Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

JOBBHELG

2013-05-13

Fredag till söndag.

Husse hade klämdag på fredagen och hundarna fick stanna hemma när kosan ställdes mot Arninge och Åkersberga Växtförsäljning. Bilen skulle fyllas med jord, gödsel och några buskar. Samt begagnade pallkragar.  Så skedde och sedan vidtog urlastning och jobb. Husse fortsatte med vedklyvning och Matte byggde ihop eu-pallar med pallkragar och gjorde odlingslådor på rad. Kärrade jord och gödsel och blandade. Hundarna levde ett fritt hundliv på tomten. Husse tog en hundpromenad i skogen när Matte plockade i ordning inne.

Lördagen blev likartad. Mer jord måste till. Fler säckar än vanligt gick åt för att fylla lådorna. Säckarna innehåller numera 40 liter i stället för 50 liter. Tänkte inte Matte på vid beräkningarna. Fortfarande fem för hundra. Lurigt. Men lättare att hantera. En snabbtur tillbaka till Arninge. Trötta ryggar fick vila lite. Även under lördagen fick hundarna vara fria i trädgården hela dagen. Lite stressigt med alla promenadglada hundägare som tycker att när de är på landet kan de ha hundarna springande lösa. Alla har inte hängt med trafikutvecklingen i området.  Fler bilar, höga farter, hundar långt från förarna. In på tomter lite hur som helst och ingen som bryr sig. Fram till staket och in med nosarna. Lapskdamerna hemma uppskattar INTE detta tätt inpå sig.....   Tomtvakter.

Först kom en pytteliten halvårig Yorkvalp lös med sin ägare och strax efter två skåpbilar i en fart som klart överskred 30. Hur vågar man? Vägen är mycket smal med djupa diken. Två bilar kan mötas om man håller ut mot diket. Annars inte. Plats är det inte gott om. "Är man på landet skall hundarna vara lösa".  Alla kopplade hundar är inte snälla. Argschäfern är fortsatt rasande arg på alla hundar hon möter och ägarna orkar knappt hålla henne. Yorkmatte hade själv erfarit detta.

Matte avslutade sin arbetsdag med en cykeltur med hundarna. En lösning för att hålla hundarna på inbördes nya platser testades. Fungerade utmärkt! Båda har läderselar när de springer vid cykeln. På dessa selar sitter fästringar både på sidorna och på ryggen. Matte ordnade en stropp av en reflexförlängning till koppel, som var lagom lång och kraftig för att koppla ihop hundarna i sidringarna. Nu hölls de på plats, med Modji närmast cykeln och Násti på en säkrare plats längs ut. Hon hade härom dagen problem med att hålla undan, då hon saknar vänster öga. Till en början ville de inta sina sedan tidigare invanda platser, men med en långsam start med Matte ledande cykeln, insåg de snabbt att de var tvingade till nya positioner för att det skulle bära framåt. Matte öste beröm över duon! De skötte sig väldigt bra och cykelturen avlöpte sedan väl.

Söndagen tillbringades vid stugan i Vettershaga Lillbyn. Mattes äldste son fyllde 42 och nu skulle han firas av familjen. I väntan på gästernas ankomst blev det trädgårdsarbete även här. Sedan bjöds Husse och Matte på hemlagad böcklingpaj  och hemgjord Sachertårta och solen sken och allt smakade toppen!

Hundarna utnyttjade situationen och smög sig olovandes in under bordet och trädgårdstolarna. Där eventuella smulor på marken snabbt försvann.....  Inget blev kvar till fåglarna.

När familjen var på väg ut till stugan kom ett larm om ett akutsök långt hemifrån.  Polisen behövde hjälp. En person hade gått vilse. Lapskfamiljen var förhindrad att hjälpa till. Hundgruppen består nu av elva ekipage. Utvecklingen har gått förfärligt snabbt. Förhoppningsvis kunde någon av de andra göra en insats.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)