Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

PÅSKDAGENoch TRÄNING, foton

2023-04-10

Söndag och Påskdagen.

Flocken har brukat ordna en träning under Påsken och så även i år. Ibland kan många komma och ibland inte så många. Ofta har man mycket för sig en långhelg och det kan vara svårt att hitta en dag som passar flera. På söndagen tränade Aili och Dima tillsammans med Springern Lo från träningsgruppen och äntligen var det läge för utomhusträning igen! Inte så långt hemifrån ligger den stora maskinhall där gruppen tränat mycket under vintern. Den inhägnade tomten runt om är en idealisk träningsplats när det är dagsljus och barmark och det var det nu. Så när som på en del förädiska kvardröjande isfläckar, där solen inte kommit åt att tina upp isen. Ännu är det minusgrader nattetid!

Aili fick inleda dagens träning och Husse och Lomatte gömde sig på för Matte okända platser, långt ifrån varandra. Aili fick ett stort frisök i ett område där det är fullt av bra gömställen bland diverse olika sorters föremål. Här står mängder med gallersektioner staplade, det finns ett område med betongblock i olika modeller slängda huller om buller som ett ruinområde. Här fins staplar med rör av olika sorter och däremellan lite av varje som behöver förvaras i väntan på användning. Aili hittade Husse längst in i en container, där någon form av metallbalkar förvarades liggande ostadigt på varandra. Det var inte lätt för vare sig en människa eller en hund att ta sig över dessa! Lomatte var gömd inne bland alla gallersektioner, där vittringen färdas rakt igenom, men där hunden måste söka sig runt och inte tappa fokus på vittringen fram till figuranten. Aili skötte sig fint och hittade båda sina figuranter utan problem, men med en del hjärngympa.

Dima fick sedan lösa samma uppgift, men när Aili fick frisöka opkopplad måste Dima söka kopplad i en lina. Strax intill pågick någon form av lastning av en container och några människor höll till runt en lastbil och en bil. Risken var öerhängande att den nyfikne Dima skulle dra dit! Att söka kopplad i ett område med stora föremål som hindrar framfart rakt mot figuranten i vittringsstruten är en stor svårighet för en oerfaren hund. För att komma fram till vittringskällan måste hunden behålla fokus och ständigt släppa vittringen för att hitta den på nytt. Dima är en naturbegåvning med mycket bra näsa och skalle. Han ville fram i en riktning och Matte var tvungen att styra om honom, när han försökte tränga sig fram där det inte gick att passera. Han överraskade med att utan tvekan ta sig in i containern över en hög avgränsning och sedan med sina långa ben snabbt ta sig raka vägen fram till Husse! Här hade Aili det betydligt krångligare, då hon inte nådde ner till golvet och metallbalkarna blev avsevärt svårare att forcera.

Både Aili och Dima fick ännu varsina sök, innan det var dags för en liten fikapaus i ett vindskyddat hörn, där vårsolen värmde så att jackorna åkte av! Därefter blev det mera träning av samma karaktär för de tre hundarna. Bra träning med lite olika upplägg. Svårighetsgraden var densamma för Aili och Dima i stort sett. Där någon figurant placerades lite enklare vittringsmässigt för Dima, försvårades söket av att han inte kunde söka fritt, kopplad som han var. 

Att träna intensivt under tre timmar innebar att de tre hundarna fick växla mellan aktivitet och viloläge flera gånger. Nyttigt och något som inte hinns med en vanlig vardagkväll. De måste även kunna ligga i vänteläge under tystnad. För Dima blev det dessutom träning i att ligga kvar i buren när Matte hämtade ut Aili. Att inte kasta sig ur bilen okontrollerat är något alla hundar måste lära sig att klara av. Det kan vara livsavgörande. Det måste tränas. Öppnar man bakluckan, grinden eller burgrinden MÅSTE hunden kunna kontrolleras och stanna kvar. Det fick den unga och explosiva Dima träna en hel del på den här dagen. Han vill så gärna komma ut och jobba och han lägger sig i vägen för Aili när hon skall ut och Matte måste även lära Aili att hon  får och skall tränga sig förbi honom, när Matte ber henne. Hundarna ligger i samma bur utan mellanvägg. Bara en grind, av två används, då de fälls uppåt och utrustning hänger på en grind. Andra har ordnat på annat sätt. Nu jobbade Matte lite extra med att träna Dima att stanna kvar i buren oavsett. Man får bara hoppa ut ur bilen när man får tillsägelse att hoppa ur bur och bil. I Husses bil är det bur numera och i Mattes grindar. Tidigare var det grindar i båda. Att hoppa ur bilen på ett kontrollerat och säkert sätt är ett träningsmoment bland många andra.

En gemensam måltid åts innan det var dags att skiljas åt denna Påskdag. Vid hemkomsten sken solen ännu över reviret och eftermiddagsfika kunde intas på trappen. Matte gick sedan en rastningspromenad med hundarna runt kvarteret, innan flocken drog sig in i stugan.

Klicka för större bilder.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)