Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

LAPSKFLOCKEN FOR PÅ WHISKYPROVNING!

2018-01-06

Fredag - Trettondagsafton.

Hela flocken var bortbjuden för en eftermiddag och kväll med Skottland som tema och med whiskyprovning för Husse! Hundarna var speciellt inbjudna. 

Förvåningen var stor hos de båda Lapska när dörren öppnades av en lite annorlunda klädd person, som de träffat tidigare på samma plats, en villa där hundarna tillbringat tid både inomhus och utomhus. Men husets herre har då varit klädd som Husse i stort sett. Att han nu bar kilt med tillbehör stack helt klart i ögonen på hundarna! Intressant! Säckpipa saknades dock.

Lapskduon gjorde gemensam sak och genomförde en noggrann inspektion av det julpyntade huset. Aili upptäckte rätt snart en ganska stor och verklighetstrogen tomte i grå kläder intill soffan. Hon närmade sig respektfullt och nosade noga igenom den skäggige figuren. Som stod helt still och lät sig hälsas på, varför Aili lämnade honom där han stod.

Soffbordet hade modern höjd, vilket inte är fallet hemma hos Lapskflocken, med ett loppisfynd av bekväm höjd, men väldigt litet i en liten stuga. Hundarna blev lite förvånade när fatet med bullar och kakor befann sig i synnerligen passande noshöjd för två Lapsktikar! De skulle bara gå förbi, typ, så råkade ett stort fat med godsaker befinna sig liksom i vägen, längs vägen. Eller hur det nu var. Båda kom att se aningen generade ut när nosarna råkade sticka ut framför ögonen....  De skulle ju bara kolla läget, bara titta! Att ta från bordet fanns inte på kartan för någon av dem, men de kom pinsamt nära att bli missförsstådda och blev lite ambivalenta hur situationen skulle tacklas. Varför Matte visade hur det skulle vara och bad båda hundarna lägga sig lite vid sidan av.

När det var färdigfikat skulle herrarna testa olika sorter och årgångar av whisky från endast Skottland. Det var mycket proffsigt förberett i baren! Damerna småpratade vid matsalsbordet intill. Hundarna slog sig till ro på matsalsmattan. Som en bild från en svunnen tid! Var "sak" på sin plats. Detta var herrarnas eftermiddag och Matte var chaffis.

Framåt kvällningen åts det en superb middag i matsalen och de två Lapska ombads av Matte att slå sig till ro på mattan i varadagsrummet, inom synhåll ett kort stycke bort. Aili slog sig genast till ro med huvudet på framtassarna. Modji satt käpprak och tittade in i soffryggen! Matte studerade Modji ur ögonvrån och blev mer och mer förundrad över Modjis beteende. Matte gick till slut bort till Modji för att försöka förstå. En svart rygg på en soffa var väl inte mycket att titta på?! På plats blev det obegripliga mer begripligt! Modji hade först nu upptäckt den gråklädde tomten intill soffan. Nu satt Modji liksom lika stilla och väntad ut tomten. Vem skulle röra sig först? Inte Modji i varje fall. Eller vad det nu gick ut på. Hur som haver så var det tomten Modji upptäckt och föreföll helt uppslukad av. Matte återvände till middagsbordet och Modji gjorde sin dotter sällskap och gick i viloläge.

När middagen var uppäten och osten ställdes fram ansåg husets herre att det var "hoppochlek" för hundarna! Rätt som det var dök han upp med en tomteluva av oväntat snitt! Lätt obscent reste sig luvan rakt upp! För att sedan slakna och sloka allt under det att en rask jullåt ackompanjerade det hela! Proppen gick för båda de vilande hundarna och Aili fick tuppjuck och tokfnatt och blev skogstokig på en gång! Modji var inte långt efter. Skräckblandad förtjusning fick ett ansikte! Åskådarna vid matbordet var inte heller långt efter. En fullt utstyrd kiltklädd man i "sina bästa år" med errigerande och spelande tomteluva! Ja, ni kan säkert föreställa er. Den eftersträvade uppståndelsen uppnåddes - samt lite till. Målbilden nåddes med råge! 

Värt att påpeka är att en whiskyprovning inte innebär att stora mängder alkohol når magen. Man kan ha väldigt roligt ändå! Man kör runt drycken i munnen och smakar och luktar och sköljer runt, så alla receptorer långt bak på tungan kan få njuta.

Men allt har ett slut och så även denna vistelse i goda vänners lag. Nu var de två Lapska hemtama och med på noterna när husets herre som avsked skojade upp hundarna på nytt! Aili blev sjövild och en karl med kilt löper vissa risker.....

Ute hade det frusit på och börjat snöa, när Matte styrde bilen hemåt genom skogen med lätt fot på gasen.

Tack för trevliga timmar tillsammans!

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)