Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

EJ FÖR ENVAR ATT HANTERA

2024-01-02

Nyårsdagen.

En dag som kan se ut på oerhört många olika sätt!

Enligt nyhetsrapporteringen inledde en ung man det nya året med okänt antal fingrar färre än han hade när Nyårsafton inleddes. Han hade själv lyckats spränga bort tillräckligt många fingrar för att polis på plats skulle göra bedömningen att de själva måste köra grabben till sjukhus om han skulle ha en chans att överleva. Det fanns inte tid att vänta på en ambulans. En tjej fick en raket skjuten rakt emot sig och den träffade i bröstet, som var väl skyddat av kläder. "Hade den träffat en decimeter högre upp och mitt i ansiktet vågar jag inte tänka på vad som hade hänt!" Hennes egna ord i intervju. Åtskilliga rapporter fanns om raketer som avsiktligt skjutits in i grupper med människor, mot enskilda personer och mot bostäder. Åtskilliga smärre bränder kunde relateras till fyrverkeripjäser. Fyrverkeripjäser har således använts som vapen riktade mot människor helt slumpmässigt - eller mycket avsiktligt.

Det är verkligen på tiden att ett fyrverkeriförbud införs för privatpersoner. Skriver Matte här som om det skulle påverka någon över huvud taget. Men vissa saker måste man bara få skrika rakt ut! Så här kan det inte få fortsätta när våldet ökat med skjutningar på allmänna platser. Det är lätt att få tag i vapen tydligen; det torde vara ännu lättare att få tag i fyrverkeripjäser att bunkra upp med, för användande mot oskyldiga människor och en och annan skyldig enligt användarens bedömning. Hämnd! Hämdbegäret verkar vara stort inte bara i Israel.

För några var dagens värsta trauma att det inte gick att ringa och beställa pizza på grund av Teliastrul....

För egen del vaknade Matte tidigt som vanligt, trots sent somnande. En kort natt men med djup sömn. Aili och Dima hade sovit gott hela Nyårsaftonkvällen och ville ha frukost i vanlig tid dessutom. Så då fick de det. Sedan mjukstartades dagen med sedvanlig frukost i form av en stor mugg kaffe med mjölk. Inget mer. Gryningen tog aldrig slut utan försvann i gråvädret med lätt snöande och tre minusgrader. Matte gav sig ut på en rask långpromenad i hopp om att alla andra låg och sov ännu. Hoppet infriades och vägarna var bilfria. Matte kunde traska på i mittremsan av frusen sorbet och slapp gå i tillkörda knaggligt halkiga bilspår mer åt sidan. Initialt fick hundarna nosa på alla nytillkomna kissfläkckar, samt revirpinka och fläckarna var extra många nu när helgfirande hundägare bott ute i skogen. Av dem såg Matte bara två på långt håll när hon nyårsdagspromenerade.

Aili och Dima blev glada, när de fick gå iväg längre hemifrån och via traktorvägen bort till det angränsande området; även det med små stugor och i anslutning till stamfastigheten med gård och hästar. Här var det lika öde och de flesta föreföll ha sovmorgon. Matte njöt och vek av in i skogen och genade tillbaka hemåt. Efter nittio minuters raskt gående kände sig hundarna uppvärmda nog för att köra en brottningsmatch med jaktinslag! Film på Instagram. Matte ville inte gå in trot att det börjat snöa. Eller snarare på grund av att det börjat snöa! Det var så fint! Hundarna lekte vilda lekar och Matte plockade nerblåsta grenar och kvistar och kollade djupet i bäckfåran där vattnet porlade.

För några år sedan inledde Matte det nya året med ett dopp i bäcken. Nu var det väldigt tveksamt om det skulle gå. Den är ytterst sällan djup nog så här års. Ofta ligger isen. Nu räckte vattnet bara till någon decimeter under knäskålarna och för att kunna kalla det ett vinterdopp skulle Matte behöva pressa sig mycket hårt ner i den leriga botten, liggande utsträckt på mage. Matte avstod men hade faktiskt gärna velat köra en repris på nyårsdoppet i bäcken. Då var vattnet betydligt djupare och nådde upp till gräsmattan som inte var snötäckt. Det var mycket lättare att ta sig ner i och upp ur vattnet barfota då än nu, med mycket djup snö överallt längs kanterna. Matte vinterbadar inte annars, men avundas dem som gör det och de ser så lyckliga ut efter! Eller är det bara för att de överlevde kallchocken de ser lyckliga ut? Det var skönt efter doppet i bäcken en Nyårsdag för några år sedan, så blir det djupt nog måste Matte förmodligen testa igen.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)