Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

RULLANDE SÖKUPPGIFT, foton

2022-03-31

Onsdag.

Mitt på dagen tog Matte och hundarna en kylslagen långpromenad i området. På morgonen var det nio minusgrader och vinden bet rejält från norr. Det var ändå väldigt skönt och mötena med andra som var ute och promenerade blev ovanligt många. Fler än Lapskflocken njuter av att vägarna nu inte är isbelagda och såphala längre.

Kvällens träning hade Matte planerat inomhus i ett uppvärmt utrymme. Ett skyddsrum med omgivande rum i form av fläktrum med bullrande fläktar, verkstad elcentral och förråd för byggnadens verksamheter. Hundarna bands upp som vanligt bland alla rör i en korridor och där slog de sig till ro i väntan på sina sök. Tränade gjorode två Lapsktikar, tre Lapskhanar, en Jaktlabbetjej och en Springertjej. De två sistnämnda har just klarat av varsitt godkänt patrullhundsprov. Idel aktiva hundar som älskar att jobba!

Klicka för större bilder.

Modji fick ett stort frisök med fyra figuranter gömda utspritt i olika utrymmen. Här nere i källaren har träningsgruppen tränat i åtskilliga år nu, men först nu uppleves skyddsrummet för just det det är. Skyddsrummet är inte jättestort, men uppdelat i olika delar/rum (utan dörrar). Här inne förvaras lite av varje på mer tillfällig basis. Som ett badkar man kan gömma sig i och ett antal tavlor uppställda som på vernisage längs en vägg. Ett dödsbo förefaller ha mellanlandat här nere. Bilder från Ukraina dök inte oväntat upp i huvudet när man satt gömd som fiurant här i mörkret, eller körde ett sök med sin hund. Modji såg så lycklig ut när hon drog iväg från Husse för att söka igenom de olika rummen och långt borta skällde hon uppfordrande på någon hon hittat och ville att Husse skulle skynda sig fram till henne och den funna figuranten. Matte filmade Modji medan hon jobbade och filmerna ligger på FB-Lapsk Vallhund där Husse har ett konto och Matte är hans privatsekreterare. I denna blogg kan dessvärre inga filmer läggas ut.

Matte filmade och har lagt ut även Ailis sök. Ett lite annorlunda sök där Aili fick sitta kopplad på en sparkcykel och söka vittring från två gömda figuranter. Den första lokaliserade och markerade Aili i den centrala hallen, där en figurant låg i en skräpbehållare på hjul mitt på golvet. Den andra figuranten hade gömt sig i det tillstängda skyddsrummet, intill några filterförsedda ventiler som mynnade i fläktrummet. Intill dessa ventiler hade några stora matbehållare, nyligen använda i en skola av märkningen att döma, placerats i grupp i fläktrummet.

Aili såg aningen förvånad ut, när Matte inledde söket med att be Aili kliva ombord på sparkcykelns lastutrymme. Flockens hundar ställer upp på vad man ber dem om nästan undantagslöst, men lite förvånad kan man ju bli som hund ibland, över vad människor hittar på. Matte körde alltså ett sök med sin hund, körde sparkcykeln och filmade samtidigt. Även dessa filmer ligger på FB-Lapsk Vallhund. Det var tydligt att Aili noterade matlukten från behållarna. En lukt så tydlig att den även kändes av de närvarande människorna. Aili kom dock ihåg att hon hade ett jobb att sköta och skallmarkerade figuranten i det intilliggande skyddsrummet. Figuranten kom fram från sitt gömställe och belönade Aili där hon skallmarkerat.

Denna övning kan förefalla som ett jippo mest, men det är mycket viktigt att en räddningshund kan söka från ett fordon eller liknande, om marken är farlig att beträda eller man vill spara på hunden så att den orkar söka länge. Hunden måste kunna arbeta även på instabila underlag och inte bara från fordon på plan mark. Att likna vid en hund i renskötseln, som måste kunna jobba från olika terrängfordon. Helt allmänt kan det vara bra att veta att hunden är bekväm med att åka skottkärra till exempel. En skadad/ormbiten hund är tung att bära. De egna hundarna har alltid tränats i att åka skottkärra sedan valpstadiet och det har kommit att bli något de uppskattar!

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)