Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

SÖKSKYNKEN/

TJÄNSTETECKEN

2020-12-30

Förr var det så att alla räddningshundar skulle ha ett tjänstetecken på sig när de sökte, likt skogssökhundarna, för att på allmän mark signalera att det var lösa hundar under arbete. Inte vilka hundar som helst som helt ensamma rörde sig lösa i skog och mark. Reglerna inom räddningshunderiet har ändrats väldigt många gånger under årens lopp, sedan utbildning av räddningshundar startade. Det har hänt och händer i nutid att en instruktör startar en kurs med ett gäng intresserade och ambitiösa kursare, för att redan vid andra kurstillfället tvingas informera om att nya regler gäller!

Räddningshundekipage utbildas av SBK på uppdrag av MSB. Det är MSB som avgör hur många kurser som skall hållas, när och var, då det är MSB som beställer och betalar utbildning av räddningshundekipage. Det är alltid ett ekipage - hund OCH förare som utbildas. 

Det är MSB som anger riktlinjerna och hur dessa ekipage skall användas. Initialt var det för nationell tjänst - inom Sverige. För att senare övergå till en internationell insatsstyrka. För att nu vara tillbaka till nationella insatser. Världen förändras. Det som var krigshot är nu terrorhot. Tillbaka på ruta ett och räddningshundekipage skickas inte längre utomlands. Vad gäller användandet av sökskynken så vill man nu ha "nakna hundar". De skall inte ha något på sig som kan fastna i armeringsjärn och annat i "miljö" som rasmassor.

När det kommer till huruvida Modji och Aili skall ha sökskynken eller inte, när och varför så är det så här. När de tränar till vardags har de alltid sina hemsydda och mycket praktiska ringförsedda och slitstarka skynken, samt vid övningar och lagtävlingar. De är lysande orange och hundarna blir synliga när de frisöker långt ut. Man kan fästa nyckelringslampor i ringen och även koppel eller lina. På de olika träningsplatserna kan arbeten pågå ibland och då måste hundarna synas väl.

För en hund under utbildning kan påtagandet av ett sökskynke bli en upplysning om att den förväntas utföra något. Det är ingen vanlig promenadsele, det är något som bara används ihop med en viss syssla. Lika för många andra utbildningar. Hunden får på sig sitt tjänstetecken och är då i arbete. En signal till omgivningen om att lämna hunden ifred, såväl som till hunden själv att nu är det jobb. Man låter inte heller en hund under utbildning leka med "arbetskläderna på" eller i /på "jobbet" träningsområdet, om det är en tydligt avgränsad plats för vissa aktiviteter.

Kommer man till den rutinerade hunden som kan sitt jobb väl, vet den mycket väl vad som gäller även utan att den får på sig något speciellt i form av sökskynke eller annat tjänstetecken. Är man ett väl sammansvetsat ekipage hund och förare, behövs inte så mycket runt omkring. Alla vet. Man kan varandra och vet vad som gäller.

När Modji första gången skulle söka från en liten båt var det flyväst som gällde. Det hade varit omöjligt att få på henne något mer och jobba skulle hon. Flytvästen hade hon för övrigt även under transporten till sökområdet. Vad Modji anbelangade så var hon i arbete så snart hon intagit sin plats i fören! Nosen var igång och sedan var det föraren som måste kunna läsa sin hund för att veta vad det var Modji signalerade. Vid hennes sista skarpa sök hittade hon en drunknad person ett stycke ut från stranden, där två fiskare just stod med kastspö på var sin sida om fyndplatsen. Modji visade den drunknade genom att luta sig ner mot vattenytan.

Ibland motioneras Modji och Aili genom att de får gå lösa på golfbanan eller i bergtäkten och med jämna mellanrum gömmer sig Husse och Matte genom att "råka försvinna" bakom stora stenar eller annat. Hundarna får leka kurragömma och behöver varken sökskynken eller kommandon för att börja joobba. Det räcker med en undran om var Husse eller Matte är, för att de skall dra iväg och söka. Två rutinerade sökhundar behöver inga sökskynken för att söka. De hanterar även att få leka loss som belöning efter väl utfört arbete, utan att sökskynket tagits av. De vet vad som gäller och när och kan skilja på att söka lösa i par och att leka när jobbet är klart. Fördelen med väl sammansvetsade ekipage och goda relationer. Det flyter på.

Antal kommentarer: 1

2020-12-31 08:26:41 - Nasste med flock k

Intressant och vilken superduktig mormor jag har (heart)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)