Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

MULTITRÄNING

2013-07-16

När Husse och Matte skriver "bara träna lydnad och agility" så är det inte menat som något negativt i sig!   Något dåligt.  Endast, är väl inte ett så mycket bättre ord heller. Vad som menas är att hunden behöver mer. Matte tränar rallylydnad, men då kör Modji och Násti även räddningssök varje vecka, där de  får jobba självständigt och problemlösande. Det är inget fel med lydnad och agility som ett komplement, om en självständigt och problemlösande ras samtidigt får jobba med något, där den får använda insidan av skallen och tänka själv!  Det den är avlad för att göra. Matte har både gått kurser och tränat agility, dock inte tävlat. Hur mycket fick Gázzi tänka själv där och lösa problem på egen hand? Inte mycket. Men samarbetet i söket blev avsevärt mycket bättre med en hund som var otroligt självständig och problemlösande och till en början inte hade så stort behov av Matte. En hund som sökte väldigt långt ut från Matte och löste de flesta problem på egen hand. Utan samarbete. Sjävbelönande. Där att springa och att skälla var belöning nog för henne. Med agilityn blev hon ännu mer skällig dock. Men hon började också samarbeta. Omväxlande träning ger mest i längden. För alla hundar.

Men, tänker någon, Border Collie är ju en vallhund och kanonbra på lydnad. Jovisst. Men hur jobbar en BC i Sverige? I jämförelse med en renvallare? Hur många får, går lösa i skog och på fjäll i Sverige? Hur går de i Irland t.ex. ? Matte har sett får vallas på en bergsluttning med herden på sluttningen tvärs över dalen. Stort avstånd. Styrande sina djur med visselpipa. Så vallar inte BC i Sverige. Där jobbar de betydligt närmare sin förare. Hur många renar vallas endast i inhägnader? Förhållandena är olika för samma ras i olika länder och raserna förändras därmed. Australien har en mängd varianter av Kelpie beroende på kraftigt varierande arbetsförhållanden över ett mycket stort område. Det är inte svårt alls att göra om en ras från renvallare till sällskapshund på några få generationer. Om det är lugna, lätthanterliga och följsamma hundar som efterfrågas, försvinner snart de egenskaper som gör hunden till en bra arbetshund, med mycket motor och jävlar anamma. Två BC ur samma kull: En bra fårvallare och en som inte vallar alls. Inte ens dåligt. Den skall få pröva en karriär som lydnadshund. Det är svårt att veta vad man får när man söker en bra arbetshund. Förhoppningsvis får man en arbetshund när man köper en Lapphund.

Så här tänker och resonerar Husse och Matte och naturligtvis håller inte alla med. Man tänker olika utifrån sina egna erfarenheter. Husse och Matte har kört räddning med Lapsk Vallhund (samma familj, tre generationer) sedan 1998. En del spår också, samt rally och lite agility på senare år.

Varierad träning blev det äntligen på fotbollsplanen i området på måndagkvällen. De två andra uppfödarna har nu haft varsin valpkull och börjar  gå vidare med träningen. Tre valpar på 4-5 månader närvarade. En Huskykille och två Kooikertjejer. De var där för att miljö och socialtränas med andra hundar. I övrigt närvarade två Lapska, två Vinthundar av blandad sort, en Kooiker, en Huskykorsning och en Border Collie. Samtliga vuxna hundar och tränade i lite av varje.

Under kvällen tränade samtliga vuxna hundar rally, passivitet, social samvaro med andra hundar (ingen lek), störning, valpkontakt, inkallning, ringträning och avslutningsvis en korrekt platsliggning på två minuter. En träningskväll i en "gren" bjuder på möjligheter till så mycket mer träning med andra hundar närvarande och den möjligheten känns viktig att ta vara på!

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)