Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

A-KULLEN 5 ÅR!

Samt hundstudier vid matbordet.

2016-06-03

Torsdag.

GRATTIS till Átjájuoksa-kullen/"Bröderna Brun" som på torsdagen fyllde fem år! Fyra fina killar spridda i tre länder. En bor i Norge, en i Nederländerna och två i Stockholmstrakten och ingår i familjens träningsgrupp. Aiko alias Lime blir inom kort pappa för första gången tillsammans med Raiikas Tiiva.

Nu har det varit sommarvärme ett tag och med det följer ljuvligt sköna kvällar! Med det följer även mindre ljuvliga nätter.....    Nej, Matte tänker inte på surrande myggor! Inte heller på idiotflygande och surrande stora flugor som inte har i sovrum att göra. Matte tänker motorcyklar! För närvarande gillar Matte inte motorcyklar. Varför finns inte samma regler gällande störande motorbuller från en motorcykel som från en bil? Varför får motorcyklar bullra/störa så mycket mer än en personbil? Bor man i en stad förvantas man acceptera trafikbuller. Bor man ute i skogen förväntar man sig lugn och ro nattetid. Så var det tidigare i den lilla stugan. Som nu värms upp rejält av solen dagtid och ett fönster på glänt nattetid är en nödvändighet. Klockan ett kommer en granne hem från jobbet med sin MC. Klockan fem åker nästa granne till jobbet med sin MC. Vilket blir mycket uppenbart i det nya fina sovrum som Matte låtit bygga åt sig. Då mullret från dessa fordon vid start och på tomgång känns i väggar, golv och säng. Samt hörs. Trött Matte efter flera sådana nätter i rad. Stackatonätter. Varför tillåts dessa motorer låta så mycket mer än bilmotorer? 

I övrigt har Matte inget alls emot sommarvärmen. Tillsammans med hundarna tog hon en morgonpromenad längs med sjön och vid den lilla sandstranden påmindes hundarna om att de kan simma även efter denna vinter! Första doppet brukar vara lite tveksamt. Matte ville gärna få hundarna ordentligt nerblötta inför en varm dag och lite simträning skadar inte. Varför Matte först gick i med alla tre hundarna kopplade för att kollektivt känna på vattnet. Därefter bands två upp och en i taget fick ha simskola med Matte. Här gjorde Matte som hennes Far gjorde när barnaskaran skulle lära sig simma. Matte gick långsamt ut till dess hundarna inte bottnade längre och sedan fick de simma runt Matte en stund var. Vattenlongering med hund! Simträning är bra motion. Temperaturen var riktigt behaglig! Ovanligt så här tidigt på säsongen.

Med väl avkylda hundar traskade Matte sedan hemåt och fikade på bänken vid lekstugan. Intill en stor Bukettapel översållad med vita blommor! Spridande en ljuvlig doft som mängder med surrande bin uppskattade lika mycket som Matte! Hundarna bredde ut sig i solen för att torka.

Resten av dagen tillbringade hundarna sedan i skuggan och Matte fyllde lådor och urnor med sommarblommor. Äntligen! Byggarbetsplatsen var städad framför ytterdörren och nu var det dags! Fritt fram för Matte!

När Husse och Matte i kvällningen satt ute och åt middag fick hundarna hålla sig uppe på verandan bakom ett galler för matrons skull. Med en sjunkande sol blev det läge för hundpromenader i området och många passerar förbi Lapskflockens revir. Skvallerträning och middagsätande funkar dåligt ihop. Men hundarna hade fått mat strax innan och Násti blev nödig. Ut via ytterdörren och verandan kom hon ju inte så vad göra? Násti bad inte om att få bli utsläppt. Hon gick runt och kollade altandörren i det nya sovrummet och den hade ju inte Matte stängt igen. Varför Násti helt självklart gick ut den vägen för toalettbestyr. Passerande framför näsan på de mycket förvånade Modji och Aili! Som tittade långt efter den företagsamma gamlingen. Ganska snart insåg Aili att detta var ett smart drag och gick in i huset från verandan för att strax dyka upp på altanen utanför sovrummet. Men när Násti målmedvetet hade passerat matbordet utomhus, var Aili aningen ambivalent hur hon skulle tackla detta. Fick hon gå ut över huvud taget? Eller fick hon bara inte gå ut där Matte spärrat med galler? Aili stannade på altanen och kollade läget helt kort, innan hon blixtsnabbt slank ner och försvann bakom knuten! Modji är en cool hund. Hon insåg att det var fullt möjligt att ta sig ut "bakvägen" via altandörren. Hon insåg också att detta var mitt framför Husse och Matte och Modji är en hund som undviker konflikter så långt det bara är möjligt! Varför hon placerade sig liggande innanför den öppna altandörren stint stirrande på Matte och Husse. Frågande om tillåtelse för att gå ut. Varför hon fick ett "varsågod" och genast stack ut på tomten även hon. Tre nära besläktade hundar, i olika åldrar, tacklade situationen med en spärrad utgång till trädgården och en öppen utgång på tre olika sätt. Någon tillsägelse om att stanna på verandan var inte uttalad! 

Husse och Matte studerade hundars beteende samtidigt som de åt en somrig middag utomhus, bestående av lax med parmesan och en bönsallad med purjo, rapsolja, äppelcidervinäger, lite flingsalt och krossad svartpeppar, nersköljt med kall lättöl.

Antal kommentarer: 1

2016-06-05 14:43:52 - Anna, www.raika.se

Grattis till finaste A bröderna.
Vi längtar så till Lime och Tiivas små kommer (flower)(heart)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)