Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

BILKNYTT

2013-11-19

Matte avundas Signes mattes köksbord! Ett underbart stort bord i ett vackert kök med plats för många! Med plats för knytt att äta på i lugn och ro! Här hemma har de fram till nu ätit på köksbänken, en och en, men det är för smått och farligt nu och köksbordet i det fem kvadrat stora matrummet/glasrummet rymmer två personers måltider. Inte riktigt som det lantkök Matte hade tidigare. Men man får göra så gott det går när man bor i ett litet fritidshus. Fyra knytt är vad som är hanterbart, med bibehållen kvalitet. Matte har haft tur som sluppit större kullar. Fyra-fem känns helt idealiskt helt allmänt, för att kunna ge knytten en så god start i livet som möjligt.

De fyra knytten fick starta måndagen med att bekanta sig med den lilla transportväskan, rymmande två knytt i taget. Väskan ställdes i köket. Öppen både från sidan och uppifrån. Matte plockade sedan fram valpgodis - mycket små och mjuka bitar av microstorlek. Detta kastades in i väskan, varför den naturligtvis blev mycket populär! Alla skulle in på en gång och leta godisbitar. Så var den väskan avdramatiserad. Nästa steg blev att Matte stängde in ett knytt i taget i väskan. Helt kort och fortfarande i köket bland syskonen.

Väskan togs sedan bort och knytten fick busa färdigt efter frukosten. När de började bli trötta tog Matte fram väskan och stoppade ner två knytt och bar iväg med dem till bilen. Modji fick följa med. Där placerades alla i bakskuffen, knytten kvar i väskan och bilen var kvar inne i tältet. Matte lyssnade på radio i drygt fem minuter och startade sedan bilen och stängde av motorn direkt igen. Inte ett ljud från knytten där bak. Startade motorn igen och körde fram lite. Stängde av motorn. Startade och körde 200 meter bort till brevlådorna i sakta mak, vände och körde långsamt tillbaka. Backade in i tältet med ett väldigt pipande från sensorerna. Tog ut Modji och två sovande knytt och bar in dem i köket för knyttbyte. Där fortsatte bilresenärerna att sova gott på fällen. Samma procedur upprepades med de två som varit ensamma inne.

När även de var tillbaka inne, rusade Mannipojken i ilfart från väskan till tidningen i glasrummet och kissade. Äntligen! Han är mycket noga med att kissa på tidningen. De är alla mycket renliga och uppsöker nästan alla de få tidningar som är utlagda på tre ställen. Två tidningar på varje ställe. Den renligaste kullen hittills. På morgonen ligger ofta fyra skithögar på tidningarna numera. Bra magar rätt igenom hela tiden. Vilken skillnad mot att komma ut i köket med lite lös skit här och där som en skara busande knytt kutat omkring i! Ett tips är att lägga tidningarna där knytten väljer att gå på toaletten. Inte där man själv tycker att det borde vara lämpligt.

Men Adji har gått ett steg längre! Hon har börjat hoppa över skivan i öppningen till köket för att komma längre bort och skita! Så när hon väntade på sin tur i bilen hade hon gått in i vardagsrummet, bajsat på golvet och sedan hoppat tillbaka in i köket. En intelligent liten flicka! På morgonen låg hon bredvid Modji på fårskinnet nedanför Mattes säng. En bajshög låg i vardagsrummet. Hon är bussig och undviker mattorna. Denna syskonskara är ju snudd på rumsren.

Efter några timmars djup sömn, för smältande av intryck och sedan lite mat, fick busfröna komma ut i busvädret. Det var sex plusgrader, men en kraftig och isande kall vind! Vantochmössväder! Vått och kallt på marken, mulet. Matte var glad åt att ha möjligheten att kunna låta knytten vara ute och busa ändå. Tack vare den mycket stora och takförsedda lillstugeverandan. Med täckande sidor som visst vindskydd. Här har knytten en mängd olika möjligheter till "miljöbanor" för klättring och problemlösning, med labyrinter av stora keramikkrukor och olika trädgårdsattiraljer. En gungstol med plastöverdrag, ett bord och två stolar, en skrinda och en bänk utgör den fasta inredningen för närvarande. Grillens gallerförsedda underrede är spännande att gå igenom och under gungstolen är det kul att vara. Jorden i krukorna måste man smaka på och rep och tygtrasor är fastknutna och ligger lösa för dragkamp. En stor vattenkanna är kul att välta och klättra över. Här får de inte vistas ensamma. Matte är närvarande och övervakar och studerar. Efter en dryg halvtimme började alla sakta ner och slog sig ner för tuggande på något intressant. Dags att flytta inomhus.

Husse och Matte gillar miljöbanor för både knytt och vuxna hundar. Hjärnhalvorna måste samarbeta och problem lösas. Träning av koordination, balans och hjärna en nödvändighet för utvecklingen av individen. Självförtroendet! Denna syskonskara av Lapska Vallhundar förväntas kunna göra mer än  vara allmänt trevliga, gå fint i koppel samt vara ett trevligt sällskap på skogspromenader i aktiva familjer!  Utöver dessa självklara egenskaper för alla hundar/raser, förväntas de också kunna använda sina nosar för både mark och luftburen vittring, för samarbete på olika  sätt och även självständigt arbete och problemlösning. Mattes uppgift nu och deras nya mattars uppgift framöver, är att väcka/tända de gener som förhoppningsvis bär på dessa förmågor. Knytten har utvalda föräldrar. Kul när detta uppskattas av deras nya familjer. Vill man ha en hund att jobba med, så är ju förutsättningen att önskade egenskaper finns hos valpens föräldrar.

Tidigare trodde man att det räckte om en uppfödare såg till att valparna fick en allmänt god omvårdnad under åtta veckor. Med mat, avmaskningar, och ett veterinärbesök innan de "levererades". Ett valprum med tidningar över hela golvet och några leksaker att bita i.

Så vet man numera att det inte är. Som uppfödare har man ett stort ansvar att utnyttja präglingsperioden för att väcka gener, genom att ge valparna en mentalt och fysiskt stimulernade uppväxtmiljö. Trots att det skrivits mycket om detta, både i Hundsport och Brukshunden, samt Canis,  förefaller det tyvärr inte vara en allmänt känd självklarhet.

När knytten sov sött efter uteleken tog Matte med sig de vuxna hundarna ner till Brottby och hämtade ut registreringsbevisen för valpkullen, till en kostnad av 1.726 kronor. Tid är beställd hos veterinär för vaccinering, chippning och besiktning. Därefter tog Matte med sig de vuxna hundarna på en promenad medan skymningen föll. Alldeles för tidigt!

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)