Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

UPPTAGEN AV ANNAT

2021-09-30

Måndag - onsdag.

Dagar som varit fulla av aktiviteter vilka hindrat Matte från att sitta vid datorn och skriva. Flera turer till Torpet har det blivit för ytterligare donande med vattenpump, strömförsörjning till denna och annat runt om i pumphuset. Husses brorsa har behörighet att fixa el och var behjälplig. Husse målade ett fönster, Matte tog ensam ner en smal men hög björk och flyttade bautastenar från en nerrasad stenmur för återanvändning hemma. De två Lapska har lagt ner blåbärsätandet annat än sporadiska smakprov i den händelse något enda bär ännu finns och är smakligt. Nu har de övergått till att irritera sig på en ekorre ute på hygget. Något de inte tidigare lagt energi på. Matte har lyckats ta död på alla getingar intill staketet mot hygget och skogen,  där Aili trampade ner i ett jordgetingbo nyligen. I valet mellan getingar och hundar på marken intill staketetet valde Matte sina hundar.

Matte har stigit upp i ottan för att hänga på låset klockan sju hos bilfilman med märkesverkstad och fått bilen servad. Under tiden motionspromenerade Matte naken i rusningstrafiken i centrala Åkersberga. Hundnaken alltså. Att promenera utan hund är att vara naken. Något väsentligt har utelämnats i promenadklädseln. Inget koppel finns i handen och då är man naken. I rusningstrafiken skall inte läsas som en irrande tröttmössa i en rondell. Men snudd på, när gångvägen i en evighet saknade övergång eller undergång till rätt sida av infartsleden till centrum, för återgång till bilfirman.

Uppletande med apportering har Matte tränat med Modji och Aili. Då det tipsats om att just apportering kan vara bra att träna på, inför den stundande lagtävlingen. Bättre och bättre går det med inapportering och avlämnande av fyndade föremål! Har man tidigare lärt hundarna att frysmarkera både dofter av eucalyptus på små tops gömda osynligt och minibitar av röd kong, ställer det till det lite för hundarna när det inte är korrekt med endast en fin frysmarkering på en funnen handske! Föraren vill ha en snygg inapportering av föremålet för att vara nöjd! Så en borttappad blå kong skall hittas, apporteras samt överlämnas - men en gömd minibit av en  röd kong skall bara frysmarkeras. Om man ställer det på sin spets från hundens synvinkel. Det är inte lätt att förstå! Inte helt lätt att lära ut heller alla gånger.

På onsdagens kvällsträning lades fokus på just förberedelser för lagtävlingen. Lag "Gátchis med flera" fick en övning av övriga fyra förare. En övning där tre personer skulle hittas och ett okänt antal utplacerade föremål skulle hittas och hämtas in av hundarna. Laget delade sig på två par där en i varje par skulle fokusera på föremålen och en på figuranterna. Även förarna skulle alltså leta föremål. Föremål som kan knytas till en försvunnen person och ange att man är "på rätt spår" i sitt sökande efter personen. För Matte och Aili blev det så att Aili omgående fick vittring av en figurant i en liten container, intill vilken det låg en varselgul handske. Aili hittade i princip handske och handskägare samtidigt, vilket Matte löste så att Ail först ombads ge Matte handsken och sedan visa var figuranten var gömd medelst skallmarkering. Därefter hittade Aili och Matte även den andra handsken som Aili fick i uppdrag att överlämna till Matte. Under tiden hade Ailis morbror Lime hittat en hundleksak och övriga ekipage ytterligare två figuranter, en handske och ännu en hundleksak. Uppdraget var utfört till insatschefen Husses belåtenhet. I skarpa situationer skall dock inte funna föremål flyttas! De kan vara ledtrådar i en eventuell brottsutredning.

Därefter blev det ombytta roller och Matte gick så långt det gick att komma för att gömma sig intill en brant bergvägg bakom mängder med sprängsten. I utkanten av sökområdet där det var lätt att missa. Sökområdet blev mycket vidsträckt för Modji med Husse och övriga ekipage. Det var inte helt lätt att upptäcka var Matte lyckats slinka in mellan stenblock och bergvägg! Skymningen föll och när Matte hittades var det för mörkt för att fota den lilla Jack Russelkillen, som fått vittringen mellan stenarna nära marken och hittade hela vägen fram. Det är inte alltid en nackdel att vara liten bland stora stenblock!

Avslutningsvis fick Aili och morbror Lime (Aiko i A-kullen), som båda ingår i det tävlande laget, varsitt uppletande i skenet av en belysningsmast. En handske och en repstump gömdes åt varandra för undvikande av hundstyrning. Aili plockade båda föremålen efter att ha vänt från motvind till medvind längs raden av sprängstenar. Fina apporteringar med överlämnande och bra kamplek med Matte! Samt godisbelöning. Morbor Lime var vädligt duktig även han!

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)