Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

VALHELG

2018-03-19

Lördag-söndag.

Mycket snö ligger kvar och nätterna har varit mycket kalla. Vägen är knaggligt isig och svårpromenerad, snön består av två lager med ett tjockt, fruset lager i botten och porösare snö uppepå, men även det lagret börjar hårdna som en följd av dagar med temperaturer kring nollan och nätter där termometern sjunkit ner till minus femton som mest i veckan. För rådjuren betyder detta att de har oerhört svårt att hitta föda! Ett förmodligen självdött mindre rådjur har hittats intill väggen under sovrumsfönstret hos en granne. Hos Lapskflcken är de desperata och hoppar ner från det branta berget, ett mindre stup, bakom huset för att äta av murgrönan som klättrar upp på berget. Sedan har de mycket svårt att ta sig upp igen. Småfåglarna äter stora mängder både solrosfrön, jordnötter och talgbollar för närvarande. Matte hackar hål i isen på bäcken för åtkomst av vatten. För de Lapska betyder snösituationen att promenaderna inte blir raska och inte jättelånga. Matte försöker traska på vägarna med hundarna och Husse i skogen. Båda iförda Icebugs.

På lördagen blev det ett par promenader på dagen och även ett besök på en nyöppnad loppis i en stor lada, på en gård ett stycke bort. Att bo lantligt innebär goda möjligheter till loppisar med olika inriktning och helt andra priser än inne i stan, med tillgång till stora och tomma lador. Hundarna fick hänga med och de hade det nog rätt gott där de väntade i bilen på stallbacken. Solen värmde, bilrutorna drogs ner lite och in kom doften från traktens alla hästar! Några passerade förbi och flera ryttare har redan visat intresse för ett stopp vid loppisen, varför ägaren tänker sätta upp ett rack i bästa västernstil utanför. 

Söndag.

En strålande vinterdag och till skillnad mot dagen innan orkade temperaturen upp över nollstrecket. Dagsmeja och vårkänsla trots ett tjockt snötäcke. Lapskflocken drog ut till Torpet vid kusten, där hundarna fått mängder med dofter av besökande djur att kontrollera. Räven hade varit där och även en hare. Rådjuren hade passerat förbi intill utsidan av staketet och ett större djur med tio centimeters spårstämplar hade lyckats hoppa över fårnätet ut och in från hygget och berget/skogen bakom tomten. Varg eller lo, båda har setts i trakterna under vintern. De två Lapska var i ständig rörelse i sitt sökande efter mer information! Upp med nosarna i den kraftiga nordliga vinden och ner i spåren. Varv refter varv unt tomten varefter vinden slog. Matte fick se att Aili stannat upp och tuggade på något. Ett bröstben av något mindre djur med kvarvarande blod och således nyligen dött. Detta vassa ben konfiskerade Matte och bytte mot lite godis samt kastade ut benet på hygget. Fler ben hittade inte Matte och inte heller päls eller fjädrar som avslöjade ursprunget. Aili ansågs inte vara den skyldiga, hon städade bara.

Efter att ha skottat rent altanden fikade Husse och Matte och hundarna städade smulor noga efteråt. Solen värmde gott mot lillstugeväggen och hundarna gjorde sina människor sällskap en stund. Nya dofter svepte in över fårnätet och snart var de iväg igen och vittrade högt mot vinden.

Solen kröp ner bakom de höga tallarna och genast blev det kyligare. På hemvägen gjorde familjen en avstickare över till Ljusterö, för att ta en laxburgare vid färjeläget på ösidan. Mot fastlandet var det öppet vatten i den smala farleden där passerande finlandsfärjor ser ut som liggande höghus när de passerar. Mot ösidan var isen uppbruten av svallen och de krasade mot färjans skrov. Vid hemkomsten lämnade solen just stugan och hela flocken drog sig inomhus och vartefter spred elden värme i den lite utkylda stugan i skogen.

Helgen har präglats av olika val. Mer eller mindre intressanta för världen i stort eller litet. Nyhetsrapporteringen kunde tidigt fastslå att Putin fått som han ville. Med löften om mat och rabattkupnger hade han lyckats få ett rekordstort valdeltagande och snudd på konsensus verkade utåt råda om att han var BÄST! Att vinna var en självklarhet - att försvinna en fullständig otänkbarhet. Matte besökte landet i slutet av sovjettiden och nog låter det aningen annorlunda nu mot då när folket yttrar sig i intervjuer. Detta val berör inte bara det egna landet utan världen i stort.

Sverigedemokraterna möblerade om lite, liksom rasklubbarna för lapphundar, i sann demokratisk anda. Två val som påverkar betydligt färre.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)