Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

MERA SNÖ

2024-04-06

Torsdag.

Torsdagsvädret var fint och det hade varit toppen att tillbringa eftermiddagen hemma på tomten. Men så blev det inte. En dag i månaden kommer två tjejer och städar i stugan, så att Matte kan lägga ork och tid på roligare saker. Som att städa i trädgården. På måndagar brukar de komma och i måndags var det dags - men då var det helgdag. Så på torsdagen skulle det städas och då är flocken inte välkommen hemma. Varför det fick bli en sväng till Arninge handelscentrum och hundarna fick hänga med. När lunch ätits och fröer och lite annat inhandlats kom ett sms om att städningen var klar. Lagom till eftermiddagsfika hemma! Därefter tog Matte en långpromenad med hundarna på torra fina vägar.

På kvällen började det snöa.

Fredag.

Det hade snöat hela natten. Det var rejält med snö och det snöade ännu. Matte gick ut i bara morgonrocken och sopade undan all snö från yttertrappen. Som en kall avrivning eller ett vinterbad. Friskt! Man vaknade ordentligt innan dagens första mugg kaffe.

Ett meddelande kom om avstängd väg på grund av en svår olycka, längs vägen neråt byn. I en kurva i en nerförsbacke, där skogen möter golfbanan. Där har bilar krockat flera gånger tidigare. Allvarliga olyckor med dödsfall och mindre allvarliga. Detta var allvarligt. En frontalkrock mellan två personbilar. Förvånansvärt många har redan bytt till sommardäck. Det tog tid innan alla blåljus lämnat platsen och vägen var öppen igen. Ingen var förvånad. Farterna är konstant höga och många genar i alla kurvor - sikt eller ej. En väg känd som länets farligaste, väg 976, med flest feldoserade kurvor. Den enda vägen till och från det egna reviret. Man är tacksam varje gång man kommer dit man är på väg.

Husse och Matte håller sig hemma när väglaget är farligt. Så och nu. Man ställer in och bokar om och ändrar planer. På grund av sämsta tänkbara väghållning, där Trafikverket denna vinter klassat ner vägen till prio 5!

Aili och Dima jublade över snön! De såg först förvånade ut - sedan lyckliga! Dima rullade sig snön och Aili ville springa och leka. Dima hakade på! Husse greppade den ena snöskyffeln och Matte den andra. Tung och blöt snö och det tog tid att skotta rent bara en smal gång till grinden och till övriga byggnader. Det fortsatte att snöa hela tiden! Där det var renskottat låg snart ny blöt snö.

Matte gick in och tog en macka på språng och gav sig sedan ut på långpromenad med hundarna i området. Spikskorna på! Video finns på Instagram. Det var härligt öde på vägarna! En enda bil körde påtagligt sakta förbi Matte och hundarna. En hundägare dök upp på vägen framför Matte med sina hundar. Hunden där framme ville inte framåt. Den gick bakvänd på bakbenen och ägaren slet och drog i sin hund för att få med den.

Mera skottande blev det efter hemkomsten. Hundarna satte fart och lekte, nu när de var uppvärmda. Video på Instagram. Det frös på och snön låg kvar. Välkommen snö för all växtlighet! Inte ett bakslag. Snö som smälter tränger ner till växternas rötter sakta och fint!

Klicka för större bild.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)