Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

BÄTTRE SENT ÄN ALDRIG!

2019-08-24

Fredag.

Sent men dock - har Aili kommit till en punkt där hon uppskattar sina barn till fullo! På fredagmorgonen var det bara två valpar som mötte henne i köket och Aili hälsade glatt och vänligt på dem båda! Leken kvällen innan hade gett mersmak. Nu när de inte längre förväntade sig att bli matade av Aili och när Ailis tutteri var stängt för gott och underredet var slätt och fint utan hängande kranar, såg hon dem som roliga lekkompisar! Matte tog bort skivan i dörröppningen till kök och matrum och alla fick fri tillgång till hela stugan. Aili gjorde som mor sin och gick ner med hela framkroppen på golvet och med huvudet vänligt på sidan inbjöd hon till lek. Jaffi och Lill-Nemo nappade på detta och farten blev hög och mattorna flög och alla var glada! Ingen valp brydde sig om att söka närkontakt med sin mor och hon spydde inte upp mat. Det här var ju vad Matte önskat att alla Ailis valpar skulle få uppleva! Nu blev det inte så, då Aili spydde upp allt hon åt så snart hon kom nära sina små den senaste veckan. Hon behövde själv all näring och såg dessutom så fruktansvärt olyckligt ut när hon spydde, så umgänge mellan henne och hennes barn var inte möjligt. Innan så ville de försöka tutta så snart hon kom i närheten och det ville INTE Aili. Förrän på torsdagkvällen när barnaskaran reducerats med hälften. Bättre sent än aldrig.

Matte lät dem hållas och roligt hade de. De levde intensivt i nuet och mormor Modji tröttnade efter ett tag och sökte sig ut i uterummet. Matte stängde till ytterdörren så att Modji fick vara ifred. Båda valparna imponerade stort genom att bryta leken för att springa in i matrummet, där några få tidningar låg på golvet, för att gå på toa! Sedan sprang de snabbt tillbaka och lekte vidare! I princip är de alltså rumsrena nu vid åtta veckors ålder.

Ute öste regnet ner, varför valphagen inte var något alternativ för valpvistelse på lite större yta. Så då fick de nu hålla till i hela stugan i stället. Vilket krävde en hel del passning, då ingenting var valpanpassat säkerhetsmässigt. Sladdar finns det överallt längs golven och blomkrukor är åtkomliga, liksom mängder med smått och gott som Matte plötsligt blev medveten om att hon och Husse strött omkring sig lite här och där eller inte hade ställt undan på rätta platser. Kul var det när valparna lekte med lakansbiten i valphagen! Kul tyckte de att det var med golvnära gardiner! Att rusa runt en fåtölj och smyga på varandra är buskul tycker både Aili och hennes barn. Golvlampan mellan fåtöljerna svajade betänkligt men är det trångt så är det och alltid är det något som är i vägen eller tar emot och lampan höll sig på sin fot. Ailis lycka var så påtaglig att det gjorde ont att tänka på hur olycklig hon varit när hon varit en sjuk mamma så länge. Att valparna hennes missat detta! Men bättre sent än aldrig och bättre två valpar än inga som lekkamrater i vilda lekar med mor sin.

Så kom då tidpunkten för ännu ett avsked.

Jaffi skulle fara iväg hemifrån. Den lilla retstickan som påminner så mycket om sin mormors mor Násti och hennes kullsyster Rassi! Med drag även från sin mormors halvsyster Lihkku! Som har mycket av sin mor Ailis intensiva explosivitet! En väldigt kul tjej! Som kommer att få kanalisera sin energi och få nytta av sin explosivitet. En tjej som Matte gärna hade haft kvar i flocken om hon varit yngre. Men man måste inse sina begränsningar och Matte vill inte dra på sig ett dåligt samvete för att ha fler hundar i flocken än vad orken räcker för att ge stimulerande liv. Lika för alla. Inte bara i dag. Om tio år är Ailis valpar förhoppningsvis lika pigga och träningssugna som familjens tidigare hundar varit vid den åldern! Modji ger järnet och fyller elva snart. Om tio år är det inte att förvänta att Matte kan ge en tioårig hund vad Modji och familjens övriga hundar fått vid tio års ålder. Tyvärr.

Aili har förefallit helt oberörd när Násste och Fanndi lämnat flocken. Hon var inte helt oberörd när Jaffi for iväg. Aili sprang efter staketet. Hon hade i sista sekunden etablerat en fin kontakt med i alla fall halva sin barnaskara. Lill-Nemo blir kvar över helgen och får även sällskap av far sin, varför Aili får ta igen en liten del av det hon förlorade i sviterna efter ett komplicerat kejsarsnitt.

Men just nu ekar det tomt i stugan och Lill-Nemo ylar övergivet efter sina systrar, när mor och mormor valt att vistas i uterummet. Snart har det torkat upp så att han får komma ut i valphagen. Det blir så halkigt när hela ytan är blöt och valpfarten är hög!

Antal kommentarer: 4

2019-08-24 09:59:51 - Ylva

Synd att Fanndi missade det, men jag blir så väldigt glad för Ailis skull (heart)(heart)(heart) och Fanndi har ju haft det så bra ändå och är den charmigaste, duktigaste valp man kan ha (inlove)

2019-08-24 10:36:51 - Marianne

Vi ses snart och då får Fanndi leka med sin mamma! Bättre sent än aldrig!

2019-08-24 12:43:24

Jag håller helt med Ylva. N’asste har mycket med sig från barndomshemmet och har så lätt att lära. Hon leker med de andra i flocken och hon kommer när man ropar hennes namn. Vi lektränar för fullt (heart)

2019-08-24 16:23:43 - Marianne

Ljuv musik i mina öron!
TACK!
(inlove
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)