Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

APPORTERINGSTRÄNING

2021-09-11

Ett stort GRATTIS till Lapska Levi med förare på Åland,  som gjort ett mycket snyggt och godkänt prov inför examen som räddningshund. På 20 minuter hittades alla figuranter i skogen i mörker i ett 3 ha stort sökområde. Till förfogande hade ekipaget 45 minuter. Betyget blev bästa tänkbara. Ett prov som inte alls förekommer i den svenska utbildningen av räddningshundar. Ett tufft prov för både hund och förare. Matte och Husse är imponerade!

Fredag.

Efter en dag med mycket gående höll sig Matte närmare reviret med hundarna. En promenad runt kvarteret med powerwalk, där sträckan över berget avverkades på femton raska minuter i stället för "normala" tjugo minuter fick räcka. Oavsett hur Matte går, så börjar och slutar promenaden med en mycket sugande långsträckt backe efter en kortare raksträcka. Över berget bakom huset går vägen som ett U upp från och ner mot raksträckan framför huset. Artroslederna måste hållas igång och smörjas dagligen och höftproteserna måste också motioneras. Vilket gynnar hundarna och även äldre hundar måste smörja upp lederna för att leva aktiva liv. Matte vill inte heller lägga på sig onödig vikt eller att de båda Lapska gör det. En lättfödd ras av urhundkaraktär, som ponnyraser, skapta för att kunna livnära sig på sparsamt med föda.

Då Modji och Aili tränat sök två kvällar i rad och även skall träna i helgen fick de slappa resten av dagen hemma på tomten. Medan Matte pysslade med sitt i form av tvättande och pysslande ute och inne. Några lass jord kördes med skottkärran och mer arbete väntar.

Lite mental stimulans behövde hundarna och inför lagtävlingen har det tipsats om apportering, varför hundarna fick träna lite med Matte på gräsmattan. Först fick Modji leka med Matte och Aili fick vara publik bakom glasdörren i uterummet. Två av hundarnas leksaker användes, först en lättburen gallerboll. Matte placerade gallerbollen på olika sätt och avstånd och bar Modji hämta den och avlämna den till Matte. Gallerbollen byttes till en hårdgummiboll och avslutningsvis gömdes bollen lätt. Modji var glad och engagerad och studsade fram med föremålen till Matte. Ibland tappades de på vägen och hon såg lätt förvånad ut när inget fanns att överlämna, men fann sig snabbt och hämtade det som tappats.

Aili fick sedan träna på precis samma sätt medan Modji var publik. Bortsett från att Aili, som skall vara med på lagtävlingen, även fick träna lite på att avlämna föremålet till Husse. Början till lite budföringsträning. Det är mycket praktiskt med en hund som kan anävndas som budbärare! "Ge Husse den här!" Mattes första Husky/Schäfermix var en helt suverän budbärare från fyra månaders ålder! Ett självpåtaget jobb var det att i den stora bostaden bära sönernas sorterade strumpor till respektive rum! Hon bar ALLT! Hinken med fiskeprylar till båten när Matte hade händerna fulla, den bortslarvade kryckan när Matte skadat sitt knä. Hon var en född apportör och som räddningshund blev hon inte så bra på skallmarkering utan fick "byggas om" till en rullmarkör. Men på påvisen skallmarkerade hon alltid som komplement. En skrullhund!

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)