Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

LEKEN "LETA LUKT"

2017-11-25

Fredag.

Efter en noga planerad hårdträning och toppning av formen med minst ett träningspass varje dag, gjorde Modji ett godkänt doftprov på Eucalyptus nyligen. Därefter har hundarna fått vila från den träningen en tid. Matte tror på Sarah Sjöströms koncept! Hon kör stenhårt och sedan tar hon semester från all simträning! Reser bort och undviker alla simbassänger. Det verkar ju fungera väldigt bra, så då gör Matte likadant med hundarna när det gäller letaluktenleken. 

När det gäller räddningssökträningen såg det annorlunda ut under de två kursåren, i jämförelse med nu. Då tränades det flera gånger i veckan på olika moment. Numera tränar hundarna räddningssök bara en gång i veckan. Det är mycket tydligt att när någon av hundarna i träningsgruppen varit borta från träningen en tid, är de vädligt taggade när de kommer tillbaka! En gång i veckan skulle, vad hundarna anbelangar, nog gärna få bli två gånger i veckan! Men inte varje dag alltid. Man måste få bi lite sugen!

När Matte således på fredagförmiddgen placerade ut doften på en minimal möbeltass, i botten på den lilla vattenkannan i det lilla glasrummet med blommor, var båda hundarna väldigt pigga på att leka letaluktleken! Aili fick börja och hon tassade runt mycket noga och kollade av rummet längs väggarna. Doften var svåråtkomlig där vittringen kom ut genom två öppningar. Här fick hon tänka till och kom till slut till markering mycket snyggt med nosen ner i den lilla kannan som stod på golvet. Modji var övertänd och rusade runt på liten yta till en början! Så snart hon saktat ner och sökte mer noga som sin dotter, spikade hon vittringskällan och markerade snyggt.

Hundarna fick vänta i uterummet tillsammans, medan Matte gömde om doften. Nu gömdes den i vardagsrummet i Husses skrivbordslåda, som lämnade med en springa öppen. I noshöjd denna gång. En i taget släpptes hundarna på sök och de vet mycket väl vems tur det är när Matte öppnar dörren! De har en god kökultur! Båda löste uppgiften fint och belönades med Minifrolic nära inpå doften. Här fick de jobba en god stund i rummet för att lokalisera vittringskällan. De visste rätt snart i vilken del av rummet den befann sig, men sedan steg doften ut ur lådan och placerade sig lite runt om. 

Ännu ett sök fick hundarna och då hade Matte placerat doften under mattkanten i Husses stora sovrum. De sprang över den flera gånger och fångade doften ett litet stycke bort, där golvdraget placerade den. Aili liksom spårade doften från den ena sidan av mattan och fram till hörnet där den låg! Vilket såg rätt kul ut. När hon sedan lämnade mattan måste hon ha halkat lite och petat till den lilla doftbehållaren (locket till en mjölkkartong) så den råkade fara upp på mattan, som vikt sig lite. När Matte sedan släppte på Modji på sitt sök, blev det en klar flopp! Modji tog fyra steg fram till mattan och markerade det lilla locket med doften, väldigt synligt mitt på mattan! Snyggt jobbat, men inte blev det som tänkt. Modji fick blunda, alltså gå runt hörnet och vänta, medan Matte gömde om doften och nu under mattkanten. Modji var arbetssugen och löste även detta snabbt med fin markering.

Hundarna fullständigt älskar denna lek! Eller träning om man så vill. När de fyndar och markerar fint blir Matte jätteglad och delar ut Minifrolic inpå doften. Ibland ett par och ibland en hel näve. Om det varit ett extra knepigt sök får de applåder vid markering. Hej och hå! Klang och jubelföreställning! Alla är glada och vill leka mera! Men efter tre sök efter en doft utlagd varje gång tog det roliga slut. Det ligger en stor risk i att fortsätta för länge när det går bra. Hundarna måste ha en positiv minnesbild inför nästa gång det skall lekas/tränas! Matte får föklara tydligt att det nu är färdigt för denna gång. Bra startrutiner genom att vittra in rummet innan start oavsett typ av sök och tydliga avslut tror Matte på. Vid människosök blir figgen aktiv och kommer oftast ut från legan när belöning delats ut. Figgen lämnar platsen - slut-färdigt! Vid luktletandet hemma avslutar Matte lekstunden med att båda hundarna belönas i köket med något gott hundtugg ur godisskåpet, som en tuggpinne. Som sagt, hundarna älskar denna enkla och roliga lek! Utan prestige och bara latjo lajbans!

Vädret var fint och en stor del av eftermiddgen tillbringades ute på tomten. Matte tog en rask promenad med hundarna i området. Sedan hade Matte en hel del att göra på tomten och hundarna koncentrerade sig på den kraftigt forsande bäcken framför stugan. Något intressant fångade deras intresse längs den ena kanten. Förmodligen vattensorken som bor i slänten intill. Innan familjen drog sig in i stugan tog Husse en skogspromenad tillsammans med hundarna.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)