Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

LAPSK OCH SÖK

2020-12-13

Ha en fin Lucia och tredje Advent!

Lördag.

Duggregn var det hela dagen, men icke förty tog Matte en rejäl powerwalk med hundarna, i den halva av fritidshusområdet dit den fritt levande arga kamphunden inte färväntas bege sig. En lösspringade Finsk Lapphund väljer även den att röra sig ensam på vägen utanför det egna reviet, men är nog bara sällskapssjuk och har tråkigt. Den umgicks med några barn med ägare på vägen, när Matte närmade sig med de två Lapskdamerna i full fart. Matte  blev varse trängseln på vägen och avvaktade. Barnen med förare samlade ihop sig längs vägkanten och hunden gick hem till sig och Lapskgruppen kunde passera fint och under tystnad, utan närkontakt med någon. Snyggt jobbat av ungar och hundar!

Hemkomna utsattes hundarna för ett gammalt pälsvårdsredskap, som fallit i glömska när furminatorn dök upp. Modji hater den sistnämnda! Men hade stålkardan som bitleksak som valp! Ett redskap som för övrigt var vad som användes av Matte och andra med Siberian Husky på 1970-talet. Ett stort tack till A. för att du påminde om kardans existens! Nu upptäckte Modji till sin förvåning att det inte var så tokigt trots allt, att få fällande täckhår att lossna. Hennes täckhår har envist vägra släppa taget ända fram till nu. Hela sommaren har hon haft en ful, matt och orange/solblekt pälskrage, med förlängning ner över skuldror och rygg, samtidigt som den nya och mörkbruna fina pälsen försökt tränga igenom. Till skillnad mot sina släktingar i stugan nu och då, blir inte Modji en Lapsk nakenhund vid fällning. Nu släppte mycket av det matta oranga och Modji blev mycket snyggare!

Sin vana trogen låg Aili och väntade på sin tur. Vare sig det gäller kloklippning, borstning eller tandborstning och tandstenskrapning vill Aili alltid vara först och väntar troget på sin tur. Modji får gå först med ålderns rätt, då det verkar vara en konkurenssituation för Aili. Hon trängs gärna.....  Det vinner man inget på.

Enligt FB upptäcker allt fler att just sök är en speciellt lämplig sysselsättning för Lapska Vallhundar. Vilket naturligtvis glädjer Hussse och Matte, som lärde känna rasen genom Gázzi 1998 när hon 9 månader gammal blev en del av Mattes flock och senare även Husses. Gázzi var en natrubegåvning och hon hade god nytta av att som ung ha varit på rymmen med mor sin i stora skogar. Gázzi lärde sig tidigt att ta för sig, använda nosen och hitta hem. Vilket Matte drog nytta av och styrde upp Gázzis mycket stora behov av att få jobba med något för henne både roligt och lämpligt. Gázzis utbildning till räddningshund startade fyra dagar efter det att hon införlivats i flocken tillsammans med sina två storasystrar av Husky/Schäferblandning. Den ena certifierad räddningshund, Mattes första. Gázzi blev 2001 den första Lapska certade räddningshunden i Sverige och fler följde senare! Inte bara Gázzis dotter och son, samt dotterdotter.

Allt fler upptäcker till sin stora glädje att när de testar sökträning med sina Lapska Vallhundar blir hundarna GLADA! Många gånger är de gladare än under träning av allt möjligt annat. Tränar man sök, även spår, med en Lapsk tränar man MED hunden. Inte MOT som när man kräver absolut lydnad tätt inpå föraren. Det kan upplevas obekvämt för en självständigt arbetande hundras. Vilket gör att när man börjar tävla skogssök med en Lapsk Vallhund är poängen på bruksdelen, sök eller spår, ofta ganska lättförtjänta. I jämförelse med lydnadsdelen, som inte sällan nollas. För en hund av vallande typ innebär sökträning berikning. Hunden får göra något där samma anlag som vid vallning aktiveras. Den skall leta rätt på och återföra saknade flockmedlemmar. Ett självständigt arbete i samarbete med en förare.

LYCKA TILL ALLA SÖKTRÄNANDE LAPSKÄGARE! 

Mycket roligt väntar framöver tillsammans med era hundar.

Klicka för större bild.

 

 

Antal kommentarer: 3

2020-12-13 20:17:44 - Anneli m LVH

Har med åren insett att "söket" är ett suveränt substitut till "renvallningen" för våra Lapinporokoiras då det är något mina hundar inte fått syssla med och aldrig kommer att få syssla med heller ;)
Vi har precis återupplivat en LVH sök grupp i Dalarna igen som legat i träda länge. Såå kul och vi har fått fler nya LVH intresserade:)

2020-12-14 14:18:19 - Marianne

"Lapsk Vallhund/Lapinporokoira i Dalarna" gör ett fantastiskt fint jobb med att fånga upp Lapskägare både i Dalarna och grannskapet. För gemensamma aktiviteter med olika övningar med hundarna och information om rasen i vardagen och i arbete, samt trivsamma aktiviteter för god flockkänsla för alla. Sökträningen är en jättebra satsning för att aktivera Lapskägare och deras hundar! Ni kommer att ha väldigt kul på era träffar framöver i sökgruppen! Eftersnacket är väldigt värdefullt! Man lär av varandra. Hundarna gillar sök och glöm inte att skratta och ha roligt! Klappa i händerna när den sista saknade flockmedlemmen har hittats och återförts till flocken! Om alla tvåbenta visar att de är glada skrattar även hundarna! (inlove)

2020-12-14 18:19:54 - Anneli m LVH

Tack! Vi har gjort så gått vi kunnat sedan 6 juni 2008 när vi drog igång:). Vi har säkert "skrämt" iväg flertalet presumtiva valpköpare men även fått helt underbara nya ägare till vår underbara ras. Några som var nya då tillhör numera kärnan av vi som håller på.
Vi vill att alla som tillslut väljer att köpa en Lapinporokoira har ett lifetime commitment till sin nya flockmedlem(heart)
Ja vi hall alltid jättetrevligt , även på våra vanliga LVH träffar. Snart dax för en igen:=)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)