Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

IGÅNG IGEN!

2015-12-08

Tisdag morgon.

Matte gör en tillbakablick.

Bygget har nu flyttat inomhus. Träpanel kommer upp på väggarna. Husse bor i vardagsrummet och Matte sover ihop med panelbuntar och innehållet i förrådet, som utrymts vid sammanslagningen med det nya rummet. Saker överallt i den lilla stugan i skogen och överalltihopa ett fint lager med sågspån.....  Som hundarna, Husse och Matte effektivt sprider i hela det lilla huset. Utanför har regnet vräkt ner på tvärs och gjorts marken geggig och rester av isolering och förpackningar har spritt sig över tomten. Tillsammans med nedrivna brädor, rester av brädor och och takplåtar får det Husse och Matte att känna sig rätt hemma. Som att bo på "jobbet" när man tränar räddningshundar.

Ett mindre strömavbrott drabbade trakten och redan efter en kvart slogs mobilnätet ut!

BEDRÖVLIGT NÄR ALLA TÄNDE LJUS I STUGORNA FÖR UPPLYSA MÖRKRET SOM UPPSTÅTT! Ingen kunde kalla på hjälp vid händelse av eldsvåda!

Utom Husse och Matte som har fast telefon och har en sparad apparat som inte är trådlös.

Framtiden?! Vojne, vojne!

Helgen användes till att röja efter helgens arbeten och till att säkra alla pressenningar över målade foder och knutbrädor och annat. Familjen drog också iväg till torpet för att kolla situationen efter två kraftiga blåsväder med mycket regn. Hundarna patrullerade av tomten och njöt av de stora ytorna och friheten. Något gjorde att både Násti och Aili valde att äta av den våta sanden i den lilla högen som använts av tidigare ägares barn som sandlåda. Under de år torpet varit i familjens ägo har hundarna aldrig varit intresserade. Att de äter jord är vanligt, men våt och packad sand? För mer än ett år sedan bodde svartmyror här och Matte spred Myrr, men det lär ju vara borta för länge sedan. Konstigt?

Familjen for vidare från torpet till Åkersberga och Arninge för julklappsinköp och inköp av lykta att ha på gaveln till det nya rummet för upplysande av gående fram till huset. Vädret var busigt och hundarna valde att hålla sig på verandan när de fick möjligheten att vistas fria på tomten.

På måndagen for träningsgruppen till Åland, över ett mycket upprört Ålands hav. Alla passagerare vinglade runt och tog stöd så snart stöd erbjöds. Gässen var många på de skummande vågtopparna! Men vinden hade avtagit och över alltihopa lyste moder Sol! Vackert och dramatiskt var landskapet! När Rosella vände i Mariehamn slog sig gruppen ner vid ett bord strategiskt placerat i fören, med en fantastisk utsikt över havet, med solnedgången över Sverige! Leif Mannerströms julbord var precis lika smakligt som i fjol! Många fiskrätter och goda sillinläggningar. Varierat på grönsakssidan, där Mattes favoriter var apelsinmorötter samt finländsk morots och kålrotslåda.

Hundarna hade sällskap hela dagen av hanverkare i stugan. Bakom en grind till köket kunde de följa rörarbeten och snickeritarbeten och när Husse och Matte kom hem var det nytt och fint med ändrade rördragningar och början till panel i taket. Sovrummet var utkylt med 14 grader, efter att den nya altandörren stått på glänt för fri passage av sladdar och slangar.

Familjen fick fart i kaminen, slog på ett konvektorelement i tillbyggnaden och packade upp julinköpen från båtresan.

Sedan somnade alla i brasvärmen, nöjda och belåtna efter en härlig dag. Hundarna var påtagligt trötta efter att ha varit ensamma hemma med främmat folk att hålla koll på!

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)