Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

MYCKET FRISK LUFT

2015-02-24

Den senaste tiden har det blivit många timmars utevistelse och mycket frisk luft för hundarna varje dag. Även för Matte och i viss mån även Husse, som kan vara ute mer efter jobbet, nu när dagarna blir påtagligt ljusare vecka för vecka. 

måndagen tog Matte med hundarna på en långpromenad i raskt tempo genom området. Kraftig och iskall vind från söder och snöisiga vägar hindrade inte farten och hundarna fick trava hela vägen. Matte gläds åt att kunna länga på stegen! Många av stugorna som stått tomma över vintern är nu svårtillgängliga med stora och kompakta snövallar. Vilket ställer till det för dem som nu vill börja se till husen och komna från stan tror att här är barmark. Stor skillnad är det, då snön blir kvar här i skogen när den bara ett kort stycke söderöver mot Stockholm försvunnit helt.

Efter promenaden blev Matte och hundarna kvar ute på tomten. Matte planerar för nertagning av de två mycket gamla granarna intill huset i veckan. Fåglarnas matplats är flyttad och även en del annat måste hållas undan. Matte planerar även ombyggnad av ingången till huset och stenar och växter skall flyttas. Jordslås i väntan på nya platser att placeras ut på. Granris som Matte juldekorerat med kring grind och ytterdörr plockades bort och återfördes till skogen. Lite annan trädgårdsstädning blev det också när Matte ändå var i farten. Aili var med och kollade och höll Matte sällskap. Hon har börjat upptäcka att Matte ofta kan ha en hand ledig för att ha dragkamp med henne. Aili gör som Modji gjorde i samma ålder, hon kommer och erbjuder dragkamp med ett rep och sådana inviter besvarar Matte mer än gärna!

En tung sten i ena handen och en kämpande Lapsk i den andra. Granris i ena handen och en kampglad Lapsk hängande i ett snöre i den andra. En spade i ena handen och en leksugen Lapsk i den andra förhindrar effektivt grävande, men vill Aili ha dragkamp så skall hon så klart få ha det! Matte uppmuntrade ett fast grepp och triggade gärna Aili till stordåd i dragandet. Släppte när Aili höll hårt och drog jämt och fint. Belönade när Aili spontant omedelbart bjöd upp till fortsatt kamplek. Modji var lika kamplglad och har fortfarande glädjekampande med kopplet ibland. Men som med så mycket annat går det lite i vågor. Ibland är det en höjdare att ha dragkamp, beroende på föremål och situation och ibland ointressant. Men kampglädjen finns där i grunden.

Efter många timmar ute i blåsten och kylan med bara två plusgrader, tyckte Matte att det fick räcka. Aili protesterade lite först, men följde sedan med in tillsammans med Nássti och Modji, som hade det varmt tillsammans i korgen på glasverandan. Hundarna kan välja om de vill vara ute eller dra sig tillbaka på verandan i korgen bäddad med fällar.

Matte såg senare att Nástisonen Pirak skall bli pappa igen i vår. Han fick två kullar med kort mellanrum i Finland under 2014. Nu blir det valpar i Norge.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)