Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

HUNDARNAS DAG

2014-05-18

fredagen kompenserades hundarna för Mattes shoppingdag på torsdagen.

En förmiddag ute på tomten med Matte. Solen sken och det var försommar! Matte planterade lite blommor i krukor och höll sig till en frosttålig sort. Pelargonerna fick lite utevistelse, men åker in på glasverandan på nätterna. Mitt på dagen tog Matte med hundarna ut i skogen på en timslång promenad i sakta mak. Med många tillfällen för hundarna att nosa överallt och för Matte att lyssna på fågelsången och allmänt njuta av tillvaron. Aili skötte sig alldeles utmärkt utan koppel! Höll sig på inlärt avstånd och kom på inkallningar. Det sista stycket hem fick alla hundarna vara lösa, nerför berget och över vägen gick de på rad efter Matte på stigen.

Eftermiddagen tillbringade de alla tre med att gnaga på varsitt fryst märgben. Utspridda lite här och var och flyttande sig mellan soliga och skuggiga partier. De såg ut att ha det bra. Matte utnyttjade det fina torkvädret och körde ett par tvättmaskiner.

Framåt kvällningen hade temperaturen sjunkit från tjugo till sjutton grader och Matte tog med hundarna på en promenad runt i området på 45 minuter. Matte körde elmoppen i samma fart som Matte tidigare kunde promenera och kollar av tiden mot sträckan för lagom fart. Det här var ingen regelrätt motionsrunda som med cykel. Det var en koppelpromenad i rask takt och Aili fick vara med. Koltrasten stod för underhållningen längs vägen. Många av stugorna var nu befolkade och ytterlgare ett par i åttioårsåldern tvingas att ge upp sitt älskade fritidshus på grund av ålder, efter mer än fyrtio år i samma stuga. Ännu en skylt som vittnade om att ett hus skall säljas hade kommit upp. Troligtvis säljs det till permanentboende. Som de flesta av husen de senaste åren. Med den nya lagen (inte klubbad ännu) om att få bygga till 15 kvm. utan bygglov, blir det så mycket enklare att göra om små fritidshus tll rimliga permanentboenden. Regeringens sätt att lösa bostadsbristgen. Valår!

Kvällen var ljum och behaglig och familjen dröjde sig kvar ute till dess knott och mygg blev övermäktiga.

Lördag.

Familjen for till torpet för att låta sig bjudas på lunch av Mattes äldste son, som fyllde 43 år i förra veckan. I väntan på familjen pysslade Husse och Matte kring stugan och hundarna spridde ut sig över tomten. Gästerna anlände och en fantastisk måltid dukades upp på det gamla blåmålade och slitna trädgårdsbordet under en björk. Hundarna deltog gärna, men fick eget godis att tugga på och drog sig tillbaka upp i bläbärsbacken. En av platserna när Aili kan ha blivit till för övrigt.

När alla farit iväg, plockade Husse och Matte ihop efter festandet och for hem för ytterligare några timmars arbete. Matte tvättade överkast som medförts från stugan och klippte sedan halva gräsmattan med handgräsklipparen. Efter all god mat under dagen måste en kroppsansträngning göras. Matte går illa, men att skjuta en manuell gräsklippare involverar fler muskler än benen! Matte fick slita sig svettig och mådde gott. Husse tog en promenad med Hundarna.

Antal kommentarer: 2

2014-05-19 08:36:21 - Saivi

Hej mamma, mormor o syrran samt orginal husse o matte! I går var jag och Storesyrran på lydnads/brukslydnadskurs. Instruktören och de andra som var med bara öste beröm över mig(star). Matte var überstolt! Hon säger att ni MÅSTE fortsätta som uppfödare på LVH!
Tasskramar från eran Saivan (inlove)
Syns snart :)

2014-05-19 08:38:39 - Marianne

Tack! (inlove)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)