Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

HÄRLIGT PROMENADVÄDER

2016-06-10

Torsdag.

Vädret växlar sannerligen snabbt! Den ena dagen går Matte klädd i linne och shorts och hundarna flämtar i skuggen och svalkas med simning i sjön. Nästa dag är det nio grader hela förmiddagen med regn, för att bli en blåsig eftermiddag med isande kall vind och sol och femton grader. På torsdagen var det sol till och från, mörka moln hotade lite då och då  och femton grader gjorde att Matte tyckte att detta var en utmärkt dag för att ta med hundarna på en långpromenad i rask takt. Det känns extra viktigt att hålla Násti igång, då hon sover väldigt djupt och under långa perioder numera. När det blir varmt vågar Matte inte utsätta den trettonåriga hunden för ansträngningar i form av långa promenader i rask takt.

Matte och hundarna gick iväg in i grannområdet med fritidshus och vidare upp till badplatsen med strand, brygga och flotte. Här stod en bil dumpad och nu var vindrutan sönderslagen och bilen användes som soptunna med rester från folks grillningar vid stranden. Ägaren vägrar flytta bilen. Så himla ocharmigt inför badsäsongen! 

Den kalla vinden låg hårt på från norr och vattnet slog mot stranden, flytbryggan gungade lite och slet i förtöjningen. Matte parkerade sig på bänken som placerats på bryggnocken och studerade fågellivet tillsammans med hundarna. En Fiskmås häckade på en liten kobbe helt nära och längre ut på sjön simmade fler Måsar. En Tärna flög graciöst likt en konstflygare kring Matte och Lapsktrion och stördök ibland mot vattenytan. I jämförelse liknade Måsarna fraktflygplan där de tungt plöjde genom luften. Matte behövde inte så värst mycket fantasi för att låtsas att hon och hundarna var ute på en båttur i skärgården, när måsskriken ibland ljöd över den lilla skogssjön. Modji satt, sin vana trogen, nära relingen och tittade ut över vattnet. Aili låg intill aktertoften och gungade med vågornas rytm, Násti gjorde detsamma och Matte bara njöt av sjöluften, vattnet och sjöfåglarna och tittade ut över sjön som är rund och ca 500 meter i diameter, därav namnet Hoven? Låtsandes att detta endast var en skärgårdsvik och att havet fanns runt udden. Hela området var en gång en del av skärgården, för mycket länge sedan, så helt fel fantiserat var det inte. Detta var en del av Östersjön. Innan badplatsen övergavs fick hundarna, en i taget, söka godis på botten ett stycke ut från stranden och Aili lärde sig konsten att stoppa ner huvudet för att plocka upp bitarna. Den grenen vann Násti stort! Med sitt enda öga och nosen lokaliserade hon de centimetersmå bitarna och bangade inte för att doppa huvudet djupt i vattnet. Modji och Aili fick även en simövning, där Matte fuskade och gick på bryggan med kopplade hundar.

Men så småningom var det färdigfantiserat och verkligheten väntade. Lapsktrion med Matte fortsatte hemåt längs stranden och efter lite fika hemma gick färden till Åkersberga Växtförsäljning. Där kunde hundarna ligga i bilen och torka upp medan Matte budgethandlade en Birgittarönn för halva priset och billiga Lavendelplantor.

Kvällen tillbringades utomhus i den allt kyligare vinden och när knotten attackerade drog sig hundarna upp på glasverandan. Matte grävde i rabatten och fick ner alla de åtta plantorna i framkanten och markerade var gropen för trädet skall grävas. Men till slut var Husse och Matte tvugna att söka sig inomhus i skydd för både knott och vind och nu var det bara åtta grader ute! Men det snöade inte som norröver!

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)