Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

HÄRLIG HUNDDAG HEMMA

2019-09-13

Torsdag.

En sensommardag med sol till slut frampå förmiddagen och perfekta arton grader! Ganska blåsigt men inte kallt! Perfekt för att orka jobba ute och perfekt för hundarna som gärna låg i solen och gottade sig! Viss aktivitet var det på tomten snett emot och det hade ett visst underhållningsvärde för dem, då någon då och då tjoade till lite högt och hundarna var nyfikna på varför. Ett fint promenadväder var det och vägen förbi stugan leder upp till en skogssjö och är populär att traska på. Husse for in till stan och Matte tog dag i dagens pensum av trädgårdsrelaterat arbete, medan tvättmaskinen jobbade i stugan.

Då Mattes arbete denna dag var förlagt utanför grinden och kring carporten, skulle hundarna få lite väl fritt spelrum att kommentera förbipasserande. De var ju de facto ensamma hemma. Enligt deras sätt att se. Matte var inte inne på tomten faktiskt. Bara nästan. På tomten men utanför grinden och staketet, så då måste de faktsikt hålla mer koll och berätta för Matte att någon kanske tänkte komma in i reviret. Skvallrandet skulle bli haltande, då Matte inte kunde belöna något skvaller med godis, från den position hon befann sig i. Mota Olle i grind och hålla dem upptagna kändes som en bra lösning. 

För att få jobba ostörd av glappande hundar som måste korrigeras, täppte Matte till munnarna deras genom att ge dem varsitt fryst märgben. Sedan trasslades en härva av sladdar ut och Matte kopplade in häcksaxen och draperade sig i sladden för att inte få med den i häckklippandet. Renoveringen av den förvildade toppspiréahäcken påbörjades för två år sedan och nu var det äntligen dax att frisera den och forma den, för fortsatt fint växande längs carportsidan i tomtgränsen. Matte har klippt ståndman på sin Fjordhäst i många år och detta var snarlikt. Fint blev det och hundarna höll sig tysta.

Matte gjorde dem sällskap för en paus med knäckemacka och blåbärslimonad från Amalias Limonadfabrik i Lemland på Åland. Hör ni hur härligt det låter? Amalias blåbärslimonad! Sommar och sommarlov när man var liten liksom. Matte njöt av stunden! Hundarna knaprade ljudligt på sina märgben liggande i solen på gräsmattan. Syrénhortensiorna blommar än, rönnen är proppfull med rödlysande bär bredvid carporten, svartaronian, nya superbäret, dignar och kroknar och släpar i marken av en enorm bärskörd och den egna skörden av mörkt blå vindruvor vid staketet är mogen! Fem stora klasar! I ett utsatt läge där en vinranka inte alls skall trivas egentligen. Paradisäpplena rodnar.

Men mer jobb väntade och även det av trädgårdskreativ art. Hundarna verkade varken märka att Matte kom eller gick. Märgben är gott och är de frysta räcker de länge. Av en begagnad rulle balkongskydd, pinnmatta eller vad man skall kalla det, senast använd som vindskydd i valphagen, bygger Matte en låg "vägg" mot den nyss klippta häcken. Längs den ena långsidan där häcken tenderar att vika sig inåt mot bilen. Allt material är begagnat och finns hemma. Två långa och kraftiga blomkäppar i bambu sys fast med varpgarn längs ovankanten för stadga och i nederkanten läggs överblivna kantstenar för stabilitet. En blåsig dag visade tydligt på vikten av en stadig konstruktion.

Husse kom hem och krattade upp efter Mattes häckklippning innan han tog med sig hundarna på en skogspromenad. Hit hittar inte många svampplockare, men så här års kantas vägarna av bilar parkerade lite här och där och överallt. Husse och hundarna fick traska ensamma och ostörda i skogen. Matte pausade sin stensättning och tog upp potatis till middagen, som snabbt var lagad när Husse återvände. Till hemgjord sommarpotatis räcker det med varsin makrillburk och lite grönsaker!

Mörkret faller alldeles för tidigt nu och i skenet av carportbelysningen i form av en partyslinga med varmt fint sken, fick Matte dit de sista stenarna! Samtidigt som Modjis knaprande hördes ur mörkret från gräsmattan. Aili var nöjd och hade gjort kväll i pilkorgen i uterummet.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)