Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

VALPTRÄNING och GLAD AILI!

2019-08-23

Onsdag.

På onsdagkvällens träning var det bara två valpar kvar i flocken och de fick givetvis följa med och träna! Lill-Nemos matte var med och tränade räddningssök med frisök för pappa Nemo och lite inkallningar med miljöträning tillsammans med flockens nytillskott Lill-Nemo. Som av olika skäl blir kvar i barndomshemmet ytterligare några dagar.

Matte tränade Jaffi som fick gå i långlina i miljön, bestående av gigantiska grus- och stenhögar och nog fanns det en vilja hos Jaffi att söka sig upp i dessa högar! Linan kändes trygg att ha som säkerhet! Lite inkallningsträning blev det även för Jaffi och både hon och brorsan visade att de vet vad en visselsignal betyder! Snyggt jobbat! De fick även umgås med farbror Mick som är en ung Jaktlabbekille i träningsgruppen och han älskar valpar och är fantastiskt fin med dem! Matte älskar Mick helt allmänt! En helt underbar hund till sättet och väldigt duktig på det han gör. Jaffi blev mycket förtjust i honom och förlät även att han glömde sig lite när hans matte fotade. Han närmade sig Jaffi lite väl hastigt, men mycket lekfullt och vänligt och den stora svarta hunden som närmade sig i hög fart och i ystra språng fick Jaffi att skrika till och fly. Men bara helt kort och hon vände snart tillbaka och sökte upp honom! Fina farbror Mick insåg sitt misstag och höll nere farten hädanefter, när han närmade sig de båda valparna.

Valparna fick avslutningsvis en gemensam och rätt lång sväng i området och fotades därefter tillsammans. Att få två åttaveckorsvalpar att sitta fint bredvid varandra mitt på en stor grusplan, okopplade, är inte helt lätt. Men det går! Efter att de fått skutta och kuta på stora ytor, där det även finns stora och lockande vattensamlingar. Deras middagsmål serverades ur små plastbyttor på marken som var täckt av barkflis och de är redan nu vana vid att äta lite var som hels och ur vad som helst. Valpar som helt enkelt gillar läget! Sådana valpar gillar Matte och Husse. 

Aili fick nu för första gången, sedan strax innan hon blev mamma, ett frisök i området med en figurant gömd på ett för Matte okänt ställe. En guldfigurant försedd med en ask smaskig kattmat i sås som belöning! En överlyckligt Aili jobbade helt tyst och mycket bra och löste uppgiften galant! Spänsten finns där! Kroppen börjar hon få tillbaka och nu är det lagtävlingen som är målet med hennes rehabilitering. Det var helt underbart att se henne jobba med sån entusiasm och skicklighet igen.

Modji fick ett frisök även hon, med tre figuranter på för Husse okända platser. Matte hade tryckt ner sig bland en mängd stora och långa betongfundament och Modji studsade upp på dem och stod balanserande uppe på en smal kant och skallmarkerade en funnen Matte. Modji tog sig sedan vidare som vore hon en unghund. I god fart hoppande uppe på de toppiga fundamenten! Hon fyller elva den första december. 

Torsdag.

Förmiddagen tillbringades i stugan under vila och på eftermiddagen fick flocken besök. Mattes syskon samlas när tillfälle ges och nu var de två kvarvarande valparna en attraktion i valphagen bredvid fikabordet! De röjde loss så det stod härliga till och imponerade stort när de sökte upp de två utlagda tidningarna för att gå på toa. Jaffi skallmarkerade när det fanns en skithög att plocka upp! De satt båda fint när maten serverades. Lättlärda valpar!

Aili har hållits undan direktkontakt med sina barn då hon haft alldeles för lätt att lägga upp sin mat till dem. Även långt efter det att hon ätit. Hon har behövt all näring själv. Hon har varit synnerligen ambivalent för övrigt till att vistas tillsammans med dem. Avvänjningen skedde lite abrupt och de har velat tutta när hon bara har velat sköta om dem. Ärret efter kejsarsnittet revs upp av deras klor och läkte lite ojämnt och lite "så där" och har även det gjort att hon inte velat ha dem under magen. Men plötsligt på torsdagkvällen visade Aili stor lekfullhet kontra valparna, när de lekte i köket med en skiva i dörröppningen. Aili ville leka och bjöd i hallen upp sina barn till lek! Matte tog bort skivan och Aili var nu helt bekväm med att leka med dem! Men hon var sjövild! Lite för hårdhänt och Matte fick styra upp. När valparna hittade sopborsten med långt skaft och sopskyffeln bredvid kaminen drog de omkull dem med hårda smällar i golvet! Vilket inte bekymrade dessa två valpar som föreföll stendöva! De började bära omkring den långskaftade borsten tillsammans och Aili tog skydd bakom en fåtölj! Aili hämtade ett vedträ och bar runt och lät valparna ta det! Valparna fick hybris och gav sig på eldgaffel och skyffel som brakade i golvet med metallhårda smällar mot glasskivan framför kaminen! Kul tyckte de! Men lyckades inte få loss dem för att dra ut dem på golvet. Är de hörselskadade?! Totalt oberörda har de alla varit när de själva orsakat förvånansvärt mycket oljud för att vara så små! De har lekt med rostfria bunkar och gamla mjölkflaskor har de släpat runt på! Dessa stora och långskaftade redskap passade dem perfekt som leksaker! Aili var i gasen och det var även hennes telningar! Jätteroligt hade de och mormor Modji stod och tittade på lite sömnigt. Klockan var efter elva på kvällen och mormor Modji ville göra kväll och få sitt efterlängtade kvällskex. 

Jaffi blev den som gav signalen för läggdags. Hon var kissnödig. Avbröt leken och sprang ut i matrummet och kissade på de få tidningarna som är utlagda där. Tätt följd av brorsan Lill-Nemo som också var kissnödig. De beslöt sig sedan gemensamt för att nu fick det räcka med vilda lekar för denna dag. De knöt sig på fällen och Matte satte tillbaka skivan i dörren. Husse tog ut Aili och Modji på kvällskissning. Nu var dags att sova tänkte Matte och Husse. Men Jaffi och Lill-Nemo hade bara hämtat andan och vilat lite på sena kvällsmålet. Nu piggnade de till och körde en extra sen kvällsföreställning strax före midnatt! Husse och Matte satt på köksgolvet och bildade hinderbana, till de vilda valparnas stora belåtenhet. Klockan halv ett var det tyst och lugnt och lamporna släckta. Sedan sov valparna hela natten, bortsett från varsit toabesök på tidningarna, av vad man kunde se på fredagmorgonen.

Antal kommentarer: 1

2019-08-24 12:14:49 - Eva

(heart) sötnosar. Vad roligt att höra om Aili(heart). Tasskramar från syster bus. N’asste (heart)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)