Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

LAGTÄVLING VÄNTAR! (foto)

2017-10-20

Torsdag.

Nu närmar den sig med stormsteg! Lagtävlingen för räddningshundar för vilken Lapskflocken och träningsgruppen tränat i ett år. Sedan förra årets lagtävling, där lag Gátchis kom på fjärde plats för tredje året i rad.

En årlig lagtävling anordnad av SRhF - Svenska Räddningshundförarföreningen, för räddningshundar och sökhundar. Man tävlar hela fredagkvällen och fortsätter sedan under hela lördagen med olika tävlingsmoment i olika områden, från tidig morgon fram till kvällen. Uppdragen som ekipagen skall utföra med poängsättning varierar stort! Rena realistiska räddningsinsatser med sjukvårdinslag och omhändertagande varvas med lite mer lättsamma uppdrag med en allvarlig underton många gånger, där hundarnas följsamhet och vardagslydnad prövas på olika vis. Man tävlar i rasområden, på industritomter och i skog. Många gånger störs hundarna med mat i området som inte får ätas och de tvingas ofta arbeta utan sina förare, i för förarna avspärrade områden. Timme efter timme med korta pauser för transport mellan områdena. Här gäller det verkligen att hundarna kan koppla av och vila mellan uppdragen, för att samla krafter inför nästa uppdrag!

De Lapska Vallhundarna har gjort bra ifrån sig flera år i följd nu!

Träningsgruppen deltar igen med två lag, bestående av totalt 7 Lapska Vallhundar! Tävlar gör totalt 24 hundar. En mycket hög andel av de deltagande hundarna är alltså av rasen Lapsk Vallhund! Detta är väldigt stort! Bra reklam för rasen! Det har aldrig förekommit under alla år att en specifik ras dominerat så. flera år i följd. Att fem av de sju Lapska är mycket nära besläktade gör ju inget. 

De Lapska som är med och tävlar är Nástis dotter Modji - certad räddningshund,  Nástis söner Epic och Lime (Juoksanáste Adja och Aiko) Nástis dotterdöttrar Aili och Stella (Rävrackans Lumi Prinsessa). Samt Nástis kusin Nemo (Fjällfarmens Sumo) - certad räddningshund och Kirou (Kaitiks Hutkái). I ett av lagen ingår även Springern Loppan.

Sex lag får vara med och tävla och i varje lag ingår fyra ekipage. Två av lagen består alltså av Lapska Vallhundar till största delen.

I Lag Gátchis tälvlar: Modji, Aili, Lime och Epic.

I Lag Lapplisorna tävlar: Stella, Nemo, Kirou och Loppan.

Husse och Matte är oerhört glada åt att på detta sätt kunna visa upp flera Lapska Vallhundars goda arbetskapacitet i sökarbete på olika sätt, i mycket varierande miljöer! 

Skryt? Det är ju sant.

För att orka prestera i helgen vilade Lapskflocken under torsdagen. Några ärenden uträttades, men sedan njöt familjen av höstsolen och avstod från hårdare kroppsarbete under dagen. Ett par timmar välsignade solen Lapskflockens revir efter en morgon med minusgrader. Då slappade hundarna utsträckta på gräsmattan och Husse och Matte plockade med lite av varje och fikade.

Inne i stugan sågs utrustningen sedan över. Hjälmar, pannlampor, reflexvästar till både förare och hundar samt sökskynken/tjänstetecken med påhängda minilampor, spårlina, arbetshandskar, och visselpipa. Första förband för både hund och förare samt för omhändertagande/sjukvård under tävlingen. Avspärrningsband icke att förglömma. Reservficklampa och batterier måste finnas med. Papper och penna för antecknande av uppgifter vid ordergivning. Kompass/gps måste med för eftersök i skogen. Komradio! Så skall allt det andra med som man har när man hundtränar i form av vattenskål, vattenflaska, hundgodis, handduk, något att ligga på när hunden är uppbunden. Räddningssök kräver lite tyngre packning, mer att komma ihåg.

Oavsett vilket av de två Lapsklagen som vinner över det andra, så har sju Lapska Vallhundar under många timmars arbete, på många olika stationer fått visa vad en Lapsk kan prestera utanför renskötseln. Alla kan ju inte ha renar och skall rasens arbetsegenskaper kunna bevaras, måste de få alternativa uppgifter där de får använda insidan av skallen. Inte bara visa att de är "robusta och kan gå i skog och mark".

Klicka för större bild.

Antal kommentarer: 5

2017-10-20 18:10:15 - Marita

Lycka till med båda lagen... Mánnu hade gärna varit med , men har lagt tid, med bra resultat på viltspår istället. Har idag tagit en 1:a i öppen klass. Så nog duger de Lapska till arbete i lite av varje :)

2017-10-20 18:44:52 - Josefin , Josefinnorens@gmail.com

Lycka till :) äijä hälsar..:D

2017-10-20 20:00:38 - Anne Marit, Hundehagen@gmail.com, Www.hundehagen.no

Lykke til!! Vi heier på dere:)! Det er så flott med arbeidende Lapsk Vallhunder(star)(star)!

2017-10-21 18:34:18 - Saivi m flock

Tummar och tassar hålles här !
Vilka suveräna Lapska Vallhunds Ambassadörer ni är !!!(star)(flower)(inlove)
hälsar Insjöflocken

2017-10-23 09:56:46 - Marianne och Larry

Stort tack och stort GRATTIS till Mánnu med matte för viltspårsettan i öppen klass! Snyggt jobbat!(inlove)(flower)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)