Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

LÖRDAGSTRÄNING

2013-05-27

Fredagen blev en hemmadag med trädgårdsarbete, gräsklippning utan motor, för Matte och senare en cykeltur med Modji, när Husse promenerade med Násti. Matte envisas med att klippa gräs med Mormors gamla gräsklippare. Inte så mycket för miljön som för motionen! Någon sorts styrketräning. För att motverka gäddhäng och hängmage.

Lördagen tillbringade familjen i underjorden. Träning i källaren och kulvertarna under Näsbydalskolan. Tillsammans med några Lapphundägare som nappat på erbjudandet i klubbtidningen. Två av dem var även med på provapådagen på Hakungekrossen, beskriven både i klubbtidningen och i tidningen Brukshunden av Matte och Husse.

Tanken var att de skulle få göra något annorlunda med sina hundar i en för dem främmande miljö. Inte nödvändigtvis rikta in sig på räddningssök framöver. Husse och Matte försöker inte få alla hundägare att börja köra räddningssök för att utbilda hundarna till räddningshundar. Däremot bidrar Lapskfamiljen gärna till att fler aktiverar sig och sina hundar i något som är kul att hålla på med! Alla hundar behöver få använda insidan av skallen! Men har man en hund av en arbetande ras känns det som än viktigare att man låter hunden få lösa lite problem och använda sig av de egenskaper som rasen bör besitta för att kunna utföra sitt arbete. Frågar färre och färre efter dessa egenskaper finns en risk att de på sikt går förlorande. Så himla trist. Husse och Matte ser mycket ogärna Lapsk Vallhund som en ren sällskapshund. Flertalet hundar av rasen besitter goda arbetsegenskaper och dem bör man ta tillvara på olika sätt. Gå ut och gå i skogen och vara allmänt robusta kan många raser. Däremot är alla raser inte uthålliga i arbete och kan arbeta självständigt och lösa problem.

Räddningssök är en rolig träningsform. Även om man inte siktar mot att utbilda en räddningshund. En varierad träning som låter både hund och förare lösa problem och lära sig samarbeta. Läsa hund är viktigt för att lyckas. Ett härligt samarbete där sökträning ligger mycket väl till för vallhundar. Berikning. Försvunna flockmedlemmar skall hittas och återbördas.

Två Finska Lapphundar och en Svensk Lapphund samt en hund av annan ras visade att de är både nyfikna och kan arbeta långt ut från sina förare, samt tycker att det är buskul att hitta försvunna/gömda människor. Bråtig miljö gillar de också.  Härligt att se! Förarna fick en och en, med lös hund, gå omkring i området. Hundarna stack gärna iväg och utforskade området helt på egen tass! Förarna fick inte ha för stora krav på lydnad, utan måste vara tillåtande och ge hundarna möjligheten att ta för sig. Inte helt lätt alla gånger! Men området är slutet och hundarna kan inte försvinna. En trygghet. Hundarna upplever detta som en äventyrslekplats och måste ges chansen att klättra och klänga och själva upptäcka en ny miljö.

När nykomlingarna bekantat sig med miljön fick de göra om "promenaden" runt i området, men nu hade Husse gömt sig längst bort i källarutrymmet. Inklämd under några bord och bakom olika möbler. Osynlig. Förarna visste inte var Husse låg gömd. Hundarna fick vittringen direkt när de kom till ingången och blev mycket nyfikna! De gav sig inte förrän de lokaliserat Husse och visade tydligt att de ville komma in där bakom alla möblerna. Snyggt jobbat och de belönades med något gott. Efter en paus mitt på dagen med fika och hundrastning, var det dags för ett nytt sök för besökarna. Nu hade Husse gömt sig ute i kulverten och upp under det låga taket i en grop i den grus och sandbelagda marken. I mörker. Inte lätt! Men alla hundarna klarade uppgiften galant! Förarna visste inte var Husse var gömd och kunde alltså inte styra sina hundar. Hur viktigt och roligt det är att kunna läsa sin hund i olika sammanhang framstod väldigt tydligt. Alla hundarna hade ett mycket tydligt kroppsspråk och var väldigt lättlästa.

Familjens egna hundar glömdes inte bort. Modji fick ett frisök där Husse skulle hittas och besökarna fick se en rutinerad hund jobba. Modji hittade Husse rätt snabbt inne på den toalett, där en ventil leder in vittringen till rummet bredvid. På eftermiddagen fick Modji söka tomt med all gammal vittring i källaren och fyndade sedan Husse och två besökare i mörkret bakom en av väggarna. Ett stort och bra sökutrymme där hundarna måste jobba själva. Násti fick endast söka i källarutrymmet där det är rent och fint, eftersom stygnen på överläppen fortfarande inte är borttagna. Hon var så taggad att det bubblade ur öronen på henne! Násti ville ha rejäla ytor att springa på! Men hon tog ut frustrationen på långvariga och högljudda skallmarkeringar.

Efter en lång och givande dag for träningsgänget iväg för en bit mat och lite eftersnack. Ytterligare några lapphundägare hade upptäckt hur duktiga hundar de hade. Nu kan de höja ribban i träningen.

Söndagen var en dag då familjens hundar fick njuta av frisk luft och vädra ut dammet från kulvertträningen. Dagen tillbringades på tomten när Matte tvättade och städade både ute och inne. Husse klöv ved. Fram till det att regnet började falla. Då tog Matte en skogspromenad med hundarna. De betade gröna grässtrån längs stigen och bökade fram jord på speciella ställen och föreföll njuta lika mycket som Matte av dofterna i den regnvåta skogen. I ekbacken tvärs över vägen har liljekonvaljerna just slagit ut. Marken är fullständigt täckt och doften känns på långt håll. Ljuvligt!

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)