Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

ISGATOR

2021-12-11

Fredag.

Så kom då väderomslaget. Från arton minus på morgonen nyss till nollgradigt. Så mycket snö hann det aldrig bli, bara ett par centimeter, men nu öppnade sig himlen. Hela dagen regnade det, lite ibland och mycket däremellan. Vilket på den tillkörda snön på vägarna i området förvandlade dem till isgator. Sopbilen gick i strejk och nobbade tömning i området. Efter morgonpromenaden till brevlådan ville till och med Aili in i brasvärmen och avstod uterummet, där hon annars väljer att bli kvar. Två blöta hundar torkades av, men vad är väl det mot en sprakande brasa! Regnet smattrade på taket hela dagen och Matte kände sig inte alls lockad att ge sig ut på långpromenad med hundarna, på grund av det isiga underlaget. Icebugs på fötterna skyddar inte mot bilister som kör som vore det sommarväglag. Vägen är smal och alltför ofta förefaller tanten och hundarna osynliga.

Inför julen finns mycket att göra, så då gjorde Matte det i stället. Korta stunder valde Aili och även Modji att ligga i uterummet. Men då ingen var ute och promenerade och det inte var något i övrigt att hålla koll på i regnet, valde de båda att slappa inomhus. Matte höll inte på i köket och hundarna hade tråkigt. Det kan vara nyttigt att ha det ibland, som kontrast till allt kul de får göra för det mesta. Passivitetsräning även det.

Matte satte sig och skrev julkort. Ja, sådana gammaldags och hemgjorda som skall skickas med snigelpost. Med utdelning enligt nuvarande ordning borde de väl ha postats före första advent kanske. Denna vecka delade Postnord ut post i området endast tisdag och torsdag, enligt varannandagsprincipen. Nästa vecka alltså måndag, onsdag, fredag och därefter tisdag och torsdag. Med höjt porto trots sämre service. Det finns ännu människor som skickar brev. Kallelser till läkarbesök kommer med snigelpost. I bästa fall innan besöket skall ske. I den allt mer digitaliserade vardagen, är Matte och Husse allt oftare djupt tacksamma för att inte vara tio år äldre. Vissa kommuner ställer nu upp med hembesök, för utbildning i elementär, nödvändig kunskap för att klara sig med vardagens datoranvändande. Man hjälper till med att skaffa Bank-ID och att boka vaccinationstider bland annat. Mycket bra! Det är inte lätt att hänga med i den tekniska utvecklingen alla gånger, för dem som levde ett liv som unga utan vare sig TV eller mobiltelefon. Mattes första bil kunde man veva igång, när motorn trilskades! På riktigt. Man satte en vev i fronten och vevade till dess motorn tände. Ganska bra faktiskt. Nej, Matte är inte född på artonhundratalet. 

Modji och Aili släpptes ut på tomten några gånger för rastning och hade lika bråttom in varje gång. Dagen led och det skymde på tidigt. Husse och Matte gav sig iväg med sågen ett stycke bortåt vägen, där ett bestånd granar växer in i varandra längs bäcken. Här har några julgranar kunnat tas under åren och de har väl inte varit de vackraste, men en gallring är på plats och med en hörnplacering fungerar även en julgran som vuxit tätt emot grannen. Det som ser ut som en stor gran visar sig oftast vara tre mycket tätt stående träd. Varför det inte är fel att rensa upp lite. Några grenar för att hänga något på är dock ett krav och till slut hittades en gran som kunde få godkänt och samtidigt behövde gallras ur intill vägen.

I ett tidigare liv, fram till för sjutton år sedan, tog Matte sin Fjordhäst och traskade ut i en närbelägen fårhage, där fina julgranar kunde hämtas för gallring och mer bete för fåren. Julgranen fästes i hästens sele på hans rygg och så kunde han bära hem en rätt stor och mycket vacker gran, för placering mitt i salen i sjuttonhundratalsherrgården, där kungamördaren Ankarströms far en gång bodde. Men där Matte nu bodde med häst, hundar och katter när sönerna flyttat ut. Julen är en tid för nostalgi! Minnen från många tidigare jular dyker upp. För Mattes del fina minnen, men så är det inte för alla tyvärr.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)