Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

HUNDHELG

2013-12-29

En rubrik som i princip kan användas för varje helg. Men som ändå är aningen mer relevant när helgen kretsat kring fem hundars välbefinnande i stället för två. Efter tre juldagar med lite för lite stimulans för energiska valpar var det dags att åtgärda detta.

Skulle det endast ha funnits en valp hemma, en valp som skulle stanna i familjen, så hade det varit dags för ett besök i en liten stad. Så då fick det bli ett stadsbesök modell mindre för alla de tre valparna på lördagen. Norrtälje en halvtimme bort var målet.

Valpskaran börjar få rutin och vet turerna när man skall åka bil. Först måste man gå längs vägkanten hemma och kissa en skvätt. Sedan ställer man sig på bakbenen och får åka hiss upp till bakskuffen, medelst en hand under rumpan. Därefter slår man sig till ro i den högra delen av den stora biabädden. De vuxna hundarna accepterar inget bus i den gemensamma bädden.

Vid den södra infarten till Norrtälje ligger ett nytt litet köpcentrum. Med Claes Olsson bland andra. Ont var det om parkeringsplatser, men en viss rotation förekom och bilen lämnades helt nära butikerna. Valpskaran tittade nyfiket ut på alla människor som  passerade i strid ström och bilar som cirklade på  parkeringen. Husse hittade en CD-spelare och sedan fick det räcka med shoppande.

Bilen parkerades därefter nere vid hamnen och gågatan upp genom de gamla kvarteren med trähus längs med ån. Vädret var grått och vått och Husse och Matte inlede stadsbesöket med kaffe och macka på Tösses. Hundarna hade fin utsikt från bilen över den inre delen av hamnen och den intensiva biltrafiken förbi parkeringen.

Sedan var det hundarnas tur. Husse tog med de vuxna hundarna på en promenad i regnet, bortom silon där en ny sjöstad skall byggas upp. Matte promenerade med småttingarna upp längs gågatan till Lilla Torget. I hörnet vid lampaffären möts tre gator. Syskonen ville envist gå på varsin gata i varsin riktning. Så där blev Matte stående ett tag. Intrasslad i tre sträckta koppel. Varför det föll sig naturligt för förbipasserande att hälsa på valparna. Åter togs Proppen Adji för en Schäfervalp och absolut inte som ett syskon till de två bruna. Men en grupp ungdomar passerade och en av tjejerna vände tillbaka: "Det är Rottis / Dobbermankorsning va´"  Vadslagning? Det var nog ingen som vann den.

Valpskaran fick göra en ny upptäckt. Av alla människor de mötte var det endast några få som visade dem något intresse. Konstigt tyckte knytten. Inte ens de hundar de mötte, så när som på en, visade dem något intresse. Två äldre hanhundar av måttlig storlek var vänligt ointresserade. En Westieherre artigt intresserad men egentligen inte. En Boxer i flexikoppel höll på att dra omkull både sin matte och hennes cykel i försöken att nå fram till valpskaran som ville göra hans bekantskap en bit bortifrån. Boxkermatten hade armen med kopplet bakom ryggen och jycken drog rejält, samtidigt som hon stående bredvid försökte hålla i cykeln. Matte var tacksam över att Boxern inte kom loss och började busa med de tre kopplade knytten.

Söndag.

Träning i Vargmötet. Solen sken och som träningsområde kunde all bråte utomhus användas. Det var ett tag sedan sist, då kvällsträningarna förläggs inomhus i fordons/verkstadshallen. Området är inte stort, men inhägnat och fullt med "byggskrot" och en bra plats för hundarna att träna miljö i. Sju Lapska tränade denna dag. Násti, Modji, Nástisonen Lime, 11-månadersgrabben Kirou och de tre knytten som är 11 veckor. Samt fantastiska Springertjejen Loppan!

De vuxna hundarna fick frisök med fem figuranter och lite olika inriktning/svårighetsgrad, beroende på vad som behövde tränas. Husse körde Násti och Matte  familjens övriga hundar. Modji behövde lite arbetslydnadsträning tyckte Matte och försökte få sin hund lite följsam. Vilket lyckade ibland men inte alltid. Modji jobbade bra och markerade bra. Hon fyndade en person på ett tak till en container och när figuranten var på väg ner vände sig Modji om och skallmarkerade personen som låg i den stängda lådan nedanför. Genomgående snyggt jobbat! Násti höll god fart och lät sig inte hindras av enögdheten. Hon gjorde ett jättebra jobb med fina markeringar.

Valparna togs ut en och en och fick gå en vindstig för att hitta Husse bakom ett släp. Honom hittade de, men även en himla massa annat som fångade deras intresse. Upplägget var inte optimalt. Men Husse hittades och han delade ut köttbullar till förtjusta knytt! En annan plats och ett annat upplägg kommer att prövas inom kort.

Valparna är lättbelönade eftersom de älskar allt ätbart och en del som Matte klassar som oätligt. Magarna förefaller tåla det mesta. Köttbulle har de fått smaka tidigare utan problem. Dagens nyhet var pizzakant. Smakade gott tyckte knytten.

Tack alla för bra träning!

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)