Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

GOLFBANEPROMENAD

2024-03-09

Fredag.

Väderprognosen såg lovande ut! Sol och ett par plusgrader. Golfbanan, drygt en halvmil bort längs vägen ut ur skogen, hade börjat se lockande ut för hundpromenader. Efter ett tjockt snötäckte hade ytorna täckts av is - länge! Sedan hade det varit väldigt blött en tid. Matte tog med sig hundarna dit mitt på dagen, för välbehövlig avkoppling, efter en vecka med full fart. Matte älskar att gå här ensam med sina hundar.

Så som hon förut älskade att vara ute och rida eller åka skidor ensam med sina hundar. Lydiga och hörsamma hundar som alltid kunde vara lösa under ansvar. Följande Matte över stora öppna ytor eller genom okända skogar, där Matte red med karta och kompass. Mobiltelefoner var inte uppfunna och råkade man ut för något fick man se till att klara sig ur en svår situation. Som när hästen var törstig och tog ett steg för mycket mot vattnet i skogstjärnen - som visade sig vara ett bottenlöst surhål och hästen sjönk ner med Matte på ryggen. Fjordhästen Pontus trampade förgäves utan att få fäste, med gyttja upp till sadeln och för att underlätta gled Matte av och låg jämte sin häst med armarna om hans hals där i vatten och gyttja. Till slut lyckades den starka Fjordhästen med sin kompakta hals som hävstång ta sig upp och räddade både sig och Matte. De båda Husky-Schäfrarna stod på land och hade som tur var inte kommit efter ut i gunglyt. Genomblöt tog sig Matte upp på hästen och red hem till gården, med hundarna glatt springande bredvid.

Med facit i hand insåg Matte hur nära det varit att hästen inte hade kunnat räddas där ute i skogen, dit inga vägar nådde. Inga mobiltelefoner att kalla på hjälp med och inga människor i närheten. Matte hade nog haft svårt att ta sig upp utan hästens hjälp och det hade kunnat ta slut där i surhålet. Uppslukade båda två utan spår i skogen. Ibland är man väldigt ensam och måste helt enkelt göra sitt bästa för att hitta en lösning på problemet. Det är ändå en tjusning att vara ute med sina djur, utan att någon vet var man är! Så länge man själv vet var man är. Karta och kompass kräver inga batterier och ingen mottagning.

Nu gick Matte på golfbanan i nittio minuter med Aili okopplad och Dima i kort lina. En fem meter lång lina som kändes lite för kort och förlängdes med ett koppel . Lös får han inte vara ännu på länge, han måste lära sig reglerna ordentligt först och växa ur slyngelperioden med snabba egna beslut. I den kortare linan får han lära sig att flocken skall hålla ihop, även om han inte går tätt inpå Matte. Aili är en mycket god förebild och det är alltid "fri under ansvar" som gäller. I den tio meter långa linan får Dima snart visa om han har förstått hur han skall uppföra sig. Det finns en stegringsplan för den här typen av träning. Aili och hennes anmödrar har tränats på exakt samma sätt och har med tilltagande ålder fått allt större frihet. När de lärt sig vad som krävs och förväntats av dem.

Efter drygt halvtid på promenaden dök ett brunt och svart mindre djur upp strax framför trion. Rävstorlek men ingen räv och den hade mer päls och den sprang fort över en öppen yta och in i skogen. Det enda djur Matte kan tänka sig att det var är en mårdhund. Ett oerhört skyggt djur som sällan ses annat än på viltkamera och som är en invasiv art som jagas för att minska utbredning. Eller kan det ha varit en järv? Som liksom björnen dragit sig söderut. Fan vet. Aili var lös och stannade och tittade. Vände sig om och tittade på Matte. Dima var några meter framför Matte och stannade och tittade även han . Vände sig om och tittade på Matte. Båda hundarna såg förvånade ut, då något liknande aldrig hänt. De har bara sett rådjur på golfbanan tidigare. Båda hundarna fick mycket beröm för att ha stannat upp när djuret passerade och sedan fick de nosa igenom ytan ordentligt som belöning.

Solen började skymmas av moln när Matte körde hemåt. Icke förty blev det mera utomhusvistelse på tomten under eftermiddagen. Aili och Dima lekte en hel del och tuggade lite på märbenen från torsdagen. Det mulnade och nordanvinden tilltog, temperaturen sjönk till nollan, varför flocken drog sig in i stugan och Matte tände en brasa. En bra idé tyckte hundarna och sträckte ut sig framför braskaminen.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)