Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

EPIC "BARGIHUND" 2014

2015-02-12

Nástisonen Gátchis Átjájuoksa Adja - Epic har med sina resultat på tävlingar under 2014, på Lapphundklubbens lista placerat sig överst och utnämnts till årets BARGI-hund 2014. Då är inte hans godkända GULDSPÅR hos Svenska Hundklubben och fjärdeplaceringen på lagtävlingen för räddningshundar medräknade, då de inte får ingå i de resultat som ger poäng för en plats på BARGI-listan. Denna lista kom till stånd för att entusiasmera Lapphundägare att jobba med sina hundar, då alla tre raserna är arbetande hundraser och det är mycket viktigt att de inte förvandlas till renodlade sällskapshundar. Bargi är samiska och betyder just ARBETA.

Ett jättestort GRATTIS till Epics matte, som tagit honom till denna nivå! Som uppfödare är det lika svårt som viktigt att para ihop "rätt" valp med "rätt" köpare och detta är uppenbarligen ett radarpar! Vilket team! Ni gör oss stolta och inte minst djupt tacksamma. TACK! Y  Grattis även till mer lokal utmärkelse!

Onsdag.

Matte tog hundarna med sig och for ner till centrum för att lämna in den, i sina egna ögon, mycket snygga ritningen på sitt hus med tillbyggda elva kvadratmeter. Bättre än så förmår inte Matte och hoppas nu på ett mirakel. Att Vallentunas omdebatterade byggnadskontor vill få lite flyt i sitt arbete och slutar betrakta varje tillbygd centimeter som ett helt nytt hus. Fokusera på väsentligheter så att den som vill flytta till kommunen kan komma igång med sitt bygge. Elva kvadrat på befintligt hus är ju som en ursprunglig Friggebod!

Solen sken även denna dag och på hemvägen stannade Matte vid golfbanan och tog hundarna på en djupsnöpromenad bortöver. Tungt var det att gå för både Matte och hundarna. Bra motion! Skidor hade varit bättre så klart. Detta var lika krävande som att stå på crosstrainern med motstånd och efter femtio minuters djupsnöklivande, med tittapåutsiktenpauser, kände sig Matte rätt nöjd. Med mer anpassad klädsel hade Matte nog kunnat traska ytterligare ett stycke, men med träning på kvällen fick det räcka så.

Full grupp och träning i Stadshuskällaren på Lidingö. Alla fick fem figuranter och en facit. Lyx, men kvällen blev lite sen. Denna kväll var figuranterna extremt kreativa! Vissa tog lite tid att hitta. Här finns många möjligheter att inte bara hitta befintliga gömställen, det finns diverse användbara föremål för skapande av legor. Mer eller mindre bekväma.... Nestorn i gänget fick för sig att krypa in ett dokumentskåp av något slag. Öppningsbart med lucka i fronten och mycket trångt. Svårfunnen! Den som skadat axeln i skidbacken lyckades ta sig upp på en trång "hylla" under taket i en korrdor. Svårfunnen! Ett par figgar låg på en hylla i ett arkiv med i sidled skjutbara sektioner. Husse var osynlig i ett hörn under och bakom skåp. Någon annan hade blivit fullständigt platt och syntes inte bakom en skärm ställd mot en vägg. Matte krånglade sig upp på ett plåtskåp under och bakom en tjock och islolerad fläkttrumma och måste ha hjälp för att komma ut, genom att bli skruvad ner och ut. Från den snurrfåtölj som stod staplas på andra snurrfåtöljer tog sig Matte ner utan problem, när någon höll den understa stolen stilla. Många snurrstolar på varandra blir lätt lite snurrigt och instabilt. Det är väldigt roligt att vara gömd och svårhittad, allrahelst när hunden vet och föraren inget fattar! Matte stod mellan ritningar hängande i ett ställ och hunden markerade men föraren såg ingenting. Platt som en ritning! Om det ändå stämde med verkligheten....

En figge låg uppe på i sidled skjutbara arkivsektioner och Matte letade och letade och tittade in i varenda fack. Flyttade sektionerna hit och dit med hjälp av en vridbar ratt. Modji visade tydligt och Matte fattade inte. Hon låg ju uppepå och åkte hit och dit vartefter Matte vred på ratten.

Kul hade träningsgänget denna kväll, när man sporrade varandra till att hitta på nya och så kluriga gömställen som möjligt! Med tanke på att medelåldern i gruppen är ganska hög, var de fysiska prestationerna många gånger väldigt imponerande! I pensionsåldern lever många ett betydligt stillsammare liv. Har man hund lever man friskare och håller igång trots en del skavanker. Det gäller också att hålla sig i form för att kunna klättra och för att få plats i trånga utrymmen. En sporre så god som någon för ett relativt hälsosamt liv. Trots tilltagande ålder.

När förarna skrattar och har roligt skrattar hundarna och har roligt! Alla jobbade mycket bra och letade enträget vidare, trots klurigheterna. Denna träningsgrupp skrattar en hel del tillsammans och ribban ligger högt. Det är viktigt med en god stämning i träningsgruppen för goda resultat.

Kvällen avslutades med att Epics matte bjöd på "bubbel" på nyinvigda MAX. Korken flög all världens väg och small som en startpistol! Personalen brydde sig inte och tänkte väl att det var invigningsfirande. Men det var ju Epic med matte som bjöd och firade utmärkelsen!

Tack alla för en härligt rolig kväll, med mycket fysisk aktivitet och många duktiga hundar!

Antal kommentarer: 3

2015-02-12 15:46:30 - Anna, www.raika.se

woohooo GRATTIS Epic o matte och även uppfödare :D :D

2015-02-13 11:10:27 - Barbro

Jättestort grattis till Epic!(flower)

2015-02-13 11:53:56 - Anne Marit, hundehagen@gmail.com

Gratulerer med prisen Epic(flower)!!
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)