Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

VIKTIGT MED VILA MELLAN VARVEN

2022-05-28

Torsdag.

Det är lätt att i ren eurori köra på när det går bra! Modji fick göra två sök "i miljö" på onsdagkvällen. Hon fick köra ett första frisök över en större yta, om än begränsad inomhus, sedan hon insjuknade för två månader sedan. Hon höll god fart och hon fick använda sina ben till att klättra lite över föremål i hennes väg. Kortisondosen trappas nu ner ytterligare och hon får kortison endast varannan dag. För att kroppen skall kunna tillgodogöra sig den fysiska träningen på onsdagen måste den få vila på torsdagen. Man blir inte starkare av att köra hårt varje dag utan vila mellan varven.

Torsdagen var en bra dag för att sätta på vattnet vid Torpet. Lapskflockens andra revir, en knapp timme bort. Där ges hundarna möjlighet att röra sig fritt på den inhägnade skogstomten, i utkanten av skärgårdsbyn innanför fartygsleden till Åland. Aili försvann iväg mot tomtens bakre kant på någon vittring från skogen, så snart hundarna släpptes lösa. Modji gjorde som hon brukar, hon patrullerade noga av tomten på ca. tvåtusen kvm. längs med fårnätet som avgränsar mot skog/berg, hygge och två grannfastigheter. Modji lunkade fram över stock och sten tätt inpå staketet och så gjorde även Matte. Modji kollade djurspår och Matte kollade fårnätet. Det har hänt att träd eller grenar blåst ner och lagt sig över nätet som gett vika.

När Modji patrullerat varvet runt, ägnade hon sig åt att ströva omkring i det myckna blåbärsriset, som nu stod i blom. I brist på bär kan man äta blommorna! Ytterdörren stod på vid gavel för vädring och Modji påminde Matte om att det finns gott godis i burken på hyllan i köket! Aili lyste med sin frånvaro och missade chansen för tillfället. Husse satte på vattnet och tog sedan fram gräsklipparen och snyggade till gårdstunet och "vägen" av gräs upp från grinden. Matte dammsög bort mängderna med pyttesmå flygfän som gått till den eviga vilan i stugan under vintern. För första gången sedan stugan kom i Mattes ägo var det fritt från musskitar i besticklådan och på diskbänken! Underbart! Ett nytt golv i det lilla köket och ombyggnad av vvs under diskbänken har gjort susen! Det kändes så oändligt mycket trivsammare nu! Vetskapen om att det är fuktfritt och myrfritt under golvet bidrar till ökad trivsel. I förfjol trampade Matte hål i golvet under den gamla linoleummattan och det blev starten till att köket fick sig en hel del omsorg.

När de båda Lapskdamerna var nöjda med sin inspektion av sitt skogsrevir gick de i viloläge på lillstugealtanen. Så småningom anslöt Matte och Husse för en lunchmacka. Även tvåbeningar kan behöva vila mellan arbetspassen. Solen visade sig då och då, vinden svalkade lagom mycket. Temperaturen var precis lagom för att det skulle vara skönt att sitta i solen! Tyckte Husse och Matte. Hundarna sökte då och då skugga under varsin stol. Lapskflocken njöt av livet utomhus hela dagen, innan de upptornande mörka molnen var en signal till uppbrott och hemfärd för middag.

Fredag.

Matte hade ännu inte skaffat någon form av fästingprofylax till Lapskduon, utan ville avvakta och höra med veterinären angående Modji och medicinering. Inga hinder fanns för att även Modji skulle kunna skyddas. Båda Lapskreviren ligger i Roslagen vid kusten och anses vara extra fästingrika. Veterinären erbjöd sig att skriva ut tabletter (Bravecto), men Matte avstod. Trots en försäkran om att det knappast förekom att någon hund reagerade negativt på dessa tabletter. Men OM - så går det ju inte att göra behandlingen ogjord tänker Matte. Som på fredagen i stället köpte varsitt halsband av modell Scalibor på apoteket. Varför överge ett vinnande koncept. Halsband som fungerat mycket bra i många år. Mjukt och smidigt för hunden att bära.

Efter den lilla turen till ett fredagsgyttrigt kommuncentrum återvände Lapskflocken hem. För att hinna ge hundarna någon form av aktivitet innan det varslade åskvädret anlände, spred Matte ut minigodis på gräsmattan för ett godissök. Husse tog med ett par golfklubbor och for till driving rangen och tränade slag.   Mängder med regn var utlovat. Skyfall och åskväder och en bred blåsvart front låg över skogen när Lapskflocken for hemåt. Men fronten vek av och försvann. Matte bar därför kanna efter kanna med vatten och försökte hålla liv i allt som satts och såtts. Potatisarna växer fint i sina pllkragar! Över Lapskreviret har det inte fallt något rejält regn på länge. Bara en skvätt då och då, fem millimeter som mest. Däremot runt omkring i alla väderstreck. Märkligt. För exakt ett år sedan regnade det mängder under ett dygn och Lapskreviret fick sjötomt. Översvämning. Lagom är bäst.

I kvällningen tog Matte en stärkande skogspromenade med Lapsdamerna och Modji blir allt starkare i sina ben!

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)