Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

ANSVARSLÖS HUNDÄGARE

2024-02-22

Tisdag.

Matte, Aili och Dima mötte ännu en gång samma hund som tidigare sprungit ut på vägen, när de har passerat.

Samma hund som Husse mötte på vägen när han kom körande. Samma hund som andra rapporterat att de varit nära att köra på. I samma område - vägen som passerar fastigheten där hunden hör hemma. Den drygt ettåriga hanhund, vars ägare skrek åt Matte att hon skulle "dra åt helvete" med eftertryck, när Matte ville att han skulle sätta upp en grind i sin lastbilsbreda infart. Samma hundägare som den närmaste grannen vädjat till "minst hundra gånger" att han skall sätt upp en grind innan hunden blir ihjälkörd.

Hans sätt att sysselsätta sin hund är lite udda och livsfarligt för hunden, enligt uppgift från flera håll. Ägaren står på sin tomt, belägen högt över vägbanan och kastar något föremål (frisbee har nämnts) över vägen och in i ett skogsparti. Med avsikten att hunden skall kasta sig ut över vägen i raketfart för att hämta det kastade föremålet och bära tillbaka det. Något som även kan orsaka en trafikolycka, när en förare försöker väja för hunden och endera far rakt nerför den branta slänten i en bäckfåra eller rakt in i den bergvägg som gränsar till tomten. Vägen är väldigt smal och en av huvudvägarna i områdt och många kör väldigt fort här.

Det har klagats mycket på lösspringande hundar i området sedan åratal. Den senaste tiden har rådjur jagats av två Huskies i området och minst en hund har dödat får i närheten. Länsstyrelsen har bekräftat att fåren är rivna av hund och spåren i snön ledde i riktning mot det område där Matte och Husse bor. Väldigt många hundägare tycker att det är obehagligt att möta lösa hundar på sina promenader. Många människor är hundrädda. Det har varit flera hundattacker.

Av den anledningen författade Matte och Husse nedanstående  inlägg i den lokala FB-gruppen och det var många som instämde i vad som skrevs. Någon kommenterade att en krock med hunden varit mycket nära vid passage med bil. Ingen vill köra på ett djur.

Detta är ett växande problem överallt! Hundägare som inte har en aning om vad god hundhållning är. Eller att det i Sverige finns lagar och bestämmelser om hur man skall sköta sina djur. Inklusive hundar.

I dag, mitt på dagen, var matte ute och gick med hundarna som vanligt. På Ringvägen kom en schäferliknande hund plötsligt utrusande från en tomt, ett litet stycke framför dem.
Den sprang tvärs över vägen som om den sprang efter något.
Den fortsatte över diket in bland träden på andra sidan. Matte stannade upp för att se var hunden skulle dyka upp. Den kom snart tillbaka och återvände till där den kommit från. Ingen ägare syntes till.
Det är fruktansvärt obehagligt när en hund, oavsett ras och storlek, plötsligt och okontrollerat rusar ut på vägen när man kommer förbi - med eller utan egen hund!
Det är fruktansvärt obehagligt när en lös och okontrollerad hund dyker upp, när man är ute och promenerar med två kopplade hundar och den lösa hunden närmar sig med okända avsikter.
Alla hundar gillar inte alla hundar. Hundöverfall har blivit alltför vanliga.
Har man en löptik och en lös hanhund kommer fram är det för jäkligt!
Har man en kopplad hund och en lös hund "som bara vill hälsa" kommer fram, kan både hundar och man själv trasslas in i koppel och skadas.
Som koppelhållare kan man bli omkulldragen, med skador som följd. Armbrott, Benbrott.
Det har varit ett återkommande problem i området att hundar springer lösa okontrollerat!
Hundar har jagat rådjur för en tid sedan och nyligen rapporterades det om hunddödade får i närheten.
Det är inte hundarnas fel!
Det är de som äger och ansvarar för hundarna som måste se till att deras hundar inte orsakar skador på andra djur och orsakar trafikolyckor, när de rusar ut på en väg i full fart.
Strikt hundägaransvar är vad som gäller.
En lös hund på vägarna kan orsaka att någon skadas allvarligt.
Utöver att alla hundar inte gillar varandra.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)