Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

"SEMESTERDAG"

2020-06-30

Måndag.

Efter en period med värme lite över nivån för njutbarhet i Lapskreviret vände det. Strax före fem på morgonen brakade åskvädret löst rakt över reviret. Trots mörkläggningsgardiner såg Matte när blixtar och dunder interagerade och ovädret måste befinna sig rakt ovanför. Regnet vräkte ner och smattrade hårt på plåttaket. Matte gick upp och stängde ett par fönster som stått på glänt och Modji och Aili sov vidare, liksom Husse. Matte somnade om så småningoom, trygg med att det lilla huset har två brandvarnare.

Flocken vaknade till liv och det visade sig att det fortfarande fanns el i ledningarna, vilket Matte inte hade trott skulle vara fallet och att Husse inte hade en aning om oväsendet han sovit sig igenom. Hundarna var totalt opåverkade. Matte var lite trött. Husse och hundarna gick till brevlådan och hämtade morgontidningen och nu regnade det inte längre, men det var välidgt vått. Matte plockade sniglar.

Gradvis lättade molnen och Lapskflocken njöt av en sommarmorgon som var alldeles lagom. Skön värme. Pigga småfåglar och en nyduschad natur. En plan hade formats för dagen över den heta helgen och nu kändes det helt rätt. Lapskflocken skulle göra en välbehövlig utflykt i den närmaste omgivningen i Södra Roslagen, som är en turistmagnet med alla sjöar och beläget utmed kusten är det en vacker byggd. Lapskflocken är priviligierad med två revir på mindre än en timmes avstånd från varandra och missar ofta de sevärdheter som finns längs vägen däremellan. Wira bruk, med en än i dag fungerande smedja, producerade vapen på 1600-talet och nu produceras konstsmide. Restaurangen som var värdshus på 1700-talet är öppen alla dagar så här års. Hit åkte Lapskflocken då Matte även hade ett ärende, ett presentinköp i butiken med konstsmide. Här finns även många bra detaljer för "byggande" med beslag och spik i smide.

När inköpet var gjort i den rymliga butiken, bestående av många stora rum utan trängselrisk, besöktes restaurangen tvärs över bytorget. Många gamla byggnader finns kvar från förr, kring forsen som drev järnbrukets hammare. Det var rätt många besökare för att vara en måndag och det märktes att det var semestertider. Många hundar medföljde! Modji och Aili har ett favoritbord i utkanten av uteserveringen, intill en mycket stor lind som kan ge dem skugga. Dit styrde de automatiskt nu. Matte beställde med ett telefonsamtal, undvikande att gå in, då det är trångt och man måste passera hela restaurangen nära inpå sittande gäster. Betala kan man med Swish vid bordet. Både Modji och Aili hade fullt sjå att hålla koll på alla hundar som passerade, eller liksom de själva vilade intill borden. En Svensk Lapphund föll Aili i smaken!

Besöket fick en extra positiv inverkan på Husse och Matte när man stötte på en gammal hundkompis från tiden när Missing Peoples hundgrupp i Stockholm byggdes upp! Efter att Missing People endast fanns i Göteborg, där det hela började, skulle man bygga ut verksamheten till Stockholm och en hundgrupp skulle skapas. Där var Násti och Modji först ut! Tillsammans med ytterligare ett räddningshundekipage och ett par patrullhundekipage. Då var det ett krav att de hundar som jobbade åt Missing People i samarbete med polisen var certifierade tjänstehundar och förarna godkända tjänstehundförare. De allra första uppdragen skedde en ruggig novemberhelg. En person hittades drunknad och en saknad återfanns i stadsmiljö inte långt från bostaden. Två fynd på två dagar. Men reglerna kom att ändras och fokus lades på eftersök i skog/terräng. Egna "nationella inträdesprov" infördes. En "tracker" anlitades även, för för den enskilde en kostsam utbildning till "spårare" åt Missing People. Här hoppade Lapskflocken av. Innan dess hade man deltagit vid många skarpa sökuppdrag till lands och till sjöss och de två Lapska bidrog till flera fynd. Modji avslutade med att lokalisera en drunknad på 4-5 meters djup, sökande från båt,  efter en veckas försvinnande.

Upplyfta av besöket och mötet med hundkompisen tog Lapskflocken den längre vägen hem. En omväg runt en långsmal sjö på en mycket smal grusväg över byn Rumsättra. En väg längs vilken flertalet gårdar och hus är gamla och oförändrade, men hållna i fint skick. Hägnade beteshagar och sjöglitter ihop med röda timrade byggnader, omgivna av syrénhäckar och en mycket smal och slingrig väg, blev en tidsresa tillbaka i tiden. Som taget ur en film från 50-talet. Levande landsbyggd och landet som förr. Semesterkänsla! Nostalgi för den som växte upp då. Sommarlov på landet. Nästgårds hemma numera! Så nära Stockholm. Fint.

Avslutade dagen gjorde Matte med en powerwalk och lyckades pressa idialtiden lite. Det var ännu varmt, men inte jättevarmt och det kändes skönt att orka ta i och pressa kroppen lite. Hundarna får alltid en sträcka mitt i, för nosande och intervallträning för Matte. 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)