Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

SÖKTRÄNING I DAGSLJUS, foton

2020-11-15

Lördag.

Vid ett par tillfällen nu har Modji och ännu en hund i träningsgruppen råkat få svart och klisterkletigt fett på sina tassar vid träning. Senast vid veckans kvällsträning fick Modji alla sina fyra tassar totalt nersmetade. Vilket renderade Husse och Matte åtskilligt med slit för att få Modjis tassar rena, duschkabinen ren, sina egna händer rena och i slutändan handfatet rent. Samt Modji tröttsamt och tålamodsprövande tasskrubbande, vilket hon stoiskt genomled. Sent på kvällen och ännu en vända morgonen efter. Matte hade fått veta att detta var kranfett och omöjligt att få bort. Vilket gjorde att platsen där hundarnas tassar blivit klisterkletiga måste lokaliseras.

Därför begav sig Lapskflocken tillbaka till platsen för onsdagens kvällsträning, men nu i dagsljus och mitt på dagen. Ingen verksamhet pågick, så det var fritt fram för detektivarbete. Vilket inte krävde så stora spanaregenskaper, annat än god syn. Kranfett borde finnas där det fanns nermonterade kranar i mängd, samt där Modji varit när hon hittat sina figuranter. Precis här stod Modji när hon hittade Matte uppe på högen till höger. Där hittade Matte den superkletiga svarta klumpen som var som kontaktlim. Detta område skall således undvikas fortsättningsvis.

Klicka för större bilder.

 Matte och Husse har tidigare klargjort förhållandena kring Husses inlägg på FB. Matte fungerar som Husses privatsekreterare därvidlag. Husse skriver inte själv offentligt och Matte är utbildad privatsekreterare. En bra kombo tycker Husse. Som gärna vill dela med sig av sina erfarenheter som Tjänstehundinstruktör-Räddning och som räddningshundförare med tre egna certifierade räddningshundar under årens lopp. Även Matte är räddningshundförare och har haft två räddningshundar. Varför Husse diskuterar med Matte kring hur inläggen kan formuleras för att "budskapet" skall gå fram.

Sedan skriver Matte på FB åt Husse och ALLTID med Husse bredvid sig, då det är Husses konto och Husse som skall få möjlighet att uttrycka vad han vill ha sagt och hur. Inget inlägg på FB skrivs av Matte utan att Husse är med och säger vad han vill ha framfört. Naturligtvis känns Mattes sätt att skriva igen av många, som läser både Husses inlägg på FB och denna blogg. En blogg som även Husse är delaktig i.

Matte och Husse har beslutat att lägga in samma text om lördagens träning här, som finns på FB i gruppen Lapsk Vallhund. Den texten har uppenbarligen uppskattats, så varför ändra något och krångla till det.

Denna text är ihopkommen av både Husse och Matte i samarbete.

 Från Husses FB-konto - Lapsk Vallhund.

För att träna sök behövs inte fler än en person egentligen. Föraren. Att träna tomsök glöms ofta bort och det är ju så det rent krasst ser ut när man går ut på ett skarpt uppdrag. Hundarna söker länge utan att hitta någon. Vilket kräver en stark arbetsmotor, ett stort driv och uthållighet i arbete! Ett skarpt sökuppdrag kan pågå i många timmar utan att hundarna hittar det de söker. Vare sig det är människor eller försvunna hundar eller något annat. De får inte ledsna och ge upp när de inte hittar och när väder och terräng är tuffa. Arbetslusten, fysiken och mentaliteten måste finnas hos hunden från födseln. Det är inget man lär in!

 

Vi tränar normalt i mörker kvällstid så här års, men passade på att köra ett träningspass inom familjen med bara våra två hundar, på en stor industritomt dagtid på lördagen, när arbetet låg nere. Vi hade först gått runt hela området för att leta efter den plats där några av träningsgruppens hundar nyligen fått kranfett på tassarna, varför det låg färsk vittring överallt. Perfekt för tomsök!

 

Först fick Modji söka tomt i tjugo minuter för att avslutningsvis fynda sin matte. Därefter blev det ombytta roller och hennes dotter Aili fick fynda mig, efter ett tomsök på tjugo minuter i god fart i området.
 
 
 
 
 
 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)