Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

OFLYT

2016-11-26

Fredag.

Matte hade glad i hågen sett att man kunde köpa lösa ledlampor till adventsljusstakarna. Tänkte ersätta de gamla glödlamporna i fina stakar som fanns hemma för att göra dem energisnåla. Det visade sig inte fungera. Hon hade även köpt en brandsläckare. Som dagen efter sänktes med 150 kronor. Liksom en ny ljusstake som sänktes med 100 kronor enligt bladet i lådan inför "Black Friday"! Kvittot på allt utom ljusstaken hittade Matte och for tillbaka till Arninge efter en kort morgonpromenad. Matte ville hinna med dessa ärenden före lunch, då trafikkaos väntades i området.

På Jula var man vänliga och lät Matte lämna tillbaka de ihoptejpade förpackningarna med ledlampor till stakarna, samt lämnade tillbaka 150 kronor enligt prisgarantin.

Matte hade ett ärende till Rusta och vid det laget började det bli hysteriskt mycket folk. Kommen till kassan efter att ha passerat en labyrint av för dagen extra framställda varor i lådor och korgar, greppade Matte en plastkasse och drog fram den. Samt en hel bunt med plastkassar som likt en serpentin vecklade ut sig i form av en lång sammanhängande radda med plastkassar på golvet kring Mattes fötter.....  Kön bakom Matte växte. Matte hittade vare sig början eller slutet på plastkasseserpentinen och suckade för sig själv: "Det här blev inge bra...."  Varpå den något yngre kvinnan närmast bakom Matte brast ut i ett oväntat gapskratt! Såpass att hon fick svårt att samla sig när det var hennes tur att betala. Kul att man kan roa någon en sådan här dag! 

Regnet öste ner och folk skyndade hit och dit. Hundarna tröttnade på att titta på stressade människor och somnade i bilen. Matte styrde hemåt så snart de planerade ärendena var avklarade. Körde i en mindre rondell mitt i handelsområdet och här var det rörigt utanför Elgiganten. En jämnårig gammal gubbe missade skyltarna innan rondellen, en på varje sida av vägen, och styrde rätt ut i full fart! Vadå rondell? Rakt ut precis framför Matte och Lapskflocken, som med nöd och näppe klarade högerflygeln på bilen genom att Matte var precis så snabb på att tvärnita som nöden krävde. Matte hängde sig på signalhornet och lyckades få stopp på gubben innan han kvaddade Mattes bil. Vadå rondell? Han såg extremt förvånad ut över att få se Mattes bils högerflygel en halvmeter från sin egen vänsterflygel.

Suck.

En Black Friday i Arninge som egentligen var en mycket Grey Friday med regnet hällande ner. Det var på håret att Matte åkt på en dyrbar bilreparation bara för att få tillbaka totalt trehundra kronor. Men sådant vet man ju aldrig i förväg. På väg från området såg Matte att det började bli ont om parkeringsplatser. Julhandeln hotades av denna amerikanska import, som namngetts för att gatorna skulle bli svarta av folk på väg till superrean! Enligt Rapport på kvällen. Nog var det mycket folk i rörelse alltid.

Matte hade handlat lite elprylar och hundarna fick roa sig själva i regnet på tomen, medan Matte fixade anslutningar för ljusslingor. De skyndade sedan mer än gärna in när Matte var klar med sina sysslor.

Tidningen Härliga Hund låg i lådan och Matte kunde konstatera att presentationen av Lapsk Vallhund som en av månadens tre raser kändes bra. Tidningen finns i butik på tisdag! De två övriga raserna är Finsk spets och Karelsk Björnhund. För en gångs skull har man valt att inte presentera de tre Lapphundraserna i Sverige tillsammans. Man har valt finska raser. Arbetshundar som fungerar bra som familjehundar om de får jobba med något för dem meningsfullt. Självständiga med förmåga till samarbete.

Både Finnspetsen och Karelaren kom till Finland österifrån, med folk som kommit vandrande långt bortifrån. Varför Mattes tankar vandrar vidare till en annan lapphundras med snarlika hundar boende österut. "Ryssprojektet" är intressant. Kanske räddningen för den Svenska Lapphunden på sikt? Fler förfäder än Karelarens och Finnspetsens bör ju rimligtvis ha kommit vandrande österifrån. Från Vietnam och andra asiatiska länder har Matte sett bilder på gathundar förvillande lika urfällda Lapska Vallhundar. En typ av ursprunglig hund.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)