!

Klicka för större bild.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)