Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

LAPSKA STADSFLANÖRER

2022-03-16

Tisdag.

Matte gav upp. Att hundpromenera i området hemma kändes omöjligt när underlaget nu krävde vanliga promenadskor på barmark halva tiden och spikskor på kompakt och tjock is halva tiden. Skobyte krävdes nästan med jämna mellanrum, beroende på var solen trängt ner mellan träden och smält bort isen - eller ej.

Solen sken och Matte ville kunna gå med hundarna utanför tomten, som även den är täckt av kompakt frusen snö och is! Lapskflocken drog norrut, till Norrtälje. Som aldrig fick samma snömängder som föll över Lapskreviret. Vid besöken där har det varit slående hur mycket mindre snö här fanns. Läget intill vattnet spelade kansek roll. Kustklimat! När inlandsklimat råder i Lapskreviret en halvtimme sydväst om stan. Förhoppningen var att gatorna inne i stan nu var isfria och kunde beträdas säkert med normalsulade skor. Flocken har under vintern endast besökt en handelsplats vid den södra infarten.

Det är trivsamt att promenera i den gamla stadskärnan med nybyggnation i hamnen, där färjorna från Finland hade sin angöringsplats i Mattes ungdom. Innan de fick flytta ut på Rådmansö och Kapellskär sydost om stan. Lapskflocken anlände mitt på dagen och lyckades hitta en parkeringsplats där ån rinner ut i Norrtäljevikan. Mellan gamla trähus och nybyggda flerfamiljshus, väl inpassade i miljön. Lapskflocken hann knapt lämna parkeringsplatsen innan de blev stoppade av en man som var nyfiken på vad de två bruna hundarna var av för ras. Husky? Inte helt fel när det gäller en polar vallhund som Lapsk Vallhund. En som kört Huskyspann tidigare i livet var nyfiken.

Det visade sig snabbt att det fanns massor att prata om, då Matte själv haft Husky och Huskykorsning. Matte har även kört drag med släde. För den som haft Husky och kört drag  och söker en liknande hund, men inte fullt så krävande, kanske Lapsk kan vara ett alternativ. Många hänvisar till att de haft Schäfer i hela sitt liv, men på äldre dagar vill man gå ner i storlek och söker en Lapskvalp. Det är inte nödvändigtvis en fördel, då det rör sig om två totalt olika hundtyper! Man har så mycket med sig i bagaget kring hur man tränar hund och en Lapsk Vallhund ÄR INTE EN LITEN SCHÄFER. Man utbildar och tränar inte en Lapsk Vallhund som man utbildar och tränar en Schäfer. En polar draghund och en polar vallhund har större likheter med varandra. Mattes första räddningshund var en mix hälften var av Husky och Schäfer. På denna mixade hund var det avsevärt mycket enklare att hitta rätt knappar att trycka på, än på den Lapska Vallhund som blev hennes efterträdare som räddningshund tillsammans med Matte! Gázzi var en hund som kom in i flocken nio månader gammal, med åsikten att några människor beövde hon inte! Hon var sig själv nog. Väldigt lite lik en Schäfer till kynnet.

Efter ett långt och mycket trivsamt samtal med många gemensamma beröringspunkter masade sig hundarna vidare med Matte och Husse. Detta var efterlängtat!!! Barmark! Längs smala gågator där mängder med hundarna lämnat sina doftspår hela vintern! Bitvis var det knappt styrfart och då promenaden skulle vara rolig för hundarna anpassade sig deras människor. Modji gick konstant in i doftbubblor och blev stående lääänge! Aili hanterade flera doftfläckar samtidigt inom koppellängd och Modji fördjupade sig i dem en och en. Ibland kände Matte att fler än fyra steg måste gås i sträck och ville öka farten en aning. Men det ville inte Modji. Promenad var nog inte det korrekta ordet. Lapskflocken flanerade under en timmes tid bland de äldsta husen i Norrtälje och de nyaste längs hamnpromenaden, där Lantmännens båda höga silobyggnader ersatts av två höga bostadshus. Tillsammans med många lägre ersättande alla de gamla verkstäder som funnits i området. Östersjön och Norrtäljevikan var isfria, solen sken och många hundägare var ute och rörde på sig eller satt på bänkar längs vattnet. De båda Lapskdamerna var väsentligt mycket mer intresserade av doftfläckarna än av hundarna. Svältfödda på stadsmiljö med många hundar som de båda skogshundarna är.

Modji och Aili fick sedan vila nosarna i bilen en stund, medan Husse och Matte gick till Tösses och fikade med macka , samt köpte med semlor hem.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)