Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

EGOISTISKA SKÄL

2019-08-14

Allt Matte gör med valparna, med Husses hjälp, är ju i grunden av egoistiska skäl. För att Matte skall må bra under tiden de är en del av den egna flocken. Om valparna mår bra mår Matte bra. När Matte ser valparna utvecklas på ett bra sätt mår Matte bra. När Matte börjar träna dem på olika sätt och ser den positiva responsen från valparna, mår Matte bra. Matte mår bra av att träna hund i största allmänhet. Av att se hur de tar till sig och lär sig och utvecklas och blir härliga familjemedlemmar och träningskompisar! Valparna inkluderade! Hur de blir personligheter med egna beteenden och hur de tar för sig av livet och blir trygga i sig själva.

Den första tiden i valparnas liv är mycket oro och en strävan att få dem att få en optimal start och även deras mamma. Alla skall få värme - men inte för mycket! Aktuellt med valpar så här års. Alla skall få tutta så mycket de behöver och vill. Alla tuttar skall användas för undvikande av mjölkstockning. Alla magar skall må bra och bajset skall var fint. Alla skall få lite egentid med Matte vartefter de utvecklas och söker sig ut från sin mamma.

När de börjar försöka komma ut från valplådan börjar den riktigt roliga tiden! Det är nu man kan börja se individerna! Det är nu man kan börja hitta på stimulerande miljöer åt dem, bjudande på utmaningar! Det är nu man kan börja studera hur de löser problem! Med just denna kull började, ironiskt nog, det roliga när Aili blev sjuk och de just skulle fylla tre veckor! Att få se alla fyra valparna dra iväg ut över de stora ytorna i det ovanligt stora undersökningsrummet var fantastiskt! Aili var sjuk med misstänkt livmoderinflammation och hennes valpar roade sig genom att klättra över droppställningens fot och kolla rummets storlek och möjligheter vad gällde att klättra över hinder, samt umgås med personalen. Matte hade fullt upp och det var bra. Matte studerade valparna och lärde sig en hel del om var och en under detta dygn, då många timmar tillbringades på Djursjukhuset Albano.

Efter denna helg, då valparna just skulle fylla tre veckor, blev deras liv mer fokuserat på Matte och mindre på mamma Aili. På gott och ont naturligtvis. Aili hade minskat mycket i vikt och behövde all näring själv och hela tutteriet var drabbat av fukteksem i hettan. Matte måste prompt ta över uppgiften att föda de allt hungrigare valparna. Vilket inte var optimalt, men här gällde det att gilla läget. Mindre tid med mamma Aili innebar mer tid med Matte. Tid som måste utnyttjas till något mer än att bara ge valparna mat. De gick misste om mammamyset efter måltiderna och det fick Matte och Husse ägna sig åt i stället. De gick även misste om uppfostran och även här kände Matte att hon hade en uppgift att fylla. Man får småmystugga på sin mamma och sin Matte. Småsnutta mysgulligt och tutta lite på fingrar och händer! Matte har tillåtit detta för hög mysfaktor. För båda parter! Men man får INTE använda huggtänder och kindtänder på levande varelser! Matte har satt gränser och korrigerat hur man som valp använder sin mun och sina tänder. Man måste inte förgjuda rakt av! Det gör inte hundmamman.

För att det är så himla kul! För sin egen skull! Men även för valparnas skull! För att de skall må bra i den lilla stugan i skogen och inte minst för att de skall må bra när de flyttar till nya hem och ut i stora världen! Av flera skäl drog Lapskflocken på eftermiddagen iväg igen med valparna i bakskuffen i bilen. Nu till stora parkeringen i Vallentuna C. där Matte hade några snabba ärenden att uträtta. Valparna sov gott efter den halvtimmeslånga bilfärden, trots öppen baklucka. Modji och Aili låg i baksätet och Husse vaktade dem alla. Bilen kördes sedan en kortare sträcka och på parkeringen utanför Lidl vaknade valparna och började studera livet utanför gallergrindarna lite lojt. Husse var nu inne och handlade och Matte var hund-/bilvakt. Grannar dök upp och valparna fick besök, vilket de uppskattade mycket. Hem for flocken men stannade för ytterligare handlande på hemmaplan i Brottby. Här var planen att ta ut valparna i närheten av parkeringen och vägen och koppelträna. Först fick de besök av en intresserad tjänstehundförare medan Husse bilvaktade och han informerade om rasen.

Bilen stod i utkanten av parkeringen i skuggan och här finns en gräsplätt mellan väg och parkering. Valparna fick en i taget komma ut och gå på asfalt för första gången och sedan på gräset och lite kantstenar och blöt jord. Samtliga gick fint i koppel och samtliga kissade så snart de kom ut ur bilen. Samtliga studerade bilarna som for förbi intill eller parkerade. Samtliga föreföll mycket nöjda med allt de fick vara med om. En mycket jämn kull och både Matte och Husse gillade vad de såg.

Lite bakvänt måste Matte berätta att på förmiddagen fick varje valp ett miniträningspass med klicker inne i köket. När resten av skaran vistades ute i valphagen.

Kvällen avslutades med att ännu en granne kom över med tidningar och det blev även umgänge med alla valparna en stund inne i valphagen. Ingen tidigare kull har fått så mycket träning i att knyta nya kontakter och umgås med olika människor som denna kull! Avhängigt av vädret,  hela dagar och kvällar tillbringade i valphagen precis framför ytterdörren och allt fler människor i stugorna runt omkring. När de här nyfikna och sociala och miljötränade valparna flyttar hemifrån, är de förhoppningsvis väl förberedda och bara nyfikna på ännu några nya människor och miljöer! För det är ju så himla kul att hålla på med dem! Inluderat mängder med pussar, kel och umgänge på golvnivå.

 

 

Antal kommentarer: 2

2019-08-14 14:25:05 - Eva

Ni är verkligen otroliga uppfödare. De bästa jag mött. Jag tycker ni har helt rätt uppfattning om hur man ska behandla och lära nya valpar. Jag är så otroligt tacksam för att jag ska få ta hand om en av dessa valpar. Vilken start vi får, och vad roligt det ska bli att följa henne och hennes syskon på livets väg. (heart) En stor bukett rosor till er för allt jobb ni lägger ner och som valparna får med sig i sin "livets ryggsäck" som är fylld med erfarenheter. (heart)

2019-08-15 09:20:51 - Marianne

Tusen tack! (heart)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)