Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

UTBILDNING

2015-01-28

Det är fortfarande milt och slirigt med snömodd på vägarna. Halkigt under modden och tunggått! Bra konditionsträning, men inte bra att gå och spänna sig hela tiden. Icke desto mindre tog Matte på tisdagen med sig hundarna på en långpromenad i området. Det är bara att kämpa på, om god kondition skall uppnås igen! Mattes urmusklade ben behöver fyllas ut och den för stora magen minskas ner. Matte gillar inte att se ut som ett potatisdjur! Sådant där ungarna gjorde av en potatis med tandpetare till ben....

Matte har en idealtid på Mossvägenrundan och höll den nästan med tre minuter plus. Däri är inräknat några få kisstopp för hundarna, inget tidningsläsande och lägre fart i den sega Mossvägenbacken. Där blir Lapskflocken ofta utskälld av en vaktande Hoffe och tre tikar måste få pinka över vakttikens markeringar i dikeskanten. Násti fyller snart tolv år och måste liksom Matte hållas i trim för att mota ålderskrämporna. Modji är kastrerad och hungrig och måste ha motion och Aili måste bygga muskler och kropp och alla fyra behöver god kondition för att kunna jobba timmar i sträck! Skälen är alltså många för Matte att traska på i det tunga väglaget.

Hyfsat välmotionerade lämnades hundarna sedan hemma för en lång kväll i ensamhet.

Matte tog bilen och mötte upp Husse vid hans jobb, där bilbyte skedde. Mattes bil lämnades kvar och Husse och Matte begav sig in till polishuset på Kungsholmen. Här håller polisen en gång per år utbildning / vidareutbildning för gruppledare och hundförare samt ledningsgrupp i MPS-Stockholm. Polisen i Stockholms län och Citypolisen har ett samarbete med flera frivilligorganisationer, där de regelbundet informerar om sitt sätt att arbeta, för att utbilda sina samarbetspartners. Vid ett flertal tillfällen är det MPS som hittat försvunna och eftersökta personer avlidna. Man kan aldrig veta när man närmar sig en avliden person hur det kommer att se ut och vad som kan ha orsakat dödsfallet. Ett brott kan vara begånget, förövaren kan finnas med bland sökarna. DNA får inte förstöras och DNA sprids med bara händer och hostningar.

Under kvällen pågick ett sök i Stockholm och MPS var engagerade, varför en i ledningsgruppen var upptagen av även detta. Det blev väldigt påtagligt att polis och MPS samarbetade mycket nära.

Utbildningskvällen pågick klockan 18-22 och som alltid när det är intressant, rann tiden iväg snabbt. Fyra poliser med olika tjänsteområden informerade och kriminalteknikern hade mycket intressant att förmedla till de ca 25 deltagarna. Som bjöds på smaskiga och matiga mackor i mängd och gott bryggkaffe i termosar. Mycket uppskattat!

När byggnaden skulle lämnas var det endast en dörr ut som var möjlig att öppna så sent. I andra änden av det stora huskomplex som utgör polishuset och samtliga fick gå rakt igenom kvarteret. Närmare för dem som skulle till tunnelbanan, men inte för dem som parkerat där de gick in. Dit hörde Husse och Matte, som fick en sen och mycket rask promenad tillbaka runt hela det stora komplexet! Matte halkade inte efter. Kondisen börjar komma. Skönt.

Hemma väntade kissnödiga hundar och ett utkylt hus och innan elden fick fart hann klockan passera midnatt. En mycket givande utbildning var värd en sen kväll.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)