Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

TRÄNING PÅ NYTT STÄLLE

2014-06-05

Hundarna behövde sin skönhetssömn på onsdagmorgonen. Att somna klockan halv två en natt tar sin tribut hos kloka hundar dagen efter. Ett visst antal timmar skall sovas en natt. Det är bara dumma människor som tror att man kan tulla på nattsömnen ostraffat. Hundarna knölade ihop sig i stora korgen på glasverandan och sov. Matte fortsatte med sina dagliga sysslor som vanligt en tidig morgon. Gäspande.

På kvällen tränade en reducerad grupp i utkanten av en bergkross utanför Norrtälje. Passade på när de längre söderifrån kommande i gruppen var förhindrade att vara med. Studenttider! "Den norra sektionen" i träningsgruppen tränade således lite nordligare än vanligt.  Tre Lapska Vallhundar och en Springer Spaniel.

Området är stort och denna kväll förlades träningen till området strax utanför bergtäkten. Bland olika typer av containrar och släp, några konstiga maskiner och en plåtbyggnad. Stooora ytor för hundarna att jobba på. Lite fuktig värme och en god vind. Springern L. fick börja och hon tog sig med glädje an ytorna. Samt de stora vattensamlingarna.....  En figge i ena änden av området och en figge i den andra änden. Springern sprang!

Aili fick sitt livs andra frisök och det blev stort. Men fortfarande får Aili bara en figurant utlagd. Grunden verkar ha lagts korrekt och i Aili finns helt klart vad Husse och Matte vill ha. Aili släpptes i ena änden av området som nu var rätt väl genomsprunget, med människovittring lite överallt. Figuranten var gömd i den andra änden av området. Aili sökte upp den lega där Matte nyss varit gömd. Bakom en container. Konstaterade att det var gammal vittring och sökte vidare. Aili jobbade mycket snarlikt sin mor. Inget flängande hit och dit på måfå. Aili sökte över den stora ytan i stora  slag från kant till kant. Sökte även upp enstaka föremål mitt på planen, I ett mycket bra tempo med vägvinnande språng. Inga "tjurrusningar" där hunden hinner ur vittringsfältet innan de hunnit fatta vad som hände. Aili gillar också vatten och även hon var bara tvungen att springa rakt igenom de stora vattenpölarna. Stanna och dricka och plaska lite också....   men slutade inte jobba och genom sitt metodiska sökarbete över området hittade hon rätt som det var vittringen. Jobbade på den information hon fått och fann även vittringskällan gömd inne i en av de små konstiga maskinerna. På marknivå  och inte helt dold. Husse och Matte var nöjda med vad de sett. Aili visade mycket tydligt när hon fick vittringen, genom att fälla bak öronen. Precis som flertalet Lapska har gjort. Hon jobbade målmedvetet och sökte aktivt vittringen.

Násti fick samma legor som Springerkollegan hade haft. En i varje ände av området. Násti njöt också av de stora ytorna och tog för sig i stora språng. Hon hade inga problem med att hitta sina figgar. Matte bakom containern i början av området och den andra figgen inne i plåthuset. Modji fick söka tomt i området till en början och hittade sina två figuranter nära varandra i slutet av sökområdet. En inne i plåthuset och en uppe på den lilla maskinen strax utanför. Modji vill alltid komma så nära figgen som möjligt och studsade med lätthet upp till Husse på maskinen. Figuranten i huset markerade Modji exakt där hon satt, utifrån. Skällde mot den punkt där figgen befann sig. Snyggt jobbat av en noggrann hund!

Som avslutning fick Aili komma ut och lära sig lite om hur man uppför sig hundar emellan. Inte för att leka. Springerkollegan gillar inte att leka med påflugna valpar. Vilket Aili initialt inta alls begrep! Fjäskade, skällde och gillade sedan läget. Lämnade den lekointresserade hunden ifred. Hon visade mycket tydligt, inte alls ilsket, att hon bara inte ville. Det räckte med att hon lyfte lite på läppen för att Aili skulle förstå budskapet. Det gick oväntat snabbt att få Aili att ignorera den andra hunden helt. Utan inblandning av några människor. Lika signalsäker Aili som mamma Modji. Vänliga hundar som inte vill mucka. Som accepterar ett avvisande från en artfrände. Även Aili vid åtta månaders ålder. Så hänsynsfull är hon inte hemma mot sin mor och mormor.... Detta var en mycket nyttig lektion för en ung hund. Tack för hjälpen!

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)