Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

ETT LÅNGDRAGET FARVÄL, foto

2021-11-01

Söndag.

Lapskflocken höll sig utomhus på tomten hela förmiddagen, sysselsatt med lite av varje. Matte spred ut kompostjord från den egna latrinkomposten, för att glädja trädgårdens buskar och plantor. I stugan finns ingen wc, utan en separetttoa med skittuna, som töms i av kommunen godkänd kompost. Där även grönsaksrens hamnar blandat med torv. Matte har av kommunen fått ett godkänt "undantagstillstånd" för att slippa ha en separat mattunna för tömning. Några matrester att lägga i den bruna och hålförsedda tunnen blir det inte i Lapskflocken. Rester fryses in och lite hamnar i hundmaten. Ja - kommunen kallar det faktiskt just UNDANTAGSTILLSTÅND. Ett ord Matte associerar med något helt annat och våldsammare än tillstånd för att slippa en matkomposttunna. Husse klippte ner slokande bambuliknande pilört och lastade släpet för färd till återvinningen och hundarna sysselsatte sig med att få ut rester av märg i sina märgben.

Ett sista besök för säsongen gjordes sedan på golfrestaurangen vid den närbelägna golfbanan. En "kvarterskrog" har det blivit för Lapskflocken, där Modji och Aili välkomnats varmt vid varje besök. Även inomhus. Liksom alla besökande hundar. För Husse och Matte samt hundarna, har denna restaurang med ett mycket trevligt och välkomnande krögarpar, utgjort en guldkant på tillvaron. När livet med Corona/Covid blivit kraftigt kringskuret och socialt begränsat. Som många andra med stämpeln i pannan "sjuttioplus" har Husse och Matte sett rekommendationerna om distans och isolering som betydligt striktare än bara "goda råd". Ville man inte för något i världen bli smittad av detta dödliga virus som kostat över femton tusen människor livet i Sverige, så skulle man inte heller mingla med folk i butiker eller på restauranger. Varför livet blev rätt isolerat.

Så öppnade golfestaurangen för säsongen försommaren 2020 och där fanns en stor uteservering under tak och där var det luftigt och välventilerat och rymligt även när man beställde maten. Maten var god. Hundarna var mer än välkomna och här fick Husse och Matte en chans att kunna känna sig "normala". Distans överallt och ändå människor i närheten med frisk luft och god mat. Den guldkant på tillvaron som behövdes för att hålla kontakten med världen utanför skogen och stugan. Någon form av normalitet i allt det onormala, sedan pandemin tog över livet. Utöver den återkommande räddningssökträningen med träningsgruppen utomhus. Minus den sedvanliga gemensamma måltiden efteråt.

Det var även sista dagen som den stora artonhålsbanan höll öppet. Niohålsbanan hålls öppen året runt, bortsett från vädermässigt dåliga dagar med frost eller snö. Från och med nu kan alltså de båda Lapskdamerna åter få långa koppelfria promenader igen, över stora öppna gräsytor. Något positivt alltså. Så här när det kändes väldigt vemodigt att ta farväl av restaurangen, krögarna och all den goda maten och kakorna för säsongen. Lapskflockens oas i viss ensamhet.

Soligt var det, men rätt blåsigt och Lapskflocken anlände rätt sent. Inomhus var det tomt och hundarna som bands upp vid bordet fick snabbt uppmärksamhet med godisutdelning av kocken. Stängning och ihopplockande närmade sig och till kaffet bjöds Husse och Matte på konditorbakade kakor! Stora och lyxiga och väldigt goda! Modji och Aili fick ta del av kvarblivet hundgodis vid ett flertal tillfällen och Modji höll på att krypa ur skinnet så snart någon av krögarna närmade sig, eller bara passerade på långt håll! Förväntan var stoooor!

Klicka för större bild.

När det var dags att ta farväl fastnade Modji och Aili i dörren till köket. De stod som fastnaglade och följde kockens alla rörelser längst inne i köket. De tvärvägrade följa med Matte. Kanske skulle han ändå komma med ännu en godbit? De "hungriga" hundarna fotades där i dörröppningen. Matte såg inte riktigt, men nog dreglade de väl båda..... Men säsongen är slut. Restaurangen skulle stänga. Hundarna måste tvingas därifrån. Som vanligt blev Modji med ens väldigt gammal och trött och orkade knappt gå bort till bilen från restaurangköksdörren.

Med hem bar Husse en påse med fådda stora korvmackor med ägg, att värma i micron när det åter började kurra i magen.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)