Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

TRÄNING INFÖR TÄVLING

2015-06-25

Under onsdagen ägnade sig Husse och Matte åt hårt kroppsarbete i form av stenarbete. Alla de stora naturstenar som legat nergrävda framför den breda rabatten längs ingången till huset, skulle tillbaka på ny plats. Matte grävde ur i kanten som ett litet dike, Husse baxade fram stenarna från baksidan där de legat på vänt och sedan pusslades kanten ihop på ett både estetiskt tilltalande och funktionellt sätt, med gemensamma krafter. Här finns en nivåskillnad mellan kullen som innehåller infiltrationsbädden och gången till huset. Sedan tidigare finns här Praktbetonica i rader längs ingången och det blev mycket snyggt när dessa plantor, som nu slår ut i lila, bredde ut sig över stenarna.

Medan Husse promenerade hundarna, avslutade Matte stenarbetet genom att fylla igen mellan och framför stenarna. 

På kvällen tränade familjen i Vargmötet. Hela lag Gátchis och halva lag Larrys Lärjungar närvarade. Full träningsgrupp alltså!

Kvällens upplägg var samarbete och sök med två hundar samtidigt samt taktik och praktiskt genomförande i form av små övningar med ordergivning och ordertagande. Området är mycket bra för denna träning i sin uppdelning utomhus och inomhus och med mycket miljö där hundarna kan ta sig fram men förarna tvingas ta andra vägar många gånger.

Husse och Matte körde i par med Násti och Modji. Matte tog order och delgav Husse. Området utomhus skulle sökas av först och här valde Husse att köra Násti i kopplat sök i den mindre delen och Matte körde Modji lös i den större och mer svårtillgängliga delen. Modji jobbade mycket bra, men vid ett tillfälle blev hon osynlig för Matte och borta länge, varför Matte av säkerhetsskäl valde att vissla in sin hund. Som med facit i hand lydde omedelbart. Det visade sig att Modji just knölat sig in emellan diverse föremål och fram till figurenten gömd inne i ett rör och just skulle skallmarkera när Matte visslade....  Hur som så sattes Modji i arbete igen och fyndade  en person längst bort i området uppe på en container. Därefter gjorde Matte en omstart vid sökområdets början, som blivit oavsökt när Modji fick vittringen mitt inne i området. I ett hörn av området hittade Modji en person, som påstod sig just ha blivit anfallen av en räv, när Modji dök upp och han fick frågan hur han mådde. Varför Matte naturligtvis trodde att denna kommentar var en del av rollspelet! Modji / räv alltså! Men så var det inte alls! En ung räv hade kommit farande utifrån gärdet och rakt emot stängslet där figuranten satt! Såg bara människan och var nyfiken och sprang in i nätet....  

Söktiden var angiven till 12 minuter och den var nu nästan ute. Husse ville ha en del av sitt område kontrollsökt av Modji och Matte bad om ytterligare fem minuters söktid för ett kontrollsök. Modji visade inte något intresse där, men skyndade över till sitt område och jobbade färdigt med markering hos den figge hon tidigare blev bortkallad ifrån. Tre personer var funna utomhus och nu dirigerades hundekipagen om för fortsatt sök inomhus. Här valde Husse och Matte att parallellsöka med två lösa hundar i området och snart fick de båda intresse i den bortre änden av byggnaden. Násti var lite oprecis kring en lastbil och Modji hakade på, men lämnade bilen och fick med sig Násti bort mot väggen där figuranten var gömd mellan två stora rör  och hundarna måste krypa för att kunna komma in och bakom  till gömstället. Båda hundarna skallmarkerade och fick belöning. Bra samarbete hundarna emellan. Násti gör en grov bedömning och Modji avslutar med precission.

Så var det Aili som inte skall vara med på lagtävlingen. Hon fick två dolda figgar inomhus och den ena figgen överlämnade sin keps till Matte inför ögonen på Modji. Den figgen tog kontakt med Modji och den andre figgen var passiv. Båda gick iväg och gömde sig. Figgen som inte var målet för söket låg gömd på en släpvagn ett stycke in i byggnaden och figgen vars keps Aili fick nosa på innan hon började jobba låg gömd i en stor skopa långt bort i byggnaden. Aili sattes i arbete och ignorerade helt figgen som var osynlig i släpet. Hon jobbade bara på kepsägarens vittring och fullföljde med fynd mycket snart. Duktig Aili som höglöper och jobbar lika bra som vanligt.

Tack alla för en mycket givande kväll, som avslutades med eftersnack över lite mat på Vallentuna Motor.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)