Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

MER SKÄRGÅRD

2014-07-08

Måndagen var den dag då "Antennkillen" skulle komma ut till torpet, för att förse det med en så diskret TV-antenn som möjligt. För tillgång till grundutbudet med några få kanaler. Familjen har inte tillgång till fler kanaler hemma, då TV-tittande inte är prioriterat. För ett antal år sedan kunde både Husse och Matte hålla sig sysslesatta utomhus från morgon till sen kväll, men åren börjar kännas i slitna kroppar och lite TV-tittande på kvällningen behövs för vila. 

Familjen var där i god tid och Modji och dottern Aili gick sida vid sida i blåbärsriset och tuggade sig fram. Vart Násti tog vägen vet varken Husse eller Matte. Hon försvann någonstans i Lupinhavet framför stugan. Husse tog itu med att kitta de gamla fönster som satts in på verandasidorna och Matte mätte vardagsrumsfönstret för att eventuellt kunna fynda innanfönster för att sätta in till vintern.

Antennkillen dök upp och uppklättrad på stegen kunde han konstatera att signal borde vara möjlig. Även att ett skydd mot 4G från den mycket närbelägna masten måste sättas in. Han bekfräftade Mattes misstanke att denna strålning är orsaken till att Mattes åldriga mobil slås av här vid torpet och även ett gott stycke därifrån. Så när Matte vistas vid torpet är hon oåtkomlig och kan inte ringa någon. Lite skönt. Som förr, när man var utom räckhåll så snart man lämnade hemmet. Antennen kom på plats och ettan och tvåan fick full signal och fin bild. Fyran var däremot pixlig och det visade sig att ett träd skymde i riktning Nackamasten. Just detta träd hade Matte nyss suttit och tittat på. Det kanske borde tas ner då det växer väldigt snett och tar mycket sol. Förr eller senare kommer det att falla. Lövverket har blivit mycket större på några få år. Så hade Mattes tankar nyss gått. Sagt och gjort. Husse tog fram motorsågen och borta var trädet och signalen från Nacka gick fram så bra att även fyran fungerade. Inte till hundra, men gott nog. Det räckte med den diskreta väggantennen på den gamla stugan och ingen hög och vanprydande mast måste sättas på taket.

Allt som skulle göras vid stugan var gjort. Matte hade lyckats komma före hundarna till smultronen och sedan åt både Matte och hundarna blåbär framför stugan. En stor del av tomten täcks av blåbärsris. På en kvadratmeter under det lilla äppelträdet, växte smultron, blåbär och hallon! Torpet är ett smultronställe i alla aspekter.

Matte var för dagen en kryckkärring och hade både ont och svårt att gå. Hoppa på ett ben inget alternativ. Torpet ligger förvisso på fastlandet men i kanten av skärgården och färjan ut till Ljusterö finns i närheten. Matte kunde inte gå, älskar skärgård och havsutsikt och Husse hade semester. Hundarna kallades in och färden gick alltså österut. För en skärgårdstur resten av dagen. Ut till Östra Lagnö och ett naturreservat i havsbandet gick färden. Matte tänkte att hon i alla fall skulle kunna gå några hundra meter ut till klipporna med Husse och hundarna. Handikappvänligt är det med rullstollstillgänglighet på stigarna. Men något hade fastnat eller låst sig i höften och Matte kunde rätt som det var inte alls belasta högerbenet. Inte ens med hjälp av kryckan. Att inte kunna gå alls, är förbannat frustrerande för den som alltid älskat att gå. Fort och långt. En reservdel är välkommen. Matte behövde komma hit för att utsätta sig för en stor operation. För hundarnas skull. Hade inte tid med operation tidigare, för hundarnas skull. Måste göra den nu . För hundarnas skull.

På Ljusterö ligger Linanäs ut mot de stora vattnen. Husse och Matte lärde känna platsen vid söket efter den första personen som MPS Stockholm hittade vid bildandet av gruppen. En drunknad man. Násti och Modji var med och drog sitt strå till stacken. Då var det höst och tomt på sommarfolk och sommarmatställen var stängda för säsongen. Nu återvände Lapskfamiljen för en positivare upplevelse i somrig skärgård. Det matställe, på vars bryggor Matte sökte, var nu målet för familjen. Där åt Husse och Matte middag ute på bryggan och gästerna anlände lika ofta med båt som med bil. En märklig men fin upplevelse blev det. Med utsikt över platsen där hundarna markerat och där den försvunne sedan hittatdes i vattnet. 

När familjen just skulle göra kväll med hundrastning kom en kallelse till ett akutsök inne i Stockholm. En dement person hade försvunnit från ett sjukhus. Samling 00.30. Husse har semester och tog med Modji för att försöka göra en insats i sökandet efter den försvunna personen. Natten var ljus och varm och klockan 03.30 var Husse och Modji hemma igen. Söket avblåstes klockan 4 och personen var då tyvärr inte återfunnen.

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)