Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

AILI PÅ TIVOLI

2015-07-26

lördagen hände det saker på närbelägna Ljusterö! Knallemarknad, loppis på olika håll och TIVOLI!

Solen sken på förmiddagen och till kvällen väntade regn en masse enligt SMHI:s prognos. Husse och Matte satte fart för att utnyttja dagen maximalt. Husse klippte den nu halvtorra gräsmattan, fortfarande är botten blöt efter mycket regnande under lång tid och med värmen växer gräset fort. Fuktigheten är såpass hög i gräsbotten att här går man extremt mjukt och inte med finskorna på! Det gick dock att klippa gräset. Matte klippte bort överblommade rosor och andra blommor för ökad blomprakt, samt dödade ännu ett antal sniglar. 

När gräset var klippt och hundarna rastade, styrde Husse och Matte österut mot Östanå färjeläge, tillsammans med Aili. Både Násti och Modji fick i sin barndom besöka den stora marknaden i Rimbo, som äger rum varje höst. I höstas gick Matte med kryckor och dessutom ösregnade det den första torsdagen i oktober, när Rimbos gator stängdes av för både marknad och tivoli. Så Aili fick aldrig den chansen till mycket miljöträning, med mycket människor och en hel del hundar. Trängsel och obekanta höga ljud. Glada människor och mycket barn och mycket tappad mat av olika slag på marken för en matglad hund att peta i sig. Korvbröd mest.

Färjan låg inne när familjen kom fram och det var bara att köra ombord. Den befarade kön uteblev. Snart nåddes Bygdegården och ännu fanns det plats att parkera längs vägen. De traditionella motivstrumporna och buntar med strumpor, godisremmar, samt olika rengöringsmedel som finns på varje knallemarknad, blandades med några lokalt producerade artiklar. Fina fårskinn från Gotlandsfår boende i Roslagen bland annat. Påfallande många hundar besökte marknaden! Trevliga och tysta hundar, bortsett från den stackare som satt instängd i en bilhytt, bakom det stånd där ägaren krängde grejer. Inga öppna fönster för frisk luft till hunden i solen och en hund som skällde på varenda passerande hund befrämjade inte affärerna. Då och då tog ägaren ut hunden en stund och då skällde den etter värre. Vid det ståndet ville ingen stanna. Osmart.

Aili tittade nyfiket på alla hundar hon mötte. Mycket positivt inställd! Drog inte i kopplet för att komma fram och hälsa. Hon kom till mötes när hon såg att den mötande närmade sig. Snabba hälsningar i förbifarten. Aili uppträdde mycket balanserat och det märktes att hon lärt sig en del under Stockholmsbesöken. Alla hälsar man inte på och man läser av mötande hundar, innan man själv agerar. Husse slog sig ner en stund på en bänk med Aili och lät henne titta på alla som passerade. Vilket ger mer än att gå med henne i trängsel. Hon ser mer när hon sitter vid sidan av och tittar på helheten. Matte kollade runt lite på egen hand.

Framför Bygdegården ligger den gamla smedjan och här var det loppis. Ett litet rum fyllt med saker och mycket var av glas och porslin. Aili fick följa med in och anpassade sig och gick fint i hälarna på Matte. "Bakom" är annars ett ord som alla familjens hundar får lära sig tidigt, men här förstod Aili utan att behöva bli tillsagd vad som gällde.

Nästa anhalt till höger om Bygdegården var tivolit. Aili hade hört och sett lite på avstånd, när hon gick runt och när hon satt med Husse och kollade. Nu hamnade hon mitt bland snurrande hjul, blinkande lampor, karuseller på marken och uppe i luften. Åkattraktioner av olika slag med delvis mycket höga ljud samt tjoande ungar i hoppborgen. På ett ställe klev Aili upp och ville kolla närmare vad de glada barnen roade sig med! Men Matte blev tvungen att hålla tillbaka Aili när barnen började snurra allt fortare. Aili gick runt överallt och kollade och morsade i förbifarten på några hundar. Plötsligt tvärstannade Aili. Ville inte fortsätta. Gick i stå helt enkelt. Matte gick tillbaka och vidare igen för att försöka komma på orsaken till stoppet. Vid chokladhjulet med bilder av stora chokladkakor stannade Aili och ville inte vidare. Vid det likadana hjulet med mjukisdjur brydde hon sig inte. Matte försökte få Aili att gå lite närmare chokladhjulet, men icke! Aili såg inte rädd ut  och Matte fattade ingenting. Två gånger samma reaktion. Bara där. Inte vid någon liknande plats. Första gången när Husse gick fram och satsade en slant för att vinna en chokladkaka. Aili stod kvar bakom i sträckt koppel. Allt kan man inte förstå. Det här var en sådan situation. Varför bara där?

Avslutningsvis sällade sig Husse och Matte till övriga i den långa kö som ville få lite mat i magarna. I Bygdegården var det servering och öltält på verandan. Aili låg under bordet och kollade livet runt om, när Husse åt hamburgare och Matte lax. Allt hemlagat och mycket gott till mycket bra priser! Överallt fanns det hundar och någon städning av tappad mat behövdes nog inte!

Lite trötta av alla ljud, men nöjda och belåtna for så Husse, Matte och Aili tillbaka till färjeläget på ön. Nu var det många som skulle över till fastlandet och kön var lång. Färjan for utan Lapskfamiljen. Som fick invänta nästa tur.

Hemma väntade Násti och Modji och de kollade noga var familjens minsting hade varit! Aili var lite kaxig när hon kom hem och blev undersökt så noga. Innan regnet började falla hann Husse skogspromenera med hundarna och Matte fortsatte med stenläggning en stund. Sedan bars alla blommor i krukor in under tak och så kom regnet och blåsten.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)