Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

TRÄNING MED SKYDDSUTRUSTNING, foton

2020-02-27

Onsdag.

Kvällens träning ägde rum i en utrymd villa, som fram till nyligen fungerat som någon form av korttidsboende. Husse hade planerat en övning som en överraskning, även för Matte och Aili hade inte kunnat dölja längre att hon löpt en tid vad det verkade. Matte har väntat på löpstart av Ailis uppförande att döma, sedan rätt lång tid tillbaka. Hon är otroligt bra på att börja löpa mycket diskret. För att ha någon koll på hennes löp för ett år sedan med önskad parning, måste Matte vara detektiv med fyskoll dagligen, samt ha ett gammalt vitt lakan i Ailis bädd.

Alla hundar bands vid träningen på platsen i förra veckan upp i samma lilla rum, men nu fick Aili och Modji ett separat rum intill de övriga hundarna. För lugn i gruppen som består av flera hanhundar. Det var svårt att binda Aili helt utom räckhåll för någon av killarna, som naturligtvis visste att de hade en löptik i flocken oavsett rum. På övningen skulle hundarna jobba tillsammans parvis och att två hanhundar skulle jobba tillsammans var oundvikligt.

Förutsättningarna på Husses övning var att en vaktmästare saknades efter en explosion i en hundgodisfabrik. Det låg förgiftat hundgodis utspritt överallt och det droppade något frätande från ledningar i taket. Dessutom var det ett öronbedövande oväsen i lokalen. Alla måste ha skyddsutrustning, även hundarna. Förarna fick hjälmar med visir och hörselskydd. Hundarnas kroppar måste skyddas med något och det blev Husses gamla jobbskjortor. Deras öron måste också skyddas och ett par hörselskydd fanns att tillgå. Den andra hunden i sökparet fick "tussar" i form av tubgasbitar instoppade i öronen.

Klicka för större bilder.

En sådan här övning innebär en belastning på hundarna, som måste kunna söka trots "konstiga kläder" och saker på öronen eller instoppade i öronen. Samt med förare med både visir och hörselskydd på hjälmarna. Dessutom fick de inte gå hur som helst på en del ställen och överallt låg det "giftigt" godis utspritt på golvet. Varför de även måste klara av att jobba trots förbud från föraren, när det gällde det attraktiva godiset runt om. Att kunna gå ett "oxastråk" ingick tidigare i räddningshundutbildningen, hur det är nu vet inte Matte och Husse. Det innebar att hundarna måste kunna söka även när de transporteras på en mycket smal och röjd gata över ett minfält. Där "oxa" står för oexploderad ammunition.

Alla hundarna reagerade likadant, såtillvida att de tände till när de fick vittringen från den saknade personen. De fokuserade fullständigt på uppgiften för att kunna lokalisera vittringskällan och hitta den saknade. De ignorerade både illasittande skjorta och föremål på eller i öronen samt godis runt fötterna, när de kom in i ett vittringsfält.

Sådana här övningar innebär en form av rollspel och alla måste spela med för bra effekt och givande och utvecklande träning för hundarna. Sett inifrån är det seriös och rolig hundträning med höga krav på hundarna. Sett utifrån är det kanske ett gäng ädre hundförare i pensionsåldern som lajvar som ungdomar och tränar hund på ett oseriöst sätt. Att hundarna tycker att omväxlande träning är roligt är uppenbart. Att förarnas humör smittar av sig på hundarna är självklart. Man kan träna hund mycket seriöst utan att ta det på för stort allvar. Man måste skratta också!

Hur gick det för de egna hundarna? Jo, Aili dog med en gång. Matte var inte hård nog i sitt godisförbud. Men med hjälp av lite motgiftsgodis blev hon arbetsduglig igen och hittade vaktmästaren både på nedervåningen och övervåningen. Tussarna i öronen skakade hon ur innan den första korrdoren var genomsökt. För Modji gick det ungefär likadant.

Avslutningsvis fick alla hundarna enskilda och mer normala sök med nakna hundar. För Ailis del valde Matte att gömma sig på ett för övriga okänt ställe. Ett nyupptäckt gömställe bakom en plåtdörr och bakom någon form av elcentral. Sedan fick en av träningskompisarna söka rätt på Matte med hjälp av Aili. För en Labbeförare van vid rullmarkering blev det lite omväxling. Aili såg lite förvånad ut när hon blev hämtad till arbete, men skötte sig fint och jobbade under tystnad igenom hela huset. Trots att det låg tjockt med gammal vittring överallt. Även bakom stängda dörrar. Aili jobbade sig igenom nedervåningen och kommen uppför trappen skällde hon mot en stängd dörr för att få den öppnad. Hon sökte sedan rätt på Matte bakom plåtdörren och visade tydligt genom en bra skallmarkering att Matte fanns bakom den stängda dörren. En räddningshund måste kunna jobba med vilken förare som helst. Hunden är ett redskap som måste kunna nyttjas även om den egna föraren är indisponibel.

Tack alla för nyttig och givande träning! Väldigt rolig träning!

 

 

Antal kommentarer: 2

2020-02-27 19:31:36 - Anneli med LVH

Nä jag är INTE BITTER för att jag inte får träna mer er ;(

2020-02-27 20:22:54 - Marianne och Larry

Så klart du får! Men resvägen en vardagkväll blir ju tyvärr ohanterligt lång. :((heart)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)